Uncategorized @ca

Especialistes en salut proposen innovacions per a reduir les infeccions hospitalàries i monitorar a malalts crònics a distància

El grup d’especialistes en Salut que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha concretat un catàleg de solucions tecnològiques per a reduir la incidència de les infeccions hospitalàries, millorar la qualitat de vida de les persones majors i malalts crònics i facilitar el treball dels professionals sanitaris en el camp de la cirurgia robòtica.

Durant la segona reunió tècnica, els integrants d’aquest Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Salut han identificat com a prioritari el desenvolupament d’innovacions que permeten el monitoratge no invasiu i a distància d’aquells malalts crònics i persones majors que requereixen d’un control continu de les seues patologies. L’objectiu, en última instància, és que tots dos col·lectius guanyen en benestar i autonomia personal, reduint a més l’impacte sobre el sistema de sanitari.

Els experts estimen que existeix en nínxol d’oportunitat per a dissenyar, en aquest camp, nous dispositius de monitoratge més versàtils, integrats i eficients, que minimitzen les limitacions que els equips actuals ocasionen en l’activitat ordinària del pacient.

La prevalença de les infeccions hospitalàries és un altre dels desafiaments que centra els esforços del comité especialitzat en Salut, que coordina la científica del Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF), María Jesús Vicent. Sobre aquest tema, es remenen diferents solucions innovadores que contribuïsquen a reduir el risc de contaminació bacteriana i fúngica en els centres sanitaris.

Segons el parer dels experts, la cirurgia robòtica s’erigeix com un altre dels àmbits de la salut que més marge ofereix per a la introducció de millores. El comité està avaluant, de fet, el desenvolupament de nous equipaments i material quirúrgic adaptat a les necessitats específiques d’aquest tipus de cirurgia. Aquestes solucions es conceben per a facilitar la labor als professionals sanitaris.

Aquest equip multidisciplinari analitzarà en la pròxima trobada l’impacte de les propostes resultants i determinarà les eines necessàries per al seu desenvolupament. Les conclusions es presentaran davant el Comité Estratègic d’Innovació (CEI), que presideix el científic Avelino Corma.

A més de Vicent, en el Comité Estratègic de Salut participen els científics María Isabel Acién (Universidad Miguel Hernández d’Elx), Salvador Martínez (Instituto de Neurociencias), Damià Tormo (Fundació Columbus), Josep Redón (Instituto de Investigación Sanitaria INCLIVA) i Cristina Botella (Universitat Jaume I), a més del tecnòleg Javier Sánchez, de l’Institut de Biomecànica de València.

Però també estan representades les empreses del sector sanitari i la pròpia gestió hospitalària a través del científic Enrique Ortega (Hospital General de València), Lorena Saus (Sistemas Genómicos), Mara Gràcia (Surgival) i Francisco Sanchís (IMEX Clinics).

Author