Premsa

Experts en automoció i mobilitat sostenible detecten nous reptes i oportunitats per a innovar en aquest sector

L’anàlisi i la priorització dels desafiaments que se cernen en l’àmbit de l’Automoció i la Mobilitat Sostenible han centrat la primera reunió d’aquest nou Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE), que se suma als ja existents en el camp de la Salut, Agroalimentació, Economia Circular i Tecnologies Habilitadores per a la nova economia.

El nou equip de treball, que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la identificació de solucions tecnològiques inèdites per al seu desenvolupament i posada a la disposició de les empreses, ha avaluat les oportunitats existents en aquest sector, un dels principals motors de l’economia valenciana.

Constituït per representants del col·lectiu científic, els instituts tecnològics i el sistema productiu valencià, aquest grup multidisciplinari advoca per implementar millores en les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics perquè el procés siga més ràpid, segur, econòmic i sostenible.

De la mateixa manera, els experts consideren prioritari desenvolupar nous sistemes de gestió de la mobilitat urbana adaptada i personalitzada per a tot tipus d’usuaris (turistes, persones de la tercera edat, població infantil, etc.) que valoritzen la mobilitat com un servei.

També s’han detectat oportunitats per al desenvolupament de noves vies d’interacció entre els usuaris i el propi vehicle a través de la integració de noves tecnologies. Així mateix, es buscaran solucions innovadores per a optimitzar els sistemes de gestió tèrmica dels vehicles de motor de combustió.

Vehicle connectat

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Automoció i Mobilitat Sostenible està coordinat pel president del Grupo Segura, Francisco Segura, designat per la patronal autonòmica, qui ha vaticinat la irrupció d’una nova era per l’impacte dels avanços tecnològics.

“La revolució de l’automòbil està més prop del que pensem i, de fet, el vehicle connectat serà una realitat molt ràpid. L’automòbil parlarà amb tot: amb altres vehicles, amb la infraestructura de transport i, sobretot, amb l’usuari”, ha precisat.

A més de Segura, el teixit productiu disposa en aquest comité d’altres tres membres, Pablo Bayo (Faurecia), Antonio Ortín (Etra I+D) i Antonio Ramos (SRG Global); així com un ampli ventall de científics i tecnòlegs. Es tracta d’Hendrik Jan Bolink (Instituto de Ciencia Molecular-CSIC), Gustau Camp-Valls (Universitat de València), Raúl Payri (Universitat Politècnica de València), a més de Laura Olcina (ITI) i Marta García Pellicer (ITE) per part dels instituts tecnològics.

Per a García Pellicer, el desenvolupament del vehicle elèctric i de les estacions de recàrrega associades no solament “permetrà la diversificació de les empreses d’electrònica de potència ja existents en la Comunitat, sinó que també possibilitarà la creació de noves oportunitats empresarials”.

Si bé el futur de la mobilitat passa per una transició cap a vehicles més sostenibles, experts com Raúl Payri han insistit en la necessitat d’escometre innovacions en la indústria actual: “Encara que el vehicle elèctric i els propulsats amb energies alternatives aniran guanyant pes, hui dia més del 95% dels cotxes que circulen i es fabriquen tenen un motor tèrmic, l’impacte ambiental del qual és necessari controlar, entre uns altres, mitjançant la reducció de les emissions”.

Segona fase

Amb la trobada celebrada aquest dimarts es tanca la primera ronda de reunions dels comités especialitzats, en la qual els experts que col·laboren amb l’AVI han definit els principals reptes en cada àmbit d’actuació i han plantejat una primera aproximació a les solucions tecnològiques amb el focus centrat en la implementació en les empreses.

La segona fase d’aquest procés participatiu arranca aquesta mateixa setmana amb noves trobades dels comités especialitzats en Salut i Agroalimentació, on s’analitzarà si amb la capacitat científica i tecnològica existent en la Comunitat es pot afrontar amb èxit les oportunitats de desenvolupament detectades.

L’objectiu és que els diferents equips multidisciplinaris remeten els seus respectius informes de conclusions al llarg del pròxim octubre per a la seua validació en el Comité Estratègic d’Innovació (CEI), que presideix Avelino Corma.

Author