Premsa
Especialistes coordinats per l’AVI proposen a Creu Roja la incorporació de nous desenvolupaments tecnològics per a fer front a la soledat no desitjada
- Aposten, entre altres reptes, per reconstruir a través de la tecnologia les connexions socials dels col·lectius que es troben en aquesta situació
- L’equip multidisciplinari, en col·laboració amb aquesta ONG, es reunirà al gener per a prioritzar els desafiaments detectats i identificar solucions
La identificació de mètodes eficaços per a la detecció primerenca de les situacions d’aïllament social i el desenvolupament de sistemes que permeten conéixer l’estat de les persones majors que viuen soles a través del monitoratge de les seues rutines diàries són alguns dels reptes que ha abordat el nou comité d’innovació enfront de la soledat no desitjada en col·lectius vulnerables, que impulsa l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en col·laboració amb Creu Roja Comunitat Valenciana.
Aquest equip multidisciplinari, coordinat per la vicepresidenta de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i professora titular de la Universitat de València, Sagrament Pinazo, ha mantingut aquest dimecres una primera reunió tècnica que ha permés identificar els desafiaments que han d’afrontar les entitats que presten assistència en aquest àmbit, com a pas previ a la priorització dels mateixos i a la definició de solucions innovadores.
L’objectiu d’aquest grup de treball en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, és el d’oferir noves respostes assistencials des de l’àmbit de la innovació a les situacions de soledat que es registren en la Comunitat Valenciana.
Sobre aquest tema, han insistit en la necessitat de buscar vies més eficaces per a donar a conéixer, tant als serveis socials com als usuaris finals, l’àmplia varietat de desenvolupaments tecnològics i solucions ja existents en el mercat, tenint en compte que, en l’actualitat, no existeix un catàleg que les aglutine i, per tant, que facilite la seua difusió i aplicació pràctica.
De la mateixa manera, el comité ha destacat la importància de canviar la percepció social de la soledat, que sovint s’identifica amb problemes de salut i pensaments negatius. En aquest sentit, Sagrament Pinazo ha apostat per abordar la soledat en tota la seua complexitat i sense estigmes: “Parlar d’aquest tema està mal vist. Cal acabar amb aquesta estigmatització”.
A més de reconstruir a través de la tecnologia les connexions socials dels qui travessen per aquest tràngol, els especialistes advoquen per dissenyar iniciatives en les quals les persones majors puguen sentir-se útils, aportant coneixement i valor a la societat.
Intensificar la connexió i cooperació entre els serveis socials i sanitaris per a detectar i atendre els casos de soledat no desitjada és un altre dels desafiaments que, a judici, del comité és necessari abordar per a afrontar aquest problema amb més garanties.
Equip d’especialistes
A més de Pinazo Hernandis, l’equip multidisciplinari compta amb Daniel Ruiz (Universitat d’Alacant), Javier Palanca i Vicente Traver (Universitat Politècnica de València) i Rosa Baños (Universitat de València) com a representants de la comunitat científica, mentre que participen per part dels instituts tecnològics Rocío Zaragozá (AIJU) i Rakel Poveda (IBV).
Així mateix, el teixit productiu aporta quatre integrants a aquest comité, avalats per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV). Es tracta de Soledad Alonso (Gesmed), Celia Sánchez (One Million Bot S.L.), Joaquín Rieta (PrevenPro) i Pau Amat (Soft Home Services), que durant el desenvolupament del comité no actuaran en representació de les seues respectives empreses, sinó en defensa de l’interés general.
Com a principal beneficiària d’aquest diàleg tecnològic, participen per part de Creu Roja la directora autonòmica d’Intervenció Social, Teresa Navarro, la presidenta de la comissió d’Educació d’aquesta organització en la Comunitat Valenciana, Amparo Pérez, així com el director del departament de Serveis Tecnològics Digitals de Creu Roja Espanyola, Carlos Capataz.
Per part de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives assisteix també la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, María Elena Ferrando.
Col·lectius més vulnerables
La soledat involuntària és un fenomen en alça que afecta especialment població d’edat més avançada, així com a persones amb diversitat funcional, migrants, dones i joves.
De fet, una de cada quatre persones ateses per Creu Roja responen en l’actualitat a aquest perfil, si bé l’experiència en altres països del nostre entorn fa preveure un augment progressiu de casos en el futur. La combinació de l’ascens de l’esperança de vida i una baixa natalitat està donant lloc a un creixement accelerat del percentatge de persones majors.
L’ús de les noves tecnologies s’ha demostrat eficaç tant per a oferir suport emocional i personal als afectats, com per a afermar i incrementar la seua xarxa de contactes, facilitant la connexió amb altres familiars i pal·liant, a més, l’aïllament social.
Encara que per a garantir el seu èxit, aquestes solucions tecnològiques han de respondre als principis d’accessibilitat, acceptabilitat i usabilitat, segons ha precisat l’especialista de l’Institut de Biomecànica de València (IBV), Rakel Poveda.
El comité es reunirà de nou al gener per a prioritzar els desafiaments seleccionats i identificar solucions tecnològiques que responguen a aquests reptes, d’acord amb les capacitats científiques, tecnològiques i empresarials existents en la Comunitat Valenciana.