Premsa, Premsa

Especialistes en el sector aeroespacial reunits per Ivace+i proposen desenrotllar noves solucions més sostenibles per a accedir a l’espai


  • L’Aeroport de Castelló acull la segona reunió d’este comité, que integra representants de la comunitat científica, centres tecnològics i empreses
  • Ivace+i Innovació també prevaldrà en les seues convocatòries d’ajudes els projectes alineats amb les conclusions d’este grup multidisciplinari
  • Entre altres desafiaments prioritaris, insten a utilitzar satèl·lits i drons per a oferir servicis de valor afegit al teixit productiu

 

El desenrotllament de noves solucions d’accés a l’espai més sostenibles o la incorporació de tecnologies disruptives usades per altres indústries són alguns dels reptes als quals planteja donar resposta el comité d’especialistes en el sector aeroespacial, que ha constituït Ivace+i Innovació per a impulsar, a través de la I+D+i, el creixement a la Comunitat Valenciana d’esta indústria d’alt valor afegit.

El grup d’especialistes, coordinat pel president executiu de PLD Space, Ezequiel Sánchez, ha celebrat en les instal·lacions de l’Aeroport de Castelló la segona reunió operativa, en la qual s’han ratificat els reptes prioritaris sobre els quals es concentraran els esforços d’innovació durant els pròxims anys.

Amb este objectiu, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, s’ha compromés a prioritzar en les convocatòries d’ajuda d’Ivace+i els projectes alineats amb les conclusions d’este comité estratègic d’innovació especialitzat (CEIE), segons ha indicat el director general d’Innovació, Juan José Cortés. En 2025 s’ampliaran, per tant, els àmbits de coneixement que compten amb una prima de punts en la fase d’avaluació.

Així mateix, Cortés ha encoratjat els representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat a aprofitar esta oportunitat per a enfortir una indústria en auge que compte, a més, amb el suport de les institucions de la Comunitat Valenciana.

En este sentit, el director general d’Aerocas, Justo Vellón, ha manifestat l’aposta de l’Aeroport de Castelló per acollir projectes vinculats amb la innovació i el desenrotllament de les noves tecnologies vinculades a l’espai.

Ha recordat, així, que l’Aeroport, en col·laboració amb el consorci espacial valencià ValSpace i la Direcció General d’Innovació de la Generalitat, promou l’ESA BIC Valencia Region, la primera incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea a la Comunitat Valenciana. Un programa que donarà suport a 12 empreses emergents perquè convertisquen les seues idees de negoci relacionades amb l’espai en empreses comercials.

Sis desafiaments d’innovació prioritaris

En concret, l’equip multidisciplinari ha identificat sis reptes prioritaris, que atorguen a la sostenibilitat un paper rellevant. En eixe sentit, la busca de solucions de transport amb un impacte ambiental més baix constituïx un dels desafiaments als quals es pretén donar resposta a través de la I+D+i.

En esta mateixa línia, les persones expertes advoquen per explorar sistemes d’accés a l’espai més eficients i competitius, així com desenrotllar transports innovadors que conduïsquen a usos nous de l’espai aeri.

Utilitzar satèl·lits i drons per a oferir servicis de valor afegit, tant a altres indústries com a l’administració mateixa, és un altre dels reptes que planteja este comité, que també ha detectat oportunitats per a optimitzar els actuals sistemes avançats de navegació per satèl·lit i de comunicacions globals.

El grup de treball també insta a fomentar la participació en missions científiques, d’observació de la terra i d’exploració espacial, i proposa estudiar la incorporació al sector aeroespacial de tecnologies desenrotllades i en aplicació en altres àmbits d’activitat amb la finalitat de potenciar les sinergies.

Col·laboració publicoprivada

L’equip interdisciplinari d’especialistes està integrat pels científics Sergio Cuenca (UA), Luis Miguel García Cuevas (UPV), Ausias Garrigós (UMH), Israel Quintanilla (UPV), Enrique Sánchez (UJI) i José Antonio Sobrino (UV), mentres que Anabel Crespo (AIMPLAS) i Samuel Félix (AIDIMME) representen els instituts tecnològics.

L’aportació empresarial està garantida en este fòrum amb la participació d’Antonio Carrasco (Emxys), Aaron De Bernardis (Nax Solutions), Francho García Lacarte (Arkadia Space), José Nieto (Associació Espai Aero CV) i Justo Vellón (societat Aeroport de Castelló, SL) que, junt amb el coordinador, Ezequiel Sánchez, contribuïxen amb una visió més pròxima al mercat.

Com a novetat, el comité alberga com a representació de la societat civil el delegat territorial del Col·legi Oficial d’Enginyers Aeronàutics d’Espanya, Álvaro J. Paula, així com el president de Val Space Consortium, Vicente Boria, en qualitat de convidat.

En la tercera i última reunió, que tindrà lloc en les pròximes setmanes, les persones que participen en este grup de treball proposaran solucions concretes als reptes que ja s’han identificat.

El comité estratègic especialitzat té com a objectiu oferir resposta als desafiaments del teixit productiu amb solucions tecnològiques innovadores, identificant els agents del sistema valencià d’innovació més capacitats per al seu desenrotllament i definint les accions necessàries per a implementar-se en el si de les empreses.

Author