Premsa, Premsa
11 de julio de 2025 | Educació i Ivace+i Innovació impulsen una plataforma digital d’orientació acadèmica i professional personalitzada
- Al voltant de 40 entitats de tota Espanya participen en la presentació d’esta Consulta Preliminar al Mercat que recaptarà possibles solucions i propostes tècniques
- La iniciativa combina tecnologies disruptives i compta amb un pressupost aproximat de 3 milions per al seu desenrotllament i implementació
La iniciativa, que combina tecnologies com la intel·ligència artificial amb disciplines com la neuropsicologia o els marcadors comportamentals, compta amb un pressupost aproximat de tres milions d’euros. Així ho han anunciat la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, *Xaro Escrig; i el director general d’Innovació, Juan José Cortés, durant l’acte de presentació d’este repte d’I+D+i, en el qual també ha participat el subdirector general d’Informàtica per a Educació i Innovació, Juan José Zamorano.
El projecte ha arrancat amb una Consulta Preliminar al Mercat en el qual les empreses, entitats i organitzacions interessades disposen fins al 28 de juliol per a presentar les seues propostes tècniques. A l’acte, amb format en línia, han assistit al voltant de 40 firmes tecnològiques i centres d’investigació, tant de la Comunitat Valenciana com procedents d’altres autonomies.
Segons ha explicat la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, la plataforma té com a finalitat “universalitzar l’accés a una orientació de qualitat, inclusiva i basada en dades” amb l’objectiu de reduir les taxes d’abandó acadèmic, millorar l’adequació entre els interessos de l’alumnat i la seua elecció formativa, potenciar l’ús ètic i explicable de tecnologies disruptives, i generar una analítica avançada que reforce la presa de decisions públiques.
Ferramenta front l’abandó universitari
En la Comunitat Valenciana, la taxa d’abandó universitari en primer curs se situa entorn del 18,8 % en el cas dels estudis de grau i del 10,12% en màsters, d’acord amb les últimes dades disponibles en el Sistema Integrat d’Informació Universitària (*SIIU). Esta nova ferramenta busca combatre el risc de fuga de talent associat a la falta de correspondència entre les motivacions de l’estudiant i la titulació triada.
De fet, el projecte espera aconseguir impactes mesurables en esta direcció, com incrementar en un 40 % la precisió de les recomanacions vocacionals, reduir en 15 punts percentuals el desajustament vocacional o aconseguir que, almenys, el 80 % dels usuaris declaren haver aclarit les seues expectatives professionals després de l’ús de la plataforma, ha exposat Escrig.
Per part seua, Juan José Cortés ha destacat l’esforç de la Conselleria que dirigix Marián Cano per a dinamitzar la Compra Pública Innovadora (CPI) en la Comunitat Valenciana i aprofitar així el potencial que este instrument oferix per a millorar la qualitat dels servicis que l’Administració presta a la ciutadania i “dinamitzar del teixit productiu i l’ecosistema solucionador”.
En el capítol d’oportunitats, el director general d’Innovació ha posat en valor que el projecte optarà la convocatòria d’ajudes de la línia FID, amb el qual el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats subvenciona projectes de Compra Pública d’Innovació d’entitats públiques de tota Espanya.
Des de la Direcció General d’Infraestructures Educatives s’ha recordat que esta iniciativa s’emmarca en el Pla Estratègic d’Educació Digital (2024-2028) que promou la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació i s’ha incidit, a més, en el component tecnològic. “Una solució d’estes característiques només pot ser factible a través de l’aplicació de tecnologies innovadores, com la IA multimodal, la realitat estesa, el *metaverso o el desenrotllament de marcadors comportamentals”, ha puntualitzat el subdirector general, Juan José Zamorano.
Primera fase
En esta primera fase de Consulta Preliminar al Mercat, Educació i Ivace+i pretenen conéixer les solucions, tecnologies o productes existents; arreplegar les propostes tècniques de potencials proveïdors i rebre la informació necessària per a definir adequadament una potencial licitació de Compra Pública Innovadora (CPI). Ivace+i promou activament la Compra Pública d’Innovació (CPI) amb l’objectiu de posicionar a la Comunitat Valenciana com a referent en l’ús d’este instrument, d’acord amb l’estratègia del Govern autonòmic en este àmbit.