Premsa

Fisabio i l’AVI s’alien per a oferir solucions tecnològiques als problemes de salut mental derivats de la COVID-19



  • L’objectiu és millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’afeccions mentals a partir de nous productes tecnològics
  • El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent posarà en marxa un projecte, finançat amb 38.042,20 euros

El projecte Salut Innovadora i Integradora per a les Persones, de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), organisme dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha obtingut 38.042,20 euros de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) per a la seua posada en marxa.

La finalitat principal del projecte és crear propostes de desenvolupament d’instruments i tecnologies amb aplicacions dirigides a la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’afeccions mentals, especialment aquelles agreujades per la recent pandèmia.

Les afeccions mentals com l’estrés, l’ansietat, la depressió o diferents fòbies s’han vist augmentades i empitjorades a causa de la pandèmia derivada de la COVID-19. Per aquest motiu, la iniciativa pretén desenvolupar espais en els quals es dialogue sobre possibles solucions tecnològiques que empren la Intel·ligència Artificial (IA) i la big data per a millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Per a això, la Unitat de Salut mental del Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent crearà diverses accions complementàries dirigides al personal sanitari, així com a diferents empreses del sector tecnològic. La finalitat d’aquestes activitats és crear espais de sinergia entre els professionals del món de la salut mental, empreses del sector tecnològic i universitats perquè puguen trobar solucions innovadores en aquest camp.

Aquestes accions de dinamització comptaran amb tallers, xarrades i ponències d’experts en salut mental, així com de professionals de l’àrea tecnològica. Es tractaran temes relacionats amb les patologies identificades en les consultes de salut mental i s’analitzaran els avanços més importants que s’han aconseguit dins d’aquesta àrea de coneixement per a, d’aquesta manera, buscar maneres d’aplicar-los i al mateix temps trobar un nínxol de mercat per a aquesta mena de producte.

La gestora de projectes d’Investigació i Innovació del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, María José Mora, explica que “l’objectiu principal d’aquest projecte és conéixer millor la salut mental, tant dels nostres professionals com de la població en general, amb la finalitat de poder trobar eines i recursos que faciliten sobretot el diagnòstic primerenc d’aquestes patologies”.

En una primera fase, el projecte se centrarà en l’estudi de la salut mental i emocional de personal sanitari. En fases posteriors es posarà el focus en les persones joves i en les més majors, especialment les que viuen soles.

La informació que s’extraga d’aquests espais de comunicació es transferirà a les empreses de diferents sectors perquè treballen en la materialització i comercialització de nous productes, serveis i tecnologies. D’aquesta manera, es pretén contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones al mateix temps impulsar noves indústries tecnològiques en la Comunitat Valenciana basades en la cibermedicina.

Author