Premsa, Premsa

Ivace+i finança el desenrotllament d’edulcorants naturals a partir de microalgues liquèniques per a productes de brioixeria i forn | 19 de setembre de 2025


  • L’objectiu del projecte és reemplaçar parcial o totalment el sucre amb alternatives sostenibles i d’origen natural
  • Estos edulcorants s’obtenen a través d’una producció més eficient i sostenible i amb una menor petjada ambiental
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació el desenrotllament d’un projecte d’I+D+i per a obtindre edulcorants naturals a partir de microalgues liquèniques com la Asterochloris erici.

D’esta manera, es pretén reemplaçar el sucre, de manera parcial o total, en productes de brioixeria i forn mitjançant ingredients d’origen natural i menor impacte glucèmic.

En este projecte, denominat ‘Edualgae’, participen el grup d’investigació en Biotecnologia de la Coordinació entre Desenrotllament i Adaptació a Condicions Ambientals en Plantes (PADELLA) de la Universitat de València; l’empresa Bionos Biotech; així com Juan i Juan Industrial, una societat de Vicky Foods, que actua a més com a coordinadora d’este consorci. La iniciativa compta amb el suport econòmic de la Unió Europea, a través del programa Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.

Este equip d’especialistes pretén optimitzar els processos necessaris per a obtindre ingredients substitutius del sucre a una escala industrial a través de tècniques més sostenibles que les empleades en l’actualitat.

A este efecte s’investiga com escalar el cultiu de microalgues i millorar l’eliminació de l’aigua de la biomassa a través de tècniques de liofilització; al mateix temps que s’avança en la caracterització dels distints polioles, amb especial incidència del ribitol. Este tipus d’alcohols s’erigixen en edulcorants baixos en calories per a la indústria alimentària.

Un procés més sostenible

A diferència de mètodes tradicionals basats en la hidrogenació catalítica de la xilosa, processos per als quals s’invertix una gran quantitat d’energia i recursos i que depenen d’observacions manuals o semiautomatitzades, ‘Edualgae’ incorpora una producció de ribitol superior a la d’altres fonts vegetals. Este edulcorant obtingut mitjançant una producció sostenible i circular propícia una elaboració més eficient i amb una menor petjada ambiental.

A més dels beneficis mediambientals, l’enfocament d’esta iniciativa oferix avantatges nutricionals i en matèria de salut pública, ja que contribuïx a reduir el contingut calòric i la càrrega glucèmica en aliments sense necessitat de recórrer a edulcorants artificials.

El projecte, que s’endinsa en el seu últim any de vigència, experimenta un retard degut a complicacions en el cultiu de les microalgues. Unes certes condicions ambientals com la temperatura afecten de manera negativa al seu creixement i contribuïxen al fet que altres espècies nocives més resistents proliferen amb major facilitat. Este fet ha obligat a realitzar un ajust metodològic en la fase d’escalat per a implementar sistemes de control ambiental més precisos.

Col·laboració públic-privada

El consorci de ‘Edualgae’ està conformat per Juan i Juan Industrial (Vicky Foods), Bionos Biotech i la Universitat de València, amb la col·laboració de AINIA com a centre tecnològic extern.

Com a coordinador de l’equip d’investigació, Juan i Juan Industrial lidera tant l’escalat del cultiu, amb la finalitat d’aconseguir una producció eficient a gran escala, com la formulació alimentària. Esta segona fase garantix l’estabilitat del producte, el seu valor nutricional i la seguretat que implica el seu consum. mitjançant la incorporació d’ingredients complementaris i la realització de diferents proves sensorials i ajustos tecnològics.

Per part seua, Bionos és la responsable d’elaborar els informes de resultats de les diferents proves de validació, a més de col·laborar en altres actuacions en el marc de la iniciativa. 
Quant a la labor de la Universitat de València, el centre aporta la seua experiència en l’aïllament i cultiu de microalgues liquèniques, així com en tècniques de metabolómica per a caracterització de polioles.

‘Edualgae’ s’alinea amb el primer repte de Producció d’aliments i salut del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Agroalimentació, que advoca per identificar i obtindre compostos alternatius a base d’edulcorants, així com de sucres de lenta assimilació i ingredients naturals que promoguen aliments amb menor contingut en sucres, greixos i sal.

Així mateix, la solució s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.