Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Premsa
Ivace+i financia el desarrollo de compuestos a partir de residuos de caqui que protegen la fruta y ayudan a conservar alimentos
  • El Laboratori de Biotecnologies Alimentàries de la Universitat de València impulsa este projecte en el qual col·laboren l’Institut Tecnològic del Plàstic i la Federació Empresarial d’Agroalimentació de la Comunitat Valenciana
  • La iniciativa comprén el desenrotllament d’un fertilitzant natural, així com productes prebiòtics i probiòtics que ajuden a previndre malalties

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació el desenrotllament d’una àmplia gamma de compostos d’alt valor i amb aplicacions en la indústria agroalimentària, agrícola i també farmacèutica a partir dels residus generats per la indústria del caqui.  Entre altres solucions, s’està treballant en un nou recobriment per a protegir fruites ja collides, un ingredient amb propietats antifúngiques per a millorar la conservació de formatges i productes de forn, així com un compost fertilitzant natural per a afavorir el creixement de les plantes. Este projecte, denominat ‘KAKIVALUE’ està impulsat pel Laboratori de Biotecnologies Alimentàries (BiotechLab) de la Universitat de València (UV), i pretén valorar una investigació prèvia sobre les propietats antimicrobianes i bioestimulantes dels compostos obtinguts a partir de les restes de kaki. La iniciativa, que compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027, aborda l’aplicació d’estos ingredients bioactivos en una àmplia gamma d’usos i sectors d’activitat. Les restes de kaki s’erigixen, de fet, en una alternativa a l’ús de plàstic per a protegir les fruites ja recol·lectades de la contaminació per fongs. Este equip d’especialistes està desenrotllant un nou vernís, al qual s’ha incorporat un compost actiu obtingut del kaki, amb la finalitat de minimitzar les pèrdues postcollita i millorar encara més la qualitat i seguretat dels productes que ixen al mercat.

La idea és aprofitar estes propietats antifúngiques en un nou ingredient per a optimitzar la conservació del pa, així com en un additiu que, aplicat en el recobriment dels formatges, seria capaç d’evitar el creixement del bacteri responsable de la listerioris. Els estudis previs també mostren una possible explotació dels compostos del kaki en el sector agrícola, en esta ocasió com un nou fertilitzant natural que potencie la salut i rendiment dels cultius. L’última línia de desenrotllament se situa en el sector dels nutracéuticos, que són els productes derivats d’aliments que, a més del seu valor nutricional bàsic, oferixen beneficis per a la salut o ajuden a previndre malalties. En este sentit, s’està analitzant tant la presència d’agents prebiòtics, és a dir, de compostos que alimenten selectivament als bacteris beneficiosos de l’intestí, com la capacitat probiòtica dels ceps bacterians que s’empren en l’obtenció dels ingredients actius. Estos bacteris àcid-làctics, aïllades també del propi fruit, tenen un paper fonamental en este procés, ja que són les responsables de fermentar els residus de la indústria del caqui, que funcionen com a medi de cultiu.

Aposta per l’economia circular

Independentment de la seua aplicació final, totes les tecnologies desenrotllades en el marc d’este projecte contribuïxen a valorar en un residu industrial, per la qual cosa representen una oportunitat per a millorar la seua gestió en el marc de l’economia circular. A més, una vegada implementada en el mercat, esta solució oferirà una alternativa a un cost més competitiu que els fertilitzants químics actualment disponibles. Els resultats dels assajos que s’han realitzat fins a la data són prometedors. El compost seleccionat ha demostrat retardar de manera eficaç la contaminació de fruites un total de set dies i les proves en formatge han complit també amb els requisits establits per les autoritats sanitàries. De la mateixa manera, l’additiu produït a partir de restes de caqui també ha evidenciat en els productes de forn un control del creixement fúngic comparable a l’obtingut amb propinato de calci, que és l’additiu sintètic més emprat per esta indústria.

En estos moments, els esforços se centren en les proves d’escalat, per a avaluar la viabilitat del desenrotllament a major escala fora del laboratori, així com en l’optimització i validació del compost nutracéutico i del biofertilizante, amb la finalitat de validar la seua eficàcia i viabilitat comercial. Per a la consecució d’estos objectius, el BiotechLab col·labora amb Aimplas en el desenrotllament del recobriment per a fruites, així com amb la Federació Empresarial d’Agroalimentació de la Comunitat Valenciana (Fedacova), en este cas, per a garantir la difusió dels resultats i propiciar la seua adopció per part de la indústria. 

La iniciativa s’alinea amb les conclusions dels comités estratègics d’innovació especialitzat (*CEIE) en Agroalimentació, Economia Circular, Descarbonització i Salut. En concret, ‘KAKIVALUE’ contribuïx a produir béns de consum més sostenibles, potència l’agricultura de precisió, fomenta les matèries primeres alternatives per a reduir les emissions i reduïx les infeccions hospitalàries. Així mateix, el projecte s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
0