Premsa
L’AVI presenta al Parlament Europeu l’estratègia de la Comunitat Valenciana per a impulsar la Compra Pública d’Innovació
- La secretària general de la Agència i representants de les regions italianes de Puglia y Umbria exposen a Bruselas els instruments de suport a la CPI
- L’AVI, que destina 1,2 milions a incentius per a CPI, assistirà a les conselleries en la preparació, licitació i adjudicació d’aquestos contractes
La secretària general de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Olivia Estrella, ha presentat aquest dimecres en el Parlament Europeu l’estratègia de la Comunitat Valenciana per a l’impuls de la Compra Pública d’Innovació (CPI), un nou tipus de licitació que permet a les administracions públiques satisfer una necessitat no coberta o millorar la prestació d’un servei mitjançant la demanda de solucions innovadores i, per tant, no presents en el mercat.
Estrella ha exposat les principals línies d’acció del Govern autonòmic en aquesta matèria durant una jornada sobre la creació d’instruments de suport a la CPI que s’ha desenvolupat a Brussel·les dins de la XI Cimera Europea de la Innovació i en el marc del projecte Prominent MED.
A través d’aquesta iniciativa comunitària, Portugal, Croàcia, França, Itàlia i Espanya treballen per a optimitzar les capacitats d’innovació i millorar les connexions entre els actors que participen en els processos de CPI amb la finalitat d’estimular el desenvolupament de solucions tecnològiques innovadores en el camp de l’eficiència energètica.
En concret, la secretària general de l’AVI ha participat en una taula redona al costat de representants de les agències d’innovació de les regions italianes de Puglia i Umbria, Marco Di Ciano (InnovaPuglia) i Diego Mattioli (Sviluppumbria), on s’han exposat els diferents tipus de polítiques públiques i estímuls que s’estan desenvolupant des dels seus respectius departaments per a promoure la Compra Pública d’Innovació.
“La CPI no sols és una gran oportunitat per a millorar la qualitat dels serveis públics, sinó que també ajuda a millorar la competitivitat de les nostres empreses i redueix el risc associat a la innovació”, ha subratllat Estrella, que xifra en més de 1,2 milions d’euros les ajudes que s’han pressupostat enguany per a incentivar la Compra Pública Innovadora en la Comunitat Valenciana.
Tres eixos
A través d’un programa específic en la seua convocatòria anual, l’Agència treballa en una doble direcció. D’una banda, estimula la demanda de productes i serveis innovadors en l’Administració, facilitant la creació de departaments especialitzats en CPI. I per una altra, incentiva a les empreses valencianes al fet que concórreguen a licitacions nacionals i internacionals, finançat tant les despeses de consultoria associats com el desenvolupament de la R+D+i necessària per a optar a aquest tipus de contractes.
En paral·lel, l’AVI ha elaborat, a més, una guia pràctica que resol els dubtes jurídics que fins ara dificultaven la posada en marxa d’aquestes licitacions. El manual, en l’elaboració del qual ha participat l’Advocacia i la Intervenció de la Generalitat, estableix, pas per pas, els procediments que han de seguir les diferents administracions, sobretot les locals, per a culminar amb èxit aquest procediment.
L’Administració autonòmica també se situa en el focus de l’Agència Valenciana de la Innovació que, segons ha explicat la secretària general, ha conformat grups de treball amb mitja dotzena de Conselleries. En aquestes reunions, que han tingut lloc entre desembre i gener, s’ha establit el grau de maduració dels projectes que promouen aquests departaments a fi d’identificar les tasques d’assessorament necessàries per a preparar, licitar i adjudicar aquest tipus de contractes amb el suport de l’AVI.
Suport a l’Administració
I és que, com a novetat en 2020, l’Agència Valenciana de la Innovació proporcionarà serveis d’assessorament, assistència, suport i monitoratge per a ajudar a la Generalitat i al seu sector públic instrumental en la posada en marxa i execució dels processos de Compra Pública Innovadora.
Finalment, Olivia Estrella ha destacat un cas de bones pràctiques en matèria de CPI, protagonitzat pel Consorci de la Ribera, per a executar un projecte innovador d’eficiència energètica en l’antic escorxador de Sueca, que es troba en fase de rehabilitació. “La iniciativa, que ha rebut el suport de l’AVI, ha permés connectar a les diferents baules del sistema valencià de la innovació i promoure la R+D+i en un municipi pioner de grandària mitjana”, ha conclòs.