Premsa, Premsa

Ivace+i finança un sistema per a optimitzar la separació i el reciclatge dels residus urbans a través de jocs i intel·ligència artificial


  • Nunsys col·labora en este projecte amb l’Institut Universitari Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial de la UPV, TETMA, Genia Bioenergy i AIMPLAS
  • L’objectiu és millorar les pautes i la qualitat del reciclatge evitant que els desaprofitaments es depositen en el contenidor de fem incorrecte


L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, recolza el desenvolupament d’un sistema intel·ligent capaç d’optimitzar el procés de recollida i reciclatge de residus urbans. Per a això, es recorre a noves tècniques d’identificació de les deixalles basades en intel·ligència artificial (IA) i a la posada en marxa d’estratègies de ludificació dirigides a la ciutadania que incentiven la correcta separació del fem, entre altres accions.


Coordinat per Nunsys, este projecte estratègic es duu a terme en col·laboració amb les empreses Nunsys, Genia Bionergy i TETMA, l’Institut Universitari Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN), que s’adscriu a la Universitat Politècnica de València (UPV), i la participació de l’Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS.


La iniciativa, que es denomina ReciclAI 360, està alineada amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i compta també amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.


A través d’esta actuació es pretenen elevar els actuals nivells de reciclatge, millorant la separació de residus en origen, que és un dels aspectes que més dificulten este procés. L’objectiu, per tant, és dotar al conjunt de la ciutadania de les ferramentes necessàries per a classificar correctament les deixalles, depositant-los en funció de la seua tipologia en els seus respectius contenidors.


En este cas, el projecte que coordina Nunsys se centra en la gestió dels grocs (plàstics i envasos lleugers), marrons (orgànics) i grisos (resta), que són els que generen una major confusió entre la població i els que acumulen un percentatge més elevat d’errors en la separació. Com a exemple, al voltant del 61% del volum de fem que es deposita com a fracció de resta en el contenidor gris -que és el que acaba en l’abocador- es correspon amb restes orgàniques i envasos que podrien reciclar-se si es classificaren de manera adequada.


Per a canviar esta dinàmica, ReciclAI 360 promou el desenvolupament de models predictius d’intel·ligència artificial per a determinar la qualitat i origen dels desaprofitaments, al mateix temps que treballa en un entorn de gestió col·laboratiu, amb diferents interfícies d’usuari, per a controlar, registrar i reportar les actuacions en el cicle integral dels residus, mitjançant l’aplicació de tecnologies com la IA, l’aprenentatge automàtic, la visió artificial o els bessons digitals.


Este equip multidisciplinari d’especialistes dissenya noves estratègies de ludificació, així com tècniques de persuasió basades en models d’argumentació computacional amb la finalitat d’activar, incentivar i promoure noves pautes de reciclatge i consum en la Comunitat Valenciana.


Prova pilot a Bétera


El pilot d’este projecte es posarà en marxa esta primavera a Bétera per a instruir a veïns i veïnes d’esta localitat valenciana en el procés de reciclatge a través de senzilles activitats i campanyes de conscienciació mitjançant una aplicació per a telèfon mòbil. La idea és atorgar punts a les persones usuàries a mesura que participen en les accions proposades amb l’al·licient d’obtindre premis i recompenses si se situen entre les més puntuades.


ReciclAI congrega a representants de les principals baules de l’ecosistema d’innovació i de la cadena de valor del sector dels residus. El coordinador de la iniciativa, Nunsys, empresa especialitzada en el desenvolupament de solucions tecnològiques a mesura, compta amb el suport de VRAIN de la UPV, que acredita un ampli coneixement en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial.


L’empresa de gestió de residus TETMA, per part seua, col·labora amb Genia Bioenergy, que valora les restes orgàniques per a produir biogàs i biometà, mentres que AIMPLAS contribuïx amb la seua experiència en la gestió d’envasos.


La iniciativa s’alinea amb les conclusions del comité d’innovació en Economia Circular, que aposta per desenvolupar innovacions que incidisquen en una valorització més eficient dels residus entorns urbans. Així mateix, la iniciativa s’enquadra, en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Author