Premsa, Premsa

Innovació i Invat·tur impulsen el desenrotllament de solucions d’I+D+i per als municipis que integren la xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents


  • Reactivaran el comité d’especialistes en turisme per a actualitzar els reptes prioritaris i incentivar la presentació de projectes d’I+D+i
  • El director general d’Innovació, Juan José Cortés, inaugura en la seu d’Invat·tur una jornada de formació per als agents d’innovació

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) activarà, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), un nou diàleg tecnològic per a dotar de solucions i desenrotllaments innovadors a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana (Xarxa DTI-CV), segons ha avançat el director general d’Innovació, Juan José Cortés.

Cortés ha efectuat este anunci en la seu de Invat·tur, a Benidorm, durant l’obertura d’una nova sessió formativa i d’intercanvi de coneixement dirigida a la xarxa d’agents d’innovació, que té la missió de millorar la transferència a les empreses dels avanços científics i la tecnologia que generen les universitats i els centres tecnològics i d’investigació de la Comunitat Valenciana.

D’esta manera, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, reunirà en les pròximes setmanes un comité d’especialistes, en el qual estarà representada la comunitat científica, els instituts tecnològics, l’empresariat turístic i les administracions local i autonòmica, amb la finalitat de revisar i actualitzar els reptes i solucions que es van proposar per primera vegada en 2020.

L’objectiu, segons ha indicat el director general, és incentivar el desenrotllament d’innovacions focalitzades en el sector turístic a través de les convocatòries d’ajuda d’Ivace+i Innovació per a aprofitar així les oportunitats d’I+D+i vigents en camps com la sostenibilitat i la digitalització del sector turístic.

Fins a la data, Ivace+i Innovació ha recolzat amb al voltant de 1,3 milions d’euros un total de 12 projectes d’innovació alineats amb les conclusions del diàleg tecnològic que es va desenrotllar fa quatre anys. Cortés confia a incrementar l’interés del sector una vegada que els reptes i solucions s’ajusten a les noves necessitats de les destinacions turístiques intel·ligents i als canvis que ha experimentat la indústria en els últims exercicis.

“Som conscients que existix marge de millora i que la innovació ens permet conéixer millor els interessos i demandes de les persones que visiten la Comunitat Valenciana, millorar l’experiència turística a través de les noves tecnologies o millorar la convivència d’esta activitat amb la ciutadania”, ha indicat.

En este punt, Cortés ha al·ludit a la crida de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme a l’ecosistema innovador de la Comunitat Valenciana per a desenrotllar solucions tecnològiques que permeten detectar l’oferta de vivendes turístiques sense registrar, el termini de les quals finalitza demà.

Per part seua, la directora d’Innovació Turística de Turisme Comunitat Valenciana, Olivia Estrella, ha abordat la sostenibilitat en la gestió de l’èxit de les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana, en una jornada en la qual s’han donat a conéixer dos dels projectes d’innovació que s’estan executant en este àmbit amb el suport d’Ivace+i Innovació.

En concret, l’empresa Enginyeria Interactiva de l’Oci s.XXI ha presentat un sistema d’informació basat en Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial (IA) i la combinació de realitat virtual i augmentada, per a conscienciar tant a turistes com al conjunt de la ciutadania en el respecte al medi ambient i la sostenibilitat.

La generació d’experiències turístiques personalitzades i sostenibles mitjançant l’ús de la IA i la realitat virtual és l’objecte del projecte en el qual cooperen la Universitat Politècnica de València (UPV), AIJU i Resthotel, i que també s’ha exposat en el transcurs d’este acte.

Finalment, s’ha desenrotllat una sessió d’intercanvi de coneixement en què representants del sector han analitzat, juntament amb la xarxa d’agents d’innovació, els problemes i necessitats a les quals s’enfronten en matèria de sostenibilitat i digitalització, amb la finalitat de buscar solucions col·laboratives.

La Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana naix per a crear sinergies entre els municipis, així com amb empreses i entitats turístiques de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de facilitar l’evolució de la planificació i gestió de les destinacions turístiques i convertir la Comunitat Valenciana en un territori turístic intel·ligent.

En l’actualitat, formen part de la Xarxa DTI-CV un total de 99 poblacions de les tres províncies, distribuïdes en tres nivells, així com 10 destins amb caràcter supramunicipal i les tres diputacions provincials.

Author