Premsa
L’AVI dona suport a Ainia en el desenvolupament d’un nou sistema per a detectar errades en envasos alimentaris en la línia de producció
- Ainia desenvolupa un nou sistema, que combina imatges termogràfiques i ‘machine learning’, capaç d’analitzar el termosegellat de tots els envasos sense alentir la cadena de producció
- El centre tecnològic compte en aquest projecte amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació i Innovació en Bioingeniería de la UPV
Ainia Centre Tecnològic està desenvolupant, amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un nou sistema per a detectar errades en l’envasament d’aliments basat en la termografia, una tecnologia capaç de determinar amb major fiabilitat si el recipient ha sigut correctament segellat abans d’iniciar les fases de distribució i comercialització.
El sistema està entrenat per a identificar problemes habituals en l’envasament de productes alimentaris, tals com els defectes en el cordó de segellament, la presència de producte en la línia de soldadura, plecs del film o errades de temperatura de soldadura, entre altres.
Fins a 2021, l’AVI donarà suport amb més de 87.000 euros l’execució d’aquest projecte, que ha sigut seleccionat en la seua última convocatòria d’ajudes a la valorització dels resultats d’investigació cap a les empreses. Tal com exigeix en els seus programes l’AVI, Ainia desenvolupa els treballs en col·laboració amb un altre agent del sistema valencià d’innovació.
Es tracta, en aquest cas, de l’Institut d’Investigació i Innovació en Bioingeniería de la Universitat Politècnica de València (UPV), que aplicarà tècniques de ‘machine learning’ per a la millora de l’anàlisi dels defectes en l’envasament.
La innovadora aplicació d’aquesta tecnologia permet, a diferència d’altres alternatives presents en el mercat, inspeccionar tots els envasos en temps real en la pròpia línia de producció, adaptant-se a les velocitats i requeriments de la indústria agroalimentària.
El sistema patentat per Ainia ofereix, per tant, una major agilitat i capacitat d’anàlisi gràcies al desenvolupament d’algorismes de càlcul, que redueixen la càrrega computacional associada a aquest procés.
La iniciativa es troba ara en la fase de caracterització d’envasos termosegellats, una de les etapes decisives posat que es tracta del punt de partida per a detectar tots els defectes presents en el context industrial. A aquest efecte es prendran imatges detallades de cada tipologia d’envàs, tant dels segellaments correctament com dels defectuosos, que serviran de model perquè la màquina aprenga a detectar les errades.
El projecte impulsat per Ainia s’ajusta als reptes i solucions identificats pel Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en agroalimentació de la AVI, en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat. Un equip de treball que en les seues conclusions va propugnar la millora dels sistemes per a incrementar encara més els actuals nivells de seguretat alimentària.