Premsa, Premsa
La Generalitat concedix 16,7 milions d’euros en ajudes a 29 projectes estratègics per a desenrotllar solucions a reptes del teixit productiu
- A estos incentius se sumen 4,3 milions addicionals per a finançar 19 assajos i proves pilot en universitats i centres tecnològics i d’investigació
- Les pimes i microempreses copen un terç de totes les ajudes que potencien la cooperació amb la comunitat científica i tecnològica
La Generalitat, a través d’Ivace+i Innovació, ha concedit 16,7 milions d’euros en ajudes per a l’execució de 29 projectes estratègics d’I+D+i, que tenen per objecte el desenrotllament de solucions innovadores enfront de reptes d’alt impacte per al teixit productiu.
A esta quantia s’ha de sumar l’adjudicació de 4,3 milions d’euros addicionals, que finançaran un total de 19 assajos, proves pilot i demostradors. D’esta manera, es pretén validar i acostar al mercat els resultats de les investigacions impulsades per les universitats i centres tecnològics i científics radicats en la Comunitat Valenciana.
El gruix de les ajudes es correspon amb el programa d’impuls dels projectes estratègics en cooperació, que és el que concita una major demanda entre els agents que integren l’ecosistema d’innovació, especialment entre les empreses.
A través d’esta línia s’incentiva la col·laboració de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat en el desenrotllament conjunt de solucions a reptes d’interés comú que, per la seua elevada complexitat, requerixen d’un esforç econòmic major. De fet, l’aportació pública en esta convocatòria, que es correspon amb l’exercici 2024, supera de mitjana els 575.000 euros per projecte.
En este cas, els 16,7 milions en incentius permetran avançar en la transformació i ús dels residus com a matèries primeres industrials, en el desenrotllament de la medicina personalitzada mitjançant la incorporació de tecnologies com la Intel·ligència Artificial i la realitat augmentada o en l’optimització de l’aigua de reg a través de la digitalització i l’eficiència energètica, entre altres actuacions.
L’economia circular i la descarbonització representen el principal àmbit de desenrotllament, amb el 41% dels projectes recolzats; seguit del sector agroalimentari, amb el 20%; i les tecnologies disruptives, amb el 17%. La innovació en salut, un altre dels eixos d’esta convocatòria, copa el 14% de les iniciatives secundades.
Suport a les pimes i microempreses
Estes ajudes d’Ivace+i Innovació suposaran una injecció econòmica per a les empreses, que representen el 53% de les entitats beneficiàries enguany. D’entre les mercantils, destaca el pes de les petites i mitjanes empreses, així com de les micro, que sumen el 36% de tots els expedients recolzats i més d’un terç de les ajudes concedides.
Després d’este col·lectiu, se situen les universitats, amb el 20% de les iniciatives, que comptaran amb finançament públic; els instituts tecnològics, que obtenen el 17%, i els centres d’investigació, que ostenten el 7%.
Precisament estos tres tipus d’entitats s’erigixen en les protagonistes d’una altra de les línies d’ajudes que ha resolt la Generalitat amb la fi última de validar els resultats de les seues investigacions i facilitar la implantació d’estos desenrotllaments tecnològics en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana. En este cas, s’aportaran al voltant de 4,3 milions d’euros, que permetran finançar un total de 19 proves pilot, assajos i demostradors tecnològics.
Estos fons formen part de la convocatòria d’ajudes per al desenrotllament i enfortiment de l’ecosistema d’innovació corresponent a 2024 i se sumen als 22,6 milions d’euros que ja s’han concedit per a impulsar l’I+D+i amb impacte en la cadena de valor empresarial, reforçar la xarxa d’agents i unitats d’innovació, propiciar nous procediments de Compra Pública d’Innovació i potenciar la incorporació de talent en el sistema productiu.