Premsa, Sin categorizar

Creu Roja i l’AVI crearan un comité per a desenvolupar solucions innovadores per fer front la soledat no desitjada  • L’Agència connectarà a científics i tecnòlegs perquè desenvolupen solucions tecnològiques per a aquesta organització no governamental
  • Treballaran en nous desenvolupaments enfront de la bretxa digital, així com innovacions en seguretat en la llar i per a previndre agressions

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i Creu Roja de la Comunitat Valenciana han consensuat constituir un comité d’innovació amb la finalitat d’identificar solucions tecnològiques i innovacions per a fer front a la soledat no desitjada en col·lectius vulnerables tals com, per exemple, les persones majors o en situació d’exclusió social.

Així ho han acordat aquest dimarts el president autonòmic d’aquesta organització no governamental, Rafael Gandía, i el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, en una reunió de treball celebrada hui a València en la qual han estret els vincles de col·laboració que totes dues institucions van iniciar el passat exercici.

L’objectiu d’aquest grup multidisciplinari, en el qual participaran representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, és el d’oferir noves solucions assistencials des de l’àmbit de la innovació a les situacions de soledat i aïllament social que es registren en la Comunitat Valenciana.

Les persones expertas abordarán reptes com la bretxa digital, la seguretat en la llar i la salut a través de nous sistemes de teleassistència domiciliària o domòtica, o la prevenció d’agressions com el bullying, el ciberassetjament o la violència masclista.

La soledat involuntària és un fenomen en alça que afecta especialment a població d’edat més avançada, així com a persones amb diversitat funcional, migrants, dones i joves. De fet, una de cada quatre persones ateses per Creu Roja responen en l’actualitat a aquest perfil, si bé l’experiència en altres països del nostre entorn fa preveure un augment progressiu de casos en el futur. La combinació de l’ascens de l’esperança de vida i una baixa natalitat està donant lloc a un creixement accelerat del percentatge de persones majors.

L’ús de les noves tecnologies s’ha demostrat eficaç tant per a oferir suport emocional i personal als afectats, com per a afermar i incrementar la seua xarxa de contactes, facilitant la connexió amb altres familiars i pal·liant, a més, l’aïllament social.

L’ONG ja treballa en diferents projectes tecnològics que afavoreixen la integració d’aquestes persones i redueixen el seu aïllament i ara explorarà les propostes innovadores que resulten d’aquest comité, que es reunirà per primera vegada a principis del pròxim mes de novembre.

Una metodologia reeixida

D’aquesta manera, l’AVI facilitarà a Creu Roja una metodologia de treball que en l’últim any i mig s’ha aplicat amb èxit en àmbits tan diversos com el sanitari, el gastronòmic o en la gestió de les àrees industrials intel·ligents.

Aquest procediment permetrà a l’organització no governamental sistematitzar el contacte amb organismes d’investigació, instituts tecnològics i empreses capdavanteres en innovació que cooperaran en la identificació dels principals reptes i les seues respostes tecnològiques a fi de millorar l’assistència que ja es presta a aquests col·lectius.

El grup comptarà amb persones tecnòlogues i especialistes en el camp de la psicologia clínica i social, així com en de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) aplicades a la salut i benestar, amb experiència en intel·ligència artificial o robòtica asistiva.

En representació del teixit productiu, i a proposta de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) participaran representants de serveis socis sanitaris, així com signatures tecnològiques vinculades al desenvolupament de la internet de les coses o de la intel·ligència artificial, entre altres disciplines.

Durant la reunió celebrada ahir, a la qual també va assistir la secretària general de l’AVI, Olivia Estrella, i el Coordinador Autonòmic de Creu Roja, Miguel Ángel Rodríguez, s’ha concretat el calendari de reunions, que es desenvoluparan abans de final d’any, amb la finalitat de disposar del document final de conclusions en el primer trimestre de 2020.

Al final de la trobada, el vicepresident de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha expressat la seua satisfacció per col·laborar amb aquesta organització no governamental en la lluita contra la soledat involuntària. “En la Comunitat Valenciana comptem amb un nivell científic i tecnològic capaç d’oferir respostes innovadores a aquest problema”, ha subratllat.

Per part seua, el president de Creu Roja en la Comunitat Valenciana, Rafael Gandia, ha destacat la importància que per a l’Organització té la innovació “sempre amb la vista a oferir solucions als problemes de les persones” i ha destacat positivament l’aliança existent entre Creu Roja i l’AVI que facilita “l’aportació de la tecnologia i la ciència al servei dels qui més el necessiten”.

Author