Premsa
El Consell finança el desenvolupament d’una safata calefactable a través d’USB per a mantindre calent el menjar de pacients hospitalaris
– L’Institut Tecnològic del Plàstic lidera aquest projecte d’innovació, en el qual col·labora el departament d’Enginyeria Electrònica de la UV
– El dispositiu incorporarà una resistència flexible i una presa de corrent que li permetrà aconseguir temperatures de fins a 80 graus
La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament d’una safata calefactable a través d’USB per a calfar els menús que se serveixen a les persones ingressades en els centres hospitalaris i garantir així que els aliments mantenen la temperatura idònia fins al moment del seu consum. D’aquesta manera, el menjar resultarà més apetible, la qual cosa redundarà, al seu torn, en una millora de la qualitat del servei i dels nivells de satisfacció dels i les pacients.
El projecte d’innovació, batejat com a D-CALENT, està liderat per l’Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, que compta per al seu desenvolupament amb la col·laboració del departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat de València. Es tracta d’una iniciativa recolzada amb més 170.000 euros en el marc del programa de valorització i transferència de resultats d’investigació cap a les empreses, amb el qual l’AVI incentiva el desenvolupament de prototips, demostradors tecnològics i projectes pilot.
Encara que els menús hospitalaris se serveixen en safates isotèrmiques precisament per a mantindre els aliments a una temperatura idònia, existeix la possibilitat que les persones hospitalitzades reben el menjar temperat o ja freda, ja que l’aïllament de les actuals safates resulta, a vegades, insuficient per a evitar la pèrdua calorífica que es produeix des que s’emplaten o es calfen les elaboracions fins que es distribueixen.
Per a donar resposta a aquesta problemàtica, Aimplas està desenvolupant una safata calefactable, elaborada en materials termoplàstics, que permet tant la regeneració, això és, portar a temperatura de consum els aliments refrigerats o congelats, com el calfament dels menús in situ per cada pacient, sense necessitat de recórrer a cap element extern.
Per a aconseguir-ho, s’està treballant en el desenvolupament i la integració d’una resistència calefactable, flexible i de capa fina en l’estructura de la safata. “Tot això permetrà comptar amb una solució de baix cost, eficient i reutilitzable per a ús en qualsevol entorn hospitalari”, precisa Víctor Sevilla, un dels investigadors del projecte i tècnic de la cèl·lula d’Enginyeria d’Aimplas.
En l’actualitat, no existeix en el mercat cap solució reutilitzable i econòmica que permeta calfar o regenerar el menjar en la pròpia habitació de la persona pacient. Els tradicionals microones constitueixen l’única alternativa, però la seua instal·lació en cada habitació suposaria uns elevats costos d’inversió, manteniment i neteja.
No obstant això, el disseny en el qual treballa Aimplas possibilita que el propi pacient calent el seu menú in situ, just abans de consumir-lo, atés que la safata disposa d’un port USB per a connectar-se a una presa de corrent convencional, amb un consum energètic eficient inferior a 30W. A més, el dispositiu, fabricat en materials termoplàstics, aconseguirà entre 70 i 80 graus centígrads, una temperatura suficient per a dur a terme la seua comesa.
De la mateixa manera, “la safata serà compatible amb els processos industrials que es desenvolupen en les cuines hospitalàries, posant el focus en la rentada automàtica i en les dimensions estàndard d’aquesta mena de serveis, així com en la seguretat alimentària”, conclou Sevilla.
La iniciativa permetrà posar en valor la I+D desenvolupada prèviament per Aimplas, que havia treballat en aquest tipus dispositius amb el suport de l’AVI. Així mateix, l’aportació del departament d’Enginyeria Electrònica de la UV contribuirà a optimitzar el disseny de la resistència calefactable impresa i a analitzar el seu comportament, així com a validar la posterior implantació d’aquesta tecnologia al teixit empresarial.
I és que els resultats del projecte es transferiran a diferents companyies del sector de l’envàs i l’embalatge; a empreses de servei d’àpats i aliments precuinats; així com a centres d’investigació en l’àmbit sanitari.
En aquest sentit, la consellera d’Innovació, Universitats i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat les nombroses oportunitats d’innovació que emergeixen en el sector de la salut, al qual consagra les seues investigacions bona part de la comunitat científica i tecnològica de la Comunitat Valenciana, “el repte ara és consolidar un teixit empresarial potent en aquest àmbit, que ens permeta diversificar la nostra economia i elevar el seu valor afegit”.
Per part seua, el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha subratllat els avantatges que ofereix la col·laboració entre agents del sistema d’innovació en la resolució de reptes, especialment en els relacionats amb la salut, “aquesta iniciativa, que és fruit del treball conjunt d’Aimplas i la Universitat de València, té per objectiu elevar encara més la qualitat de la restauració hospitalària, que s’erigeix en un element fonamental perquè les persones ingressades en els nostres centres sanitaris es recuperen de les seues respectives malalties de la forma més ràpida i satisfactòria possible”.
D-CALENT s’alinea amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com RIS3 que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i que recull com a eixos d’actuació tant l’increment de la qualitat de vida, com el desenvolupament de productes innovadors i l’impuls de processos de fabricació avançada.
De la mateixa manera, el projecte també connecta amb les conclusions del comité d’innovació en Alimentació i Dieta Hospitalària, que situava com un dels desafiaments prioritaris el desenvolupament i aplicació de nous processos de preparació o formats de comercialització per a garantir durant més temps les qualitats organolèptiques òptimes dels aliments.