Premsa
Ars Innovatio desenvolupa amb el suport de l’AVI una aplicació per a avaluar i identificar estats de pre-fragilitat en majors de 65 anys
- L”app’ dissenyada per aquesta Unitat Científica d’Innovació Empresarial ja s’usa en el departament de salut Elx-Vinalopó
- Ars Innovatio identificarà quina és la tecnologia que requereix cada grup poblacional per a millorar la possible pèrdua d’autonomia detectada
Ars Innovatio, la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) de la Universitat d’Alacant, ha desenvolupat una aplicació electrònica per a telèfons intel·ligents i tauletes que permet als professionals d’infermeria avaluar possibles estats de pre-fragilitat en persones de més de 65 anys.
L’augment de l’esperança de vida a Espanya, amb una mitjana 83,1 anys, ha generat un increment de població major amb bona salut però que, de forma progressiva, conforme augmenta la seua edat, va perdent autonomia per a cobrir les activitats bàsiques de la vida diària. Aquest aspecte converteix a les persones majors en fràgils en determinades dimensions de la seua vida.
Des d’aquesta unitat d’innovació es pretén atenuar aquesta pèrdua d’autonomia i donar vida als anys a través de les tecnologies informàtiques. Ars Innovatio està adscrita al grup d’investigació d’Informàtica Industrial i Xarxes de Computadors (I2RC) i compta amb el suport de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI).
Recollida de dades
Sota la denominació Actuasalud, la nova eina facilita la recollida d’informació relativa a diferents dimensions de fragilitat mitjançant una entrevista a través d’un dispositiu electrònic que registra i processa les dades obtingudes.
Aquesta primera experiència d’ús es destinarà, per tant, a la detecció d’estats de pre-fragilitat o bé de fragilitat instaurada que es puguen tractar amb l’ajuda de tecnologies informàtiques avançades, encara que Actuasalud pot estendre’s a un altre tipus d’avaluacions i garbellats de diferents grups de població.
Les dades relatives a aquest problema estimen que en la Comunitat Valenciana al voltant del 10% de la població major de 65 anys és fràgil en alguna dimensió, si bé aquest percentatge augmenta progressivament fins a superar el 25% entre els majors de 85 anys.
Millorar el benestar i qualitat de vida, així com prolongar l’autonomia personal dels majors és una responsabilitat social rellevant, que contribueix també a reduir l’impacte sobre el sistema sanitari.
Adaptació de TICs
Actuasalud no solament facilita al personal sanitari d’atenció primària i sociosanitària la detecció de casos i nivells de fragilitat de forma senzilla i molt accessible. Sobretot, informa d’aquells àmbits on la tecnologia de la llar, que també es desenvolupa en la UCIE, pot aportar solucions eficaces.
De fet, l’objectiu posterior a l’avaluació de persones és adaptar les tecnologies informàtiques a les necessitats de cada grup de població major a partir de l’anàlisi de les dades recaptades. Aquesta informació podria suposar un primer pas per a dissenyar eines capaces de previndre problemes relacionats amb la pèrdua de capacitat funcional o cognitiva associada a l’edat.
El desenvolupament d’aquesta app, que ja s’està emprant a l’entorn del Departament de salut Vinalopó-Elx, respon a un acord de col·laboració entre Ribera Salud i la Universitat d’Alacant.
La selecció dels majors susceptibles de sotmetre’s a aquesta avaluació s’està realitzant en els centres d’atenció primària i sociosanitaris, així com en centres de dia i associacions veïnals amb les quals la institució acadèmica ha subscrit convenis de col·laboració.
Amb la informació obtinguda, es facilita a l’usuari un informe personalitzat sobre el seu estat, mentre que, d’altra banda, l’equip clínic procedirà a identificar en el laboratori de salut d’Ars Innovatio quina és la tecnologia que requereix cada grup de persones per a millorar les possibles pèrdues d’autonomia detectades.