Prensa, Prensa

La Generalitat finança un projecte per a fabricar a partir de restes de vinya caixes de bioplàstic per a la comercialització de botelles de vi



  • La Cooperativa La Viña coordina esta iniciativa que impulsa l’economia circular en el sector vitivinícola i que es desenvolupa en col·laboració amb Aimplas i la UPV
  • Els nous embalatges tindran propietats millorades, seran compostables i més sostenibles, a un cost menor que els actuals estotjos i caixes de cartó


La Generalitat, a través de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Nuria Montes, finança el desenvolupament un nou embalatge per a les botelles de vi que aprofita les deixalles que generen la poda de la vinya, el desfullament de raïms o el premsatge de raïm. D’esta manera, es pretén valorar dins del mateix sector vitivinícola les restes de sarments, rapes i pellorfes per a fabricar caixes de bioplàstic compostables i sostenibles, similars a les de cartó que empra actualment esta indústria per a emmagatzemar, transportar i distribuir les seues botelles.

La Cooperativa La Viña de la Font de la Figuera coordina este projecte estratègic, denominat RASPONS, en col·laboració amb l’Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS, i l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb la finalitat de millorar la competitivitat del mateix sector mitjançant el desenvolupament de productes sostenibles i innovadors.

La iniciativa compta, a més, amb el suport econòmic de l’Institut Valencià de la Competitivitat i Innovació (IVACE+i) i finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.

A través de RASPONS es pretén proporcionar a les empreses vitivinícoles una solució innovadora en el marc de l’economia circular a les més de dos tones de deixalles que anualment es generen a Espanya durant el procés d’elaboració de vi. Tradicionalment, estos subproductes s’han usat com a fertilitzants, biomassa o s’han derivat a altres indústries per a l’obtenció d’alcohols o bioetanol. L’objectiu ara és produir un nou material, alternatiu al cartó, que siga sostenible i econòmic.

Segons exposa la investigadora líder en Agricultura i Medi Aquàtic d’Aimplas, Chelo Escrig, els nous productes plàstics no solament han de ser compostables i mantindre les propietats mecàniques requerides per a l’embalatge i transport, sinó que haurien de reduir, a més, els costos de la matèria primera, en substituir el cartó per subproductes de la mateixa indústria.

Els compostos de plàstic símil cartó que s’han obtingut ja en el marc de RASPONS complixen amb estos requisits. Desenvolupats a partir de biopolímers i de deixalles agrícoles amb alt contingut en cel·lulosa, estos materials són biodegradables i semirígids i, a més, gràcies als extractes obtinguts de les pellorfes (les restes sòlides del premsatge del raïm) és possible tintar-los de manera sostenible.

“La valorització dels subproductes derivats del vi sorgix de la necessitat de la indústria vitivinícola de trobar una alternativa viable que oferisca a estos productes de deixalla una segona oportunitat. A través de RASPONS els la donem en forma de productes símil cartó compostables, que es poden utilitzar en el mateix celler per a introduir les botelles per a la seua comercialització, com ara articles de marxandatge o com a productes de plasticultura per al cultiu de la vinya, protectors de plançons”, precisa la investigadora.

El projecte, que conclourà este 2024, està impulsat per la Cooperativa La Viña, que és la responsable de determinar una metodologia de recuperació i condicionament dels subproductes agrícoles i que treballarà al seu torn en el desenvolupament de caixes i estotjos per al seu ús en el sector agrícola. Per la seua part, Aimplas contribuirà amb el seu ampli coneixement sobre bioplàstics en la formulació i obtenció de nous compostos amb propietats millorades, mentres que la seua validació final correspon al COMAV.

La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité d’Innovació en Economia Circular, que advoca per la valorització més eficient dels residus i, en concret, per l’exploració d’alternatives al reciclatge mecànic com a via per a aprofitar els desaprofitaments. Així mateix, RASPONS s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.