Premsa, Premsa

Ivace+i Innovació finança l’aplicació de tecnologies avançades per a modernitzar el sector de la construcció i reduir el seu impacte ambiental


  • En el projecte col·laboren la Universitat d’Alacant i el centre tecnològic AIJU
  • El sistema combina tecnologies com la impressió 3D, la intel·ligència artificial o els bessons digitals per a optimitzar recursos i minimitzar errors

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació el desenrotllament i aplicació de tecnologies avançades per a modernitzar el sector de la construcció i reduir l’impacte ambiental de les edificacions.

Este desenrotllament, amb un marcat enfocament en la sostenibilitat, combina tecnologies com la impressió 3D, els bessons digitals, el Building Information Modeling (BIM) i la intel·ligència artificial per a establir les bases de la construcció sostenible del futur.

L’empresa Cosmos 3D coordina este projecte estratègic, denominat COSOSFU, en l’execució del qual treballen també l’Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci (AIJU) i el grup d’investigació Human Robotics, de la Universitat d’Alacant (UA). L’iniciatiu compte, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.

A través de COSOSFU, especialistes en àrees com a enginyeria, arquitectura i noves tecnologies cooperen per a transformar el sector de la construcció cap a un model més eficient i respectuós amb el medi ambient gràcies a la incorporació de les solucions disruptives que protagonitzen l’economia actual. 

En la pràctica, la implementació d’estes tecnologies exercix un paper fonamental en el procés. Un exemple clar són els bessons digitals, que creguen models virtuals detallats de les construccions, la qual cosa permet simular i anticipar possibles problemes abans que es presenten en l’obra real, optimitzant els recursos i reduint errors. 

En este mateix marc, s’està desenrotllant una intel·ligència artificial capaç d’identificar defectes o imperfeccions en el depòsit de la impressió 3D en ciment, la qual cosa, de no detectar-se a temps, podria posar en risc la integritat estructural de la vivenda a llarg termini.

En una fase avançada de desenrotllament

El desenrotllament del projecte, que finalitzarà en 2025, es troba, per tant, en una fase avançada. La tecnologia de bessons digitals, que simulen el procés constructiu, ja s’ha provat durant el disseny arquitectònic d’una casa que es construirà mitjançant impressió 3D, i proporcionarà una avaluació detallada de cada etapa del projecte. 

A més, s’està treballant en un sistema avançat per a avaluar l’eficiència energètica i l’impacte ambiental de les edificacions, amb la finalitat de reduir la petjada de carboni i millorar la sostenibilitat. 

Esta plataforma considera factors com l’orientació de la vivenda, la selecció de materials i la integració d’energies renovables, la qual cosa possibilitarà el desenrotllament de construccions més adaptades a l’entorn i amb un menor consum energètic. La integració de tecnologies com a intel·ligència artificial, realitat augmentada o posicionament també contribuirà a millorar la sostenibilitat d’esta activitat fonamental en un context d’escassetat de vivenda.  

Al capdavant del projecte, Cosmos 3D aporta la seua experiència en impressores 3D de ciment. El desenrotllament del model d’intel·ligència artificial i de la gestió de les dades per a detectar imperfeccions correspon a la UA, mentres que AIJU contribuïx al disseny de programari, IA, bessons digitals, així com la integració de les ferramentes immersives en el sector industrial. 

La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Hàbitat Sostenible, on proposa el desenrotllament i implementació de sistemes constructius que permeten la industrialització de la construcció, com ara, vivendes modulars, elements prefabricats i muntatges industrialitzats. Així mateix, COSOSFU també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.