Premsa, Premsa

Ivace+i finança la creació d’una aliança autonòmica d’innovació en IA per a impulsar el desenrotllament i la implementació d’esta tecnologia

Ivace+i finança la creació d’una aliança autonòmica d’innovació en IA per a impulsar el desenrotllament i la implementació d’esta tecnologia

  • L’Artificial Intelligence Innovation Alliance (AIIA) desenrotlla esta iniciativa, que integra universitats, centres d’investigació, empreses i La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme


Que dirigix Marián Cano, finança, a través d’Ivace+i Innovació, la creació d’una comunitat d’innovació en intel·ligència artificial (IA), que impulsa la coordinació i cooperació entre els diversos agents del sistema d’innovació de la Comunitat Valenciana.

D’esta manera, es pretén que les universitats, els centres d’investigació, les empreses i la mateixa Administració autonòmica, així com les fundacions i altres organitzacions d’innovació, treballen de manera conjunta per a promoure el desenrotllament científic, tecnològic i empresarial en el camp de la IA.

La necessitat d’una aliança que coordine de manera unida el desenrotllament i la implantació d’esta tecnologia a la Comunitat Valenciana respon a les característiques del sistema valencià d’innovació, que compta amb una àmplia varietat d’agents distribuïts per tot el territori.

En esta línia, l’Escola de Postgrau i Xarxa de Centres d’Investigació en Intel·ligència Artificial, ValgrAI, lidera la constitució de l’Artificial Intelligence Innovation Alliance (AIIA) per a coordinar el treball en equip de l’entramat d’entitats relacionades amb la innovació en este camp i impulsar la modernització en l’àmbit de la IA.

La idea principal del projecte consistix a posicionar el sistema valencià d’innovació en el panorama internacional mitjançant la difusió d’I+D, a més de potenciar la creació de sinergies i intercanvi de coneixement.

Es tracta d’una proposta que posa l’accent en el suport mutu i en l’enfortiment de l’ecosistema d’innovació en intel·ligència artificial a la Comunitat Valenciana, que es plasmarà en la fase final del projecte en una plataforma única per a l’intercanvi de coneixements i la promoció de la I+D en este camp.

Estat actual del projecte 

En l’actualitat, el projecte estroba en el seu tercer any de desenrotllament, després d’un exercici, el de 2024, en el qual es van dur a terme 29 esdeveniments de difusió, es van crear dos empreses derivades, i es van subscriure convenis amb 14 entitats, associacions i col·legis professionals.

Gràcies a esta dinàmica de col·laboració, AIIA ha aconseguit consolidar una xarxa de 350 persones i entitats adscrites, entre les quals es troben empreses, investigadors, estudiants, formadors i professionals interessats en la intel·ligència artificial. Es tracta, a més, d’una xifra en constant creixement.

Centres col·laboradors

Cada una de les empreses i entitats que col·laboren en l’execució del projecte desenrotllen activitats diferents, la qual cosa aporta complementarietat per a respondre a les necessitats tecnològiques del teixit productiu i promoure la creació de talent nou, a fi de millorar la competitivitat de la regió.

En el si d’AIIA s’integren les cinc universitats públiques valencianes, és a dir, la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández, els investigadors en intel·ligència artificial de les quals s’han incorporat a l’Aliança. A més, AIIA ha firmat convenis amb entitats com ara Microsoft, IBV, Aiju, Femeval, Aimplas o AVRE, entre altres.

AIIA s’alinea amb els principals comités estratègics d’innovació especialitzats (CEIE) dins del marc de l’IVACE+i. Això es deu al caràcter transversal de la intel·ligència artificial, ja que la incorporació de tecnologies de IA i el desenrotllament de programari es materialitzen en avantatges en la producció, els processos i el desenrotllament de tots els sectors. Així mateix, la solució s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.