Premsa
L’AVI finança el desenvolupament d’un probiòtic que prevé i tracta les malalties metabòliques associades a l’obesitat
- L’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) lidera aquest projecte al costat de l’Institut Tecnològic de la Indústria Agroalimentària
- Es basa en un bacteri intestinal que redueix l’apetit i normalitza les alteracions immunològiques associades a l’obesitat, com la diabetis tipus 2
La iniciativa, que es basa en una investigació prèvia de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA), està liderada per aquest centre del CSIC, que compta per a la seua execució amb el suport tècnic de l’Institut Tecnològic de la Indústria Agroalimentària (AINIA).
L’objectiu de la iniciativa radica en la valorització d’un bacteri aïllat de la microbiota intestinal d’individus prims i que s’associada a un fenotip metabòlic saludable en estudis epidemiològics.
Patentada per l’IATA-CSIC per la seua potencial aplicació per a previndre i tractar l’obesitat, el centre d’investigació pretén, en el marc d’aquest projecte, optimitzar els processos de producció i completar les fases d’experimentació en el laboratori, abans d’iniciar els assajos en humans previs a la seua comercialització.
Els estudis que s’han realitzat fins hui ofereixen resultats prometedors perquè actua a través de dos mecanismes d’acció. D’una banda, redueix l’apetit i, per un altre, normalitza les alteracions immunològiques associades a l’obesitat i que, sovint, deriven en altres malalties cròniques com la diabetis tipus 2 i les patologies cardiovasculars.
Efectes positius per a la salut
De fet, en assajos preclínics en un model d’obesitat, l’administració del bacteri ha demostrat ser capaç de reduir la ingesta d’energia i les alteracions metabòliques associades a l’obesitat, com la *hiperglucemia i la intolerància a la glucosa i, també, rebaixa la inflamació intestinal i sistèmica que condueix al desenvolupament de patologies cròniques.
“Pensem que aquest bacteri pot tindre major eficàcia en comparació amb altres productes existents en el mercat” apunta Yolanda Sanz, professora d’investigació de l’IATA, centre que ha coordinat el projecte europeu MyNewGut, en virtut del qual s’ha generat un biobanc de bacteris intestinals humanes amb possibles aplicacions en nutrició i clínica.
Superats els primers sis mesos d’execució, l’equip científic ja ha demostrat la seguretat del bacteri, ha optimitzat la producció a escala de laboratori millorant el rendiment i ha seleccionat un sistema de *microencapsulado per a millorar la seua estabilitat i vida útil.
En aquest cas, IATA està treballant de manera estreta amb AINIA, que aporta la seua experiència en tècniques de microencapsulació, un procés decisiu per a l’èxit del probiòtic, perquè garanteix la seua estabilitat durant la vida útil del producte i que, després de l’administració, el bacteri s’allibere en el punt exacte, amplificant així el seu efecte.
El projecte s’alinea, a més, amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació promogut per l’AVI, que proposa la producció d’aliments més saludables, així com el desenvolupament d’aliments funcionals capaços d’exercir una acció beneficiosa per a la salut.
De la mateixa manera, aquesta iniciativa també coincideix amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com RIS3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, s’emmarca en la millora de la qualitat de vida mitjançant la promoció de la salut i sanitat eficient, un dels eixos prioritaris d’acció del pla.