Premsa, Premsa
Marian Cano anuncia una nova línia d’agents d’innovació de proximitat per a impulsar l’I+D+i en àrees industrials i zones rurals
- Ivace+i Innovació reforçarà amb prop de 4 milions d’euros la xarxa de Innoagents, que ja compta amb 55 professionals en la Comunitat Valenciana
- La nova línia està dotada amb 1,2 milions d’euros i s’inclourà en les ajudes que l’entitat convocarà en les pròximes setmanes
- La consellera destaca la consolidació d’una xarxa amb un ‘retorn real’ per a les empreses després d’ajudar a mobilitzar 195 milions en I+D+i en 2024
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha anunciat l’ampliació en 2025 de l’actual xarxa d’agents d’innovació, que impulsa Ivace+i mitjançant una nova línia d’ajudes dirigida específicament a promoure l’I+D+i i la transferència de coneixement en les àrees industrials i en els territoris rurals de la Comunitat Valenciana.
Amb una dotació de 1,2 milions d’euros, esta nova línia d’agents de proximitat s’incorporarà en la nova convocatòria de Ivace+i Innovació, segons ha avançat Cano en l’obertura de la primera Trobada Anual de la xarxa Innoagents, que ha reunit a prop de 200 especialistes en innovació en el Palau de Comunicacions de València. En total, les dos línies sumaran al voltant de quatre milions d’euros.
“La creació d’esta nova figura de proximitat reflectix el compromís del Consell amb el creixement i consolidació de la xarxa, que s’ha consolidat com un instrument amb un retorn real per al sistema productiu en la mesura en què ajuda a reduir la bretxa existent entre les esferes científica i tecnològica i l’empresarial”, ha indicat la consellera.
Els futurs agents de proximitat s’integraran en la Xarxa Innoagents, que suma ja més de mig centenar d’especialistes en innovació distribuïts en associacions empresarials, universitats i centres tecnològics i d’investigació de tota la Comunitat Valenciana.
En este cas, el suport públic, que pot arribar a cobrir fins al 100% dels gastos de contractació del personal tècnic, es dirigix tant a les entitats de gestió i modernització (EGM) de les àrees industrials com a les organitzacions sense ànim de lucre que tinguen per objecte l’impuls de la innovació en el territori rural.
L’objectiu, segons ha manifestat la titular d’Innovació, és aprofitar el “profund coneixement” sobre les necessitats de les empreses i dels entorns rurals que acrediten estes entitats, “amb la finalitat de propiciar la col·laboració en el desenrotllament de projectes d’innovació i garantir la incorporació d’estes solucions en les empreses”.
La idea, a més, és que les actuacions vinculades a les zones rurals contribuïsquen a potenciar la seua revitalització mitjançant l’abordatge de reptes tan rellevants com el demogràfic i l’impuls un desenrotllament sostenible i compatible amb la conservació del medi natural.
Sinergies per a dinamitzar la innovació
Per part seua, el director general d’Innovació, Juan José Cortés, ha posat l’accent en els resultats que va obtindre la xarxa Innoagents en 2024, període en el qual van ajudar a mobilitzar al voltant de 960 projectes d’innovació, amb un pressupost aproximat de 195 milions d’euros.
Cortés ha recordat que esta iniciativa no sols és “rendible” des d’una perspectiva econòmica, sinó que “accelera la transformació de sectors tradicionals” com l’agroalimentari, el calçat o el tèxtil, al mateix temps que potencia “el desenrotllament de noves àrees estratègiques” com la biotecnologia, la fotònica o la salut, que destaquen pel seu alt valor afegit.
Els agents d’innovació van dur a terme el passat exercici un total de 1.325 accions d’atenció personalitzada a empreses i 929 a grups d’investigació i, a més, van participar en 771 iniciatives d’identificació i formulació d’ofertes i demandes de tecnologies, segons el balanç que van presentar els propis ‘innoagents’ durant el transcurs de l’acte.
La labor d’este col·lectiu es va plasmar també en el desenrotllament de 254 activitats preparatòries de projectes d’innovació, 329 accions de validació de mercat i sensibilització del personal investigador, així com en la tramitació de 826 llicències d’explotació sobre patents o resultats propis.
La jornada ha continuat amb tres taules redones en les quals una dotzena d’empreses i entitats que han col·laborat de manera activa amb la xarxa han exposat els avantatges que comporta secundar-se en este grup de professionals per a executar amb èxit les seues iniciatives d’I+D+i.
L’última d’estes taules s’ha centrat en el rol que ja exercixen els agents d’innovació per a dinamitzar la compra pública innovadora en la Comunitat Valenciana, una de les prioritats que s’ha marcat l’Executiu autonòmic per a esta legislatura.