Premsa, Premsa
Ivace+i Innovació finança un nou sistema automatitzat i sense químics per a protegir els cítrics de fongs i bacteris després de la seua collita
- Incorpora tecnologies que apliquen compostos naturals encapsulats per a previndre la deterioració de les fruites i prolongar la seua vida útil
- Es desenrotllarà un ecosistema digital per a gestionar i supervisar estos processos, la qual cosa garantix l’eficiència i minimitza l’impacte ambiental
L’encapsulació és una tècnica utilitzada en múltiples camps, com la medicina o la cosmètica, que embolica en una càpsula microscòpica compostos actius beneficiosos i els protegix de factors ambientals que podrien degradar-los, com la llum o la humitat.
La firma castellonenca GEA Biotechnology coordina este projecte amb impacte en la cadena de valor empresarial, que es desenrotlla en col·laboració amb la Universitat Jaume I (UJI), i les empreses Tecatel i Blue Clock. La iniciativa, denominat ‘DigiCom’, compte, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.
En l’actualitat, els tractaments postcollita convencionals solen involucrar l’ús de fungicides i altres productes químics nocius per al medi ambient. De fet, l’acumulació de residus químics en els aliments pot afectar el correcte estat d’estos productes, la qual cosa es traduïx en episodis de contaminació de la biodiversitat i fins i tot la deterioració, a llarg termini, de la salut del consumidor.
Amb l’objectiu de pal·liar esta problemàtica, ‘DigiCom’ substituïx l’ús de productes químics convencionals per un sistema alternatiu que incorpora l’encapsulació de substàncies bioactivas amb propietats antifúngiques protectores.
Este sistema permet l’alliberament controlat d’estes substàncies protectores, que eliminen organismes nocius com a fongs o bacteris. A més, un sistema electrònic hidràulic monitorat ajusta la dosificació i aplicació d’estos compostos naturals a les necessitats dels cítrics.
Actualment, el projecte es troba en la fase de desenrotllament i validació dels prototips. En etapes anteriors es van implementar els sistemes d’encapsulació i es va treballar en la integració de la unitat de gestió i monitoratge, que supervisa i controla l’estat de la maquinària. Es preveu que el prototip puga estar validat i certificat a la fi de 2025.
Entitats col·laboradores
En el desenrotllament de ‘DigiCom’ col·laboren diferents entitats que contribuïxen amb tasques distintes al projecte. Com a coordinador de la iniciativa, Gestió Ecosistemes Agrícoles (GEA) produïx i distribuïx compostos tecnològics per a agricultura sostenible, a més d’oferir servicis que optimitzen la qualitat de la producció. En concret, esta entitat s’ha especialitzat en el cultiu de cítrics, on aporta solucions que contribuïxen a l’estalvi de costos i asseguren un cultiu eficient.
D’altra banda, l’UJI aporta coneixements científics en l’àmbit de l’encapsulació de compostos naturals i fisiologia vegetal, mentres que Tecatel S.L. i Blue Clock s’especialitzen en el desenrotllament de maquinari i programari, respectivament. En concret, Tecatel S.L. s’encarrega de l’acoblament del sistema electrònic hidràulic i Blue Clock, una spin-off de Tecatel, desenrotlla el programari i control intel·ligent de l’ecosistema de monitoratge.
El projecte s’alinea les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació, que insta la flexibilitat i seguretat en la producció agroalimentària, així com a l’establiment de l’agricultura de precisió, que utilitza tecnologies de predicció i control de la producció per a optimitzar els recursos, augmentar els rendiments i reduir els impactes ambientals.
Així mateix, ‘DigiCom’ també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.