Premsa

Ximo Puig avança que l’Agència Valenciana de la Innovació concedirà 57,4 milions d’euros a projectes d’alt valor afegit



  • El president destaca que la Comunitat ha aconseguit situar a la innovació com a “palanca definitiva” de la transformació econòmica i social gràcies a instruments com l’AVI
  • Subratlla el treball realitzat per Andrés García Reche, que renova en el càrrec com a vicepresident executiu de l’AVI per als pròxims quatre anys
  • La convocatòria anual d’ajudes de 2021 permetrà recolzar 276 solucions innovadores a través de la col·laboració d’empreses, universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics
  • Carolina Pascual destaca que la Comunitat és l’autonomia espanyola que més ha millorat el seu rendiment en innovació des de 2014, segons dades de la Comissió Europea, i ha ascendit 29 posicions respecte a 2019

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha resolt concedir una dotació global de 57,4 milions d’euros a projectes d’innovació pertanyents a la convocatòria anual d’ajudes en concurrència competitiva de 2021. Puig ha subratllat que tant aquest potent esforç inversor com la labor realitzada per l’AVI des de la seua posada en marxa reflecteixen que s’ha aconseguit situar a la innovació “com una prioritat” de l’agenda política i assentar-la com a “palanca definitiva” de la transformació econòmica i social.

Així s’ha posat de manifest en la reunió que ha mantingut el president amb la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, i amb el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació, Andrés García Reche, que ha sigut renovat per al càrrec per als pròxims quatre anys i la labor de lideratge dels quals ha destacat el president.

Com ha explicat Puig al final de la trobada, els 57,4 milions d’euros que l’AVI ha resolt concedir permetran recolzar un total de 276 projectes d’innovació en el marc de la seua convocatòria ajudes en concurrència competitiva. Amb ells, s’incentivarà el desenvolupament de solucions innovadores a reptes de gran importància i rellevància econòmica, social i mediambiental a través de la col·laboració d’empreses, universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana.

Puig ha subratllat que el consens que ha acompanyat a la creació de l’AVI ha de continuar en un futur, perquè, tal com ha indicat, “la innovació no sap de legislatures”. Tal com ha indicat, l’AVI ha aconseguit consolidar-se en un espai en el qual eren fonamentals les sinergies entre els diferents agents del sistema d’innovació i s’ha mostrat convençut que serà el “nervi” que “canalitze totes les oportunitats” que se li obrin a la Comunitat.

“No podem fallar; cal accelerar processos en marxa i aprendre de les lliçons de la terrible pandèmia”, atés que “si hi ha una indefugible, aqueixa és l’aposta per la ciència i la innovació”, ha dit.

Millora del rendiment en innovació

Per part seua, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia espanyola que més ha millorat el seu rendiment en innovació des de l’any 2014, segons el Quadre d’Indicadors de la Innovació Regional que ha publicat la Comissió Europea, en el qual el territori valencià ha ascendit 29 posicions respecte a l’informe anterior, que es va realitzar en 2019.

En aquest sentit, Pascual ha recordat que precisament fa dos anys va crear a Alacant la conselleria que dirigeix, “que compta amb la sort de tindre sota la seua coordinació les àrees de ciència i d’innovació i de comptar amb un instrument com l’AVI per a fer arribar la innovació a les empreses, connectant el sistema investigador, principalment de les universitats, amb el teixit empresarial”.

El vicepresident executiu, Andrés García Reche, ha subratllat que el principal desafiament de l’AVI era connectar l’esfera científica i l’empresarial, una labor que ja ha començat a donar els seus fruits. “En aquesta última convocatòria d’ajudes 200 noves empreses, moltes d’elles líders en els seus respectius sectors, col·laboraran amb universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics”, ha dit.

Increment de les ajudes

L’import total de les ajudes que s’han concedit en aquesta convocatòria representa un 280% més que el passat exercici, com a resultat dels esforços de la institució per elevar el pressupost màxim després que el nombre de sol·licituds rebudes augmentara un 55%. Aquesta major dotació de fons es reflecteix també en el nombre d’expedients recolzats, un total de 452, enfront dels 172 de 2020.

Precisament la línia de suport als projectes estratègics en cooperació és la que experimenta un major increment, tant en nombre d’expedients com en volum de les ajudes. Així, els fons concedits en 2021 creixen un 478% respecte a l’any anterior, mentre que els 52 projectes recolzats depassen en un 33% als de la convocatòria precedent.

L’AVI recolza, a través d’aquesta línia d’ajudes, iniciatives d’I+D+i d’alt impacte productiu que acrediten una inversió superior als 500.000 euros i en les quals col·laboren de manera efectiva els agents del Sistema Valencià d’Innovació.

Projectes que rebran ajudes

L’aportació de l’Agència contribuirà al desenvolupament, entre altres projectes, d’un nou tractament fitosanitari per a combatre el ‘cotonet’; una nova generació de bateries per al vehicle elèctric, més lleugeres, sostenibles i amb major autonomia o processos innovadors per al reciclatge i la reutilització d’envasos.

El disseny de nous instruments per al diagnòstic del càncer i l’erradicació de les infeccions hospitalàries; l’aplicació de sistemes de monitoratge per al manteniment predictiu de les carreteres o el desenvolupament de plataformes tecnològiques basades en 5G que optimitzaran la logística entre empreses d’un mateix parc industrials són altres exemples de les innovacions que s’abordaran en el marc d’aquesta convocatòria.

També es beneficiaran del programa d’impuls de la cadena de valor empresarial un total de 87 entitats, que col·laboraran en el desenvolupament d’innovacions en productes i processos amb impacte en tota la cadena de valor.

Igualment, es possibilitarà el desenvolupament de nous sistemes de monitoratge portàtils per a controlar en temps real la salut dels majors; l’aprofitament de residus agrícoles i industrials com la palla de l’arròs o la salmorra o fermes per a carreteres més resilients davant els efectes del canvi climàtic.

L’aposta per mitjans de transport d’avantguarda com el ‘hyperloop’; l’avanç en l’automatització i robotització d’entorns industrials o l’obtenció de productes d’alt valor afegit a partir de residus, com els llots de depuradora, donen compte de les iniciatives que comptaran amb suport de l’AVI durant els tres anys en què poden executar-se aquests projectes.

La Compra Pública d’Innovació, una altra de les pedres angulars que guien l’acció de l’AVI, també es reforça en aquesta edició, en la qual 21 entitats locals sol·licitaran al sector privat solucions innovadores per a satisfer una necessitat no coberta o a millorar la prestació d’un servei públics. Per part seua, els incentius a les empreses perquè concórreguen a aquest tipus de licitacions es multipliquen per dues.

Així mateix, un total de 25 projectes de desenvolupament experimental d’universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana es finançaran amb les ajudes concedides en el programa de valorització, per valor de 6,2 milions.

També creix significativament el programa de promoció de talent, en el qual se subvencionaran 86 expedients per un import superior als 6 milions d’euros, un 138% més que en 2020. Aquests fons permetran la incorporació al teixit productiu de 35 persones investigadores i titulades de Formació Professional, al mateix temps que finançaran una xarxa de 33 agents d’innovació i possibilitaran la formació de 18 persones doctorandes en empreses de la Comunitat.

Author