Premsa
- El nou òrgan abordarà reptes i oportunitats d’innovació vinculades amb el procés de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle
La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha anunciat la creació d’un nou Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en descarbonització amb la finalitat d’oferir “respostes innovadores a un dels majors desafiaments als quals s’enfronta el nostre sistema productiu”. Al capdavant d’aquest òrgan se situarà el professor d’investigació de l’Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC) Avelino Corma.
Pascual ha avançat la posada en marxa d’aquest grup de treball durant la reunió del Comité Estratègic d’Innovació (CEI), un òrgan assessor de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), pioner en tota Espanya, que reuneix empresaris, instituts tecnològics i científics de primer ordre per a proposar solucions innovadores als grans reptes als quals s’enfronten les empreses de la Comunitat, creant una taula de diàleg entre les tres principals baules del Sistema Valencià d’Innovació.
El nou Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Descarbonització és el huité equip especialitzat que es constitueix dins del CEI i abordarà reptes i oportunitats d’innovació vinculades amb el procés de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle amb la finalitat de desenvolupar en la Comunitat Valenciana noves tecnologies que permeten avançar en aquest objectiu des d’una perspectiva multidisciplinària.
El comité estarà compost per representants de la comunitat científica, tecnològica i de l’empresariat que treballaran en la identificació de noves solucions que contribuïsquen a la descarbonització en les diferents indústries i sectors d’activitat.
La consellera ha destacat que “aquest comité especialitzat en descarbonització explotarà les capacitats del nostre sistema d’innovació per al desenvolupament de noves tecnologies que oferisquen respostes a les diferents arestes d’aquest desafiament de gran importància en la nostra societat”.
Durant la seua intervenció, Carolina Pascual ha ressaltat l’impacte dels comités estratègics d’innovació. Prova d’això és que “més del 90% de tots els projectes finançats per l’AVI en 2021 responen a un o diversos reptes identificats en els comités estratègics d’innovació, percentatge que ascendeix al 100% en els programes de projectes estratègics en col·laboració i de consolidació de la cadena de valor empresarial”.
La consellera d’Innovació ha recordat la ferma aposta de la Generalitat Valenciana per aquesta àrea: “Mai en la història del nostre autogovern s’havia desplegat un volum de subvencions major per a finançar projectes d’innovació en els quals col·laboraren diferents agents. Aquest efecte multiplicador s’ha accelerat en aquest exercici amb una quantitat inversora que supera la suma de les tres convocatòries precedents.”
L’avantprojecte de Pressupostos de la Generalitat contempla un total de 56,4 milions d’euros per a l’AVI. Un pressupost que té un efecte dinamitzador de la inversió en I+D+i en tot el sistema d’innovació, especialment en el sector privat.
Des de la seua creació, les polítiques de l’Agència han recolzat prop de 940 sol·licituds per a dur a terme projectes d’innovació i han beneficiat a prop de 430 entitats.
A més, l’AVI lidera la implantació de la Compra Pública d’Innovació (*CPI) en les administracions autonòmica i local. De fet, gràcies als seus programes d’incentius, una vintena d’ajuntaments, consorcis, fundacions i associacions sense ànim de lucre s’han dotat d’unitats especialitzades i han començat a licitar aquest tipus de contractes. A més, sis empreses radicades en la Comunitat han rebut el suport de l’Agència per a optar a diferents procediments de CPI.
Precisament, el Comité Estratègic d’Innovació tindrà un paper rellevant en l’estratègia que en breu presentarà l’AVI per a dinamitzar la Compra Pública Innovadora en la Comunitat Valenciana, ja que oferirà el seu suport per a identificar i prioritzar aquells reptes susceptibles de resoldre’s a través de processos de CPI, segons ha avançat Avelino Corma.
Impuls de la CPI
En aquest sentit, l’AVI té previst impulsar almenys una desena d’aquesta mena d’iniciatives fins a 2023 a fi d’incrementar l’impacte d’aquestes polítiques d’estímul sobre el sistema productiu i, a aquest efecte, ha reforçat els seus recursos per a prestar assistència tècnica a les diferents conselleries i entitats del sector públic interessades a escometre Compra Pública d’Innovació.
S’intensificarà, per tant, l’actual paper del CEI com a òrgan assessor, que ja guia l’activitat de l’Agència en el mitjà termini i orienta, a través d’incentius, la innovació que es desenvolupa en la Comunitat Valenciana cap a aquells àmbits identificats prèviament com a prioritaris.
Respecte al nou comité, el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha recordat que l’Agència ja està finançant diferents projectes vinculats a la descarbonització en àmbits com les obres públiques, l’hàbitat, l’energia, l’automoció o la ceràmica, si bé el nou equip multidisciplinari focalitzarà la seua acció a identificar noves oportunitats per a millorar la cadena de valor de la indústria i generar nous nínxols de mercat.
En la seua opinió, la contribució del CEI resulta clau per a l’estratègia de l’entitat: “És un privilegi comptar amb el coneixement i l’experiència de grans personalitats de les esferes científica, tecnològica i empresarial de la Comunitat, que realitzen les seues aportacions de manera altruista i en benefici de l’interés general”.
En aquest sentit, García Reche ha subratllat que a través dels diferents comités s’ha oferit resposta “a 35 reptes als quals ha de fer front el nostre teixit econòmic, i nosaltres mateixos com a societat, mitjançant la identificació i proposta de més de 80 solucions tecnològiques i innovacions concretes, orientades a la seua implantació real en el sistema productiu”.