Premsa, Premsa

Ivace+i Innovació finança un procés pioner per a obtindre ingredients naturals, bioactivos i sostenibles a partir d’algues

Ivace+i Innovació finança un procés pioner per a obtindre ingredients naturals, bioactivos i sostenibles a partir d'algues

  • El projecte ‘Biored’ busca transformar diferents espècies d’algues en ingredients d’alt valor per a la indústria cosmètica, nutracéutica i agrícola
  • La iniciativa aprofita les propietats de les algues per a enfortir l’economia circular en la Comunitat Valenciana


La Conselleria d’Indústria, Turisme, Innovació i Comerç, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació el desenrotllament d’un nou procés d’obtenció d’ingredients naturals i sostenibles a partir de diferents espècies d’algues.


La iniciativa, denominada ‘Biored’, té com a objectiu crear un model integral i circular per a aprofitar diferents espècies d’algues (roges, verdes i marrons) amb la finalitat d’obtindre ingredients funcionals i bioactivos d’alt valor afegit per als sectors nutracéutico, cosmètic i agrícola.



El centre d’activitats subaquàtiques Barracuda coordina este projecte, en el qual participen el Laboratori Industrial de Herbodietética Aplicada, Labinderb, i l’empresa Q’omer Bioactive Ingredients. A més, compta amb el suport econòmic de la Unió Europea a través del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.



‘Biored’ es diferencia d’altres iniciatives per integrar tota la cadena de valor, des del cultiu d’algues fins a l’obtenció d’ingredients finals mitjançant una biorrefinería en cascada.



Enfront dels processos tradicionals, centrats en la generació de subproductes d’escàs valor, ‘Biored’ aprofita tot el valor de l’alga per a transformar residus en ingredients d’ús industrial. Este avantatge té el seu origen en el concepte de la biorrefinería en cascada, un procés que abasta des del cultiu de l’alga fins a l’obtenció d’ingredients naturals i sostenibles.



A més, el projecte introduïx per primera vegada en la costa valenciana el cultiu experimental d’espècies d’algues foranes adaptades al clima mediterrani. D’esta manera, s’optimitza la resistència de l’alga enfront del canvi climàtic. En l’àmbit tecnològic, destaca l’ús de mètodes d’extracció sostenibles a partir de dissolvents no tòxics i baixes temperatures, que reduïxen la petjada ambiental.



Innovació pas a pas



‘Biored’ es troba en una fase intermèdia de desenrotllament tècnic, ja que ja s’han seleccionat les espècies prioritàries —Ulva lactuca (alga verda) i Gracilaria gracilis (alga roja)— i s’estan estudiant les millors condicions per a cultivar i optimitzar la biomassa en el laboratori.



A més, els processos d’extracció i valorització es troben en fase de disseny i valorització per a obtindre ingredients antioxidants i antiinflamatoris. Estes tècniques permeten desenrotllar farines d’alt valor nutricional i derivats naturals d’algues roges amb propietats beneficioses per a la salut. Durant els pròxims mesos es continuarà en esta línia de treball, al mateix temps que es validaran els ingredients en aplicacions reals dels sectors nutracéutico, cosmètic i agrícola.



El projecte ‘Biored’ el conformen tres entitats, coordinades pel Centre d’Activitats Subaquàtiques Barracuda. Esta entitat especialitzada en la producció i cultiu de macroalgues lidera precisament l’obtenció i condicionament de la biomassa algal.



Els processos d’extracció i desenrotllament d’ingredients saludables recauen en Labinderb, que té la missió de garantir la funcionalitat dels compostos obtinguts. Per part seua, Q’omer Bioactive Ingredients se centra en el desenrotllament d’extractes naturals i sostenibles per a cosmètica, alimentació i agricultura. En concret, s’encarrega de la validació a escala industrial i el desenrotllament d’ingredients bioactivos en productes finals.



A més, el projecte compta amb la col·laboració tècnica del centre tecnològic ITENE, que aporta la seua experiència en processos d’escalat, sostenibilitat i caracterització de materials i ingredients.



La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular, que insta el desenrotllament de tecnologies que faciliten l’aprofitament de subproductes com a matèries primeres, així com el tractament i millora dels residus. Així mateix, ‘Biored’ també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Indústria, Turisme, Innovació i Comerç.