Premsa, Premsa
19 de març | Ivace+i finança un nou projecte per a aprofitar els purins i minimitzar l’impacte dels residus sobre el medi ambient
- Entitats públiques i privades col·laboren en esta iniciativa per a valorar el principal residu procedent de les granges de grandària xicoteta i mitjana
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança, mitjançant Ivace+i Innovació, un projecte que impulsa la valorització dels residus de les granges amb la fi última de minimitzar l’impacte d’estes explotacions sobre el medi ambient.
Els residus agropecuaris gestionats de manera deficient produïxen una gran quantitat de problemes que afecten la fauna i flora local, a més de contribuir a la pèrdua de biodiversitat i degradació d’hàbitats naturals. Entre els efectes que produïxen estos residus hi ha la contaminació del sòl i de l’aigua o l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.
Amb l’objectiu de pal·liar estos problemes, Global Omnium Medi ambient col·labora amb l’empresa Serviecología i Tractament d’Aigua (SERVYECO) i l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient (IEAMA), centre propi de la Universitat Politècnica de València (UPV), en una proposta innovadora per a optimitzar les deixalles agropecuàries. L’iniciatiu compte, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.
El projecte, denominat ‘Valpurin’, reproduïx els mecanismes de depuració dels aiguamolls naturals per a tractar la fracció líquida del purí de manera eficient i natural, la qual cosa reduirà la seua càrrega contaminant. En una etapa anterior, se separa la part líquida del purí de la fracció sòlida, que se sotmet també a tractament en el marc del present projecte.
A partir del procés desenrotllat s’obtindran dos recursos nous, una font d’aigua que podrà ser aprofitada en funció de la qualitat obtinguda i una matèria orgànica en forma de compost que podrà emprar-se en la millora de les propietats del sòl agrícola.
Un recurs versàtil optimitzat mitjançant la tecnologia
El producte resultant de la separació del purí sòlid-líquid es transforma en compost, la qual cosa millora la seua qualitat, ja que reduïx problemes com les males olors, el risc de contaminació d’aqüífers per ús en fresc i altres aspectes relacionats amb la higienització. Es tracta d’un procés que millora la fertilitat i biodiversitat del sòl, ja que l’enriquix de matèria orgànica.
D’altra banda, l’ús de la tecnologia no sols millora l’eficiència de l’eliminació de residus en comparació amb altres sistemes convencionals, sinó que, a més, permet la valorització de residus procedents d’altres activitats industrials. La integració d’altres àmbits contribuïx a la creació d’una simbiosi industrial entre els sectors del tractament de les aigües, l’agropecuari i l’agrícola.
A més, la tecnologia desenvolupada presenta un baix cost d’operació i manteniment, perquè no requerix un alt nivell d’especialització del personal encarregat. Això facilitarà la seua implementació en les granges xicotetes i mitjanes, les més habituals a la Comunitat Valenciana.
Fases de desenvolupament
En una primera fase s’ha dissenyat el tractament al qual se sotmetran els purins generats en diverses granges, i, a més, s’ha elaborat el producte coagulant que s’utilitzarà per a separar la part líquida del residu, al mateix temps que s’estudia en un laboratori com transformar la part sòlida en compost.
El projecte està coordinat per Global Omnium Medi ambient, que s’encarrega del disseny, l’operació i el manteniment de la tecnologia desenrotllada en el projecte, així com de la valorització dels diferents corrents residuals.
Així mateix, la pime SERVYECO formula i dissenya els coagulants específics per a afavorir la separació sòlid-líquid; i la UPV, mitjançant l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient, recolza en les tasques de disseny, operació i optimització de la tecnologia desenvolupada.
‘Valpurin’ s’alinea amb els reptes del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Economia Circular impulsat per Ivace+i. En concret, promou la innovació per al desenvolupament de béns de consum més sostenibles, així com per a la valorització més eficient dels residus, i el foment de l’ús de les aigües regenerades en l’entorn urbà i agrícola.
Així mateix, la solució s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.