Premsa, Premsa

Ivace+i finança el desenrotllament de nous materials a partir de petxines de clòtxina i insectes per a produir envasos més sostenibles


  • L’empresa tèxtil Rubén Gandía e Hijos impulsa este projecte juntament amb Clóchinas Navarro i Feedect Entogroup i col·labora amb AITEX i ITENE
  • Els compostos, que procedixen de fonts renovables i es degradaran més ràpidament que els derivats del petroli, s’aplicaran en la indústria alimentària


L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, dona suport al desenrotllament de nous processos que permetran aprofitar les petxines de bivalves, com les clòtxines, així com restes d’insectes per a produir envasos alimentaris més sostenibles.

L’objectiu és obtindre nous materials i additius d’alt valor afegit que, a diferència dels compostos convencionals derivats del petroli, siguen ràpidament degradables i provinguen de fonts renovables, amb la finalitat de reduir l’impacte en el medi ambient.

L’empresa de filatures Rubén Gandía e Hijos coordina este projecte juntament amb Clóchinas Navarro i Feedect Entogrup, si bé també col·laboren els centres tecnològics ITENE i AITEX, especialitzats en envasos i embalatges i tèxtil, respectivament.

La iniciativa, que es denomina ‘Valvospack’, està alineada amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i compta també amb finançament de la Unió Europea en el marc del Programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

Es tracta d’un projecte amb impacte en la cadena de valor empresarial que no solament impulsa l’economia circular a través de la innovació, sinó que avança també cap a la consecució de la simbiosi industrial i el residu zero, en línia amb els objectius que en matèria mediambiental ha establit la Unió Europea.

Per a això, ‘Valvospack’ treballa en una doble direcció. D’una banda, pretén valorar les petxines de clòtxina per a obtindre carbonat de calci i, d’altra, aprofitarà les restes d’escarabats adults de l’espècie Tenebrio molitor, les larves del qual es coneixen popularment com a ‘cucs de la farina’, per a recuperar quitina, un biopolímer amb propietats antibacterianes present en l’exoesquelet dels insectes.

En l’actualitat, tant el carbonat càlcic com la quitina són dos additius que susciten l’interés de la indústria per la seua capacitat de millorar les propietats dels biopolímers termoplàstics. De fet, el coordinador d’esta iniciativa, l’empresa Rubén Gandía e Hijos, està provant la incorporació dels dos compostos per a produir fibres sintètiques més sostenibles, aptes, a més, per al seu ús en envasos alimentaris.

Fase de validació

El projecte, que finalitza en este any, es troba ja en plena fase de validació, cosa que significa que s’estan assajant diverses formulacions de bioplàstics amb els additius extrets de bivalves i insectes. Els que obtinguen els resultats més prometedors s’empraran per a teixir una malla destinada a l’envasament de clòtxines.

En este punt, Rubén Gandía e Hijos col·labora amb AITEX, el centre tecnològic de referència per al sector tèxtil, mentres que ITENE, institut especialitzat en el desenrotllament de solucions per a la indústria de l’envàs i embalatge, coopera amb Clóchinas Navarro i Feedect Entogrup en la recuperació i implementació dels additius procedents de mol·luscos i insectes.

La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité d’Innovació en Economia Circular, que aposta per desenrotllar innovacions que incidisquen en una valorització més eficient dels residus. Així mateix, ‘Valvospack’ s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Author