Premsa, Premsa

Ivace+i impulsa envasos sostenibles fabricats amb residus d’arròs per a allargar la vida útil dels aliments




  • L’objectiu és crear un envàs per a productes carnis capaç d’ampliar en fins a un 25% la data de caducitat dels aliments
  • Este nou tipus d’envàs, produït a partir de subproductes agrícoles, serà 100% compostable i no requerirà de conservants químics

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació la valorització de residus generats en la indústria de l’arròs amb la finalitat de transformar-los en compostos bioactivos i cel·lulosa, dos materials d’útil aplicació per a la creació d’envasos actius i aprofitables en la indústria càrnia.

El principal objectiu d’esta iniciativa és modificar els components propis dels envasos de plàstic, difícils de reciclar, per materials sostenibles que optimitzen i amplien la conservació dels aliments. D’esta manera, s’alinea amb els principis de l’economia circular que impulsa la Comissió Europea.

El Laboratori de Biotecnologia Agroalimentària de la Universitat de València (UV) impulsa este projecte de valorització dels resultats d’investigació cap a les empreses, denominat ‘Actiurròs’ en col·laboració amb el centre tecnològic del plàstic, Aimplas. A més, compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.

Es tracta d’una solució innovadora que combina sostenibilitat, funcionalitat i circularitat. A diferència dels envasos convencionals per a productes carnis, que solen estar compostos per estructures multicapa amb materials que dificulten la seua reutilització, ‘Actiurròs’ desenrotlla un envàs 100% compostable en condicions domèstiques, la qual cosa elimina per complet l’ús de materials no reciclables.

A més, conté compostos bioactivos naturals obtinguts a partir de la fermentació de residus de l’arròs que prolonguen la vida útil dels aliments i reduïxen, per tant, el desaprofitament. En este sentit, el projecte presenta un clar enfocament circular, ja que s’aprofita residus agrícoles locals com a matèries primeres i reduïx la petjada ambiental del sistema d’envasament alimentari.

Dos fases de desenrotllament

Per a desenrotllar este nou envàs actiu s’ha de completar un procés complex, que es dividix en diferents etapes. La primera consistix en la fermentació dels residus de la indústria arrossera a partir de bacteris àcid-làctics, microorganismes que es caracteritzen per la seua capacitat de fermentar sucres i obtindre compostos amb propietats especials. Per a protegir-los enfront de la degradació causada per la calor, estos compostos s’encapsulen, la qual cosa garantix una major efectivitat en la conservació dels aliments.

De manera paral·lela, s’ha extret cel·lulosa de la palla d’arròs amb la finalitat de desenrotllar un nou biopolímer compostable, un compost d’origen biològic creat a partir de recursos renovables. Este nou bioplàstic presenta propietats de barrera a l’oxigen, la qual cosa facilitarà el seu ús en el sector dels envasos i embalatges.

De fet, l’objectiu és dissenyar, en una segona fase, un nou envàs actiu per a productes carnis a partir de la combinació d’una base cel·lulosa i compostos bioactivos. Este envàs es processarà mitjançant una tècnica d’extrusió per recobriment per a millorar les propietats del producte final, com ara la seua resistència a l’aigua o durabilitat.

El nou material permetrà substituir les estructures multicapa no reciclables, que habitualment s’introduïxen en els envasos carnis, per alternatives sostenibles. És més, contribuirà a estendre fins a un 25% la vida útil dels productes carnis frescos, la qual cosa es traduirà en una reducció del desaprofitament alimentari estimada en un 5%.

La iniciativa conclourà amb la transferència dels resultats del projecte tant a les empreses productores d’arròs com a les fabricants d’envasos i distribuïdores de productes carnis, fomentant així l’adopció de solucions sostenibles en tota la cadena de valor.

Les estratègies de Actiurròs no sols faciliten la gestió de residus i ajuden a millorar la sostenibilitat dels sistemes d’envasament, gràcies a la substitució d’envasos multicapa per materials biodegradables.

L’aplicació de compostos bioactivos d’origen natural també optimitza la conservació dels aliments sense necessitat d’afegir substàncies sintètiques, la qual cosa afavorix la qualitat i seguretat dels productes. D’esta manera, es promou un model de producció circular i respectuós amb el medi ambient que convertix els residus agrícoles en solucions d’alt valor afegit.

Empreses i altres centres col·laboradors

En el desenrotllament del projecte, que ja s’endinsa en la seua recta final, la UV compta amb la col·laboració de l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), amb una àmplia experiència en el desenrotllament de materials sostenibles per al sector de l’embalatge.

Actiurrós s’alinea amb un dels reptes identificats pel comité d’especialistes en Economia Circular, que advoca per innovar en el desenrotllament de béns de consum més sostenibles. Així mateix, la solució s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.