Premsa, Premsa

Ivace+i Innovació rep 1.204 sol·licituds d’ajuda per a finançar projectes d’I+D+i en cooperació, el 60% d’empreses

  • La demanda augmenta un 5% respecte a l’última convocatòria i supera així tots els registres previs 
  • El pressupost d’esta convocatòria ascendix a més de 48 milions, dels quals la Unió Europea aporta el 60% a través de FEDER

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Marián Cano, ha batut en 2025 el seu rècord històric de sol·licituds d’ajuda per a projectes d’I+D+i en cooperació, amb un total de 1.204 expedients rebuts, un 5% més que fa un any. El balanç provisional d’esta nova convocatòria, que impulsa el desenrotllament i enfortiment del sistema d’innovació, revela també un significatiu increment de la demanda entre les empreses, que representen ja el 60% de totes les peticions registrades, cinc punts més que el passat exercici.

Els programes oberts a la participació empresarial i, per tant, amb major impacte en el sistema productiu, són els que han suscitat un major interés. Més de la mitat de les sol·licituds presentades es corresponen amb projectes estratègics, en l’execució dels quals cooperen la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat. De fet, amb 631 expedients, supera les xifres aconseguides en 2024, el millor exercici fins a la data.

En termes absoluts, el programa que més creix és de Consolidació de la Cadena de valor que, ascendix fins a les 297 sol·licituds d’ajuda, un 31% més que fa un any. Precisament esta línia estrena en esta convocatòria un nou sistema simplificat de justificació dels gastos subjectes a subvenció que reduirà la càrrega administrativa per a les entitats beneficiàries.

Dins dels programes dirigits exclusivament a empreses, destaca l’acolliment que ha tingut el nou programa de “Assimilació de tecnologies Avançades”. En total, s’han recaptat 17 peticions d’incentius que permetran impulsar el desenrotllament de projectes d’innovació que contribuïsquen a millorar els processos i sistemes organitzatius de les empreses mitjançant l’ús de tecnologies avançades.

El programa de potenciació de la Compra Pública Innovadora, que incentiva tant l’oferta com la demanda d’I+D+i a través de dos línies diferenciades, lidera el creixement en termes relatius. Amb un total de 16 expedients, duplica les xifres del passat exercici gràcies, en gran manera, a l’interés que esta fórmula de contractació desperta tant en els consistoris de la Comunitat Valenciana com en les entitats del sector públic.

L’aposta per la promoció del talent, que en 2025 incorpora una nova línia de subvenció, també s’ha deixat notar en esta crida pública, que es va tancar el passat 8 de juny. En el seu conjunt, el programa ha registrat 105 sol·licituds, de les quals un terç corresponen a ajudes dirigides al teixit per a la contractació de personal graduat i tècnic.

Per part seua, la xarxa d’agents d’innovació, que té la missió d’impulsar la transferència de coneixement i tecnologia cap a les empreses, concentra un total de 33 candidatures, a les quals se sumen nou entitats més que aspiren a comptar amb agents de proximitat, la nova figura que s’ha creat enguany per a estendre la connexió de les esferes científica i empresarial a les àrees industrials i territoris rurals de la Comunitat Valenciana.

En nivells similars als de 2024 se situa la demanda d’incentius per a la incorporació de doctorands en empreses, amb un total de 29 expedient enfront dels 32 del passat exercici, quan es va aconseguir el màxim històric.

Les universitats i entitats d’investigació també mantenen la seua aposta per constituir unitats científiques d’innovació empresarial, una iniciativa amb la qual Ivace+i Innovació aspira a incentivar la investigació aplicada i orientada a les empreses en centres d’excel·lència científica. Les 17 sol·licituds rebudes en esta edició constituïxen el segon millor registre des que s’activara esta línia.

La limitació en el nombre de projectes admesos per entitat, una novetat per a evitar la concentració d’ajudes, ha incidit en el volum total de sol·licituds de Valorització i transferència de resultats d’investigació a les empreses. En total, es finançaran 95 prototips, demostradors i projectes pilot a fi d’acostar al mercat el resultat d’estes investigacions.

La previsió és que els incentius de Ivace+i aconseguisquen, una vegada es resolga la convocatòria, a al voltant de 300 iniciatives d’innovació, que s’executaran en un màxim de tres anualitats, en funció de les característiques del projecte. Esta crida pública està dotat amb un pressupost màxim de més de 48 milions d’euros, del que el 60% procedix del Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER).

Solucions alineades amb els principals reptes

Per a optar a la majoria de les ajuda es requerix, com fins ara, la cooperació d’almenys dos agents del sistema, al mateix temps que es continuarà prioritzant aquelles iniciatives que oferisquen resposta als reptes i solucions que prèviament han identificat els diferents comités d’especialistes que assessoren l’entitat.

En este sentit, una de cada tres sol·licituds d’I+D+i responen a desafiaments en l’àmbit de l’Economia Circular, mentres que els grups de treball en Tecnologies Habilitadores i Salut copen un percentatge similar, entorn del 17% del total. El quart àmbit tecnològic per volum d’expedients és el d’agroalimentació, d’acord amb el pes d’esta indústria en l’economia de la Comunitat Valenciana.

Per tipus d’entitat, les empreses aglutinen el 60% de tots els expedients, seguides de les universitats (17%), les entitats sense ànim de lucre (10%), els centres d’investigació (7%), els instituts tecnològics (5%), i les administracions locals (1%).

A través d’esta convocatòria, Ivace+i impulsa el desenrotllament de projectes d’innovació en les empreses, i facilita la transferència de coneixement i les seues aplicacions al teixit productiu, fomentant, a més, la col·laboració públic-privada i la cooperació entre la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat.