Premsa, Premsa

Ivace+i dona suport al desenvolupament d’un sistema per a avaluar en temps real els riscos ergonòmics dels llocs de treball


  • Unimat Prevenció coopera en este projecte amb l’Institut de Biomecànica de València i nou empreses del sector ceràmic
  • La plataforma integra sensors per a identificar postures inadequades i s’usarà en la formació que el servici de prevenció oferix al personal exposat


L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), pertanyent a la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Nuria Montes, finança el desenvolupament d’un sistema pioner per a avaluar en temps real els riscos ergonòmics dels llocs de treball, riscos que constituïxen una de les principals causes de malalties professionals i baixes laborals.


Les dades recaptades a través de sensors s’incorporaran, a més, en una plataforma de formació que farà ús de la realitat virtual per a mostrar als treballadors i treballadores si estan exposats a alguna postura inadequada.


L’empresa Unimat Prevenció impulsa esta iniciativa, denominada ‘ERGO_RV_FORM’, en col·laboració amb l’Institut de Biomecànica de València (IBV) i una desena d’empreses del sector ceràmic. El projecte, que s’alinea amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, compta a més amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.


A través d’esta iniciativa es pretén desenvolupar i validar una aplicació d’avaluació en temps real de les postures que es realitzen en el treball a partir d’un sistema de realitat virtual i sensors integrats a fi d’impartir a les plantilles formació sobre riscos ergonòmics d’una forma més pedagògica i atractiva.


Per a desenvolupar els escenaris virtuals, ‘ERGO_RV_FORM’ s’ha centrat en el sector de la ceràmica, concretament en els llocs de treball de càrrega de molins, classificació i mostres, que són representatius punt pel volum de persones que alberguen, com per la incidència de trastorns musculoesquelètics.


L’objectiu és que durant la formació impartida per Unimat Prevenció les persones treballadores facen les tasques pròpies del seu lloc de treball dins d’un escenari virtual, amb la finalitat d’identificar si estan exposades a postures inadequades des del punt de vista ergonòmic a partir de la informació que recapten sensors situats en cames, braços i esquena.


En estos casos, el sistema emetrà senyals vibratoris i acústics, la qual cosa ajudarà a advertir d’una forma molt més eficaç quines posicions són nocives i com han de realitzar-se les diferents tasques sense comprometre la salut del personal exposat.


Després de seleccionar els llocs de treball a analitzar i desenvolupar els escenaris virtuals, el sistema de sensors i l’aplicació, l’equip d’Unimat Prevenció està definint ara el contingut de l’acció formativa, que comptarà amb una part teòrica i una altra pràctica, que és la que es desenvolupa en l’entorn virtual.


Suport del sector ceràmic


Finalitzada esta fase, només restarà validar el conjunt del desenvolupament, primer en laboratori i després en un entorn real en les instal·lacions de les empreses del sector ceràmic que col·laboren amb esta iniciativa i que han permés prendre dades i imatges dels llocs de treball. Es tracta de Ceràmica Nulense, Cottocer, Ferro Speciality Materials, Grespania, Logística General de la Plana, Neolith Distribution, Pamesa Cerámica Compactto, *Peronda Group i Thesize Surface.


A més d’estes nou empreses, també coopera amb Unimat Prevenció l’IBV, que ha desenvolupat la part tecnològica, des de la virtualització d’escenaris al sistema d’avisos en temps real a partir de les mesures arreplegades pels sensors.


‘ERGO_RV_FORM’ s’alinea així amb les conclusions del comité d’innovació especialitzat en Tecnologies Habilitadores, que advoca per incorporar les tecnologies de digitalització per a optimitzar les operacions en les empreses de la Comunitat Valenciana. Així mateix, esta iniciativa també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Author