Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Premsa

  • La UPV coordina esta iniciativa, que millora la rendibilitat del camp a través de l’automatització, juntament amb les empreses Greenvisión, Inderen i Nutai
  • El sistema, dissenyat per a pitaies és capaç d’identificar la posició dels fruits i d’arreplegar només les peces en un estat òptim de maduresa


La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través d’Ivace+i un nou sistema robòtic avançat que és capaç d’arreplegar cultius d’hivernacle, de manera escalonada, segons l’estat de maduresa de cada fruit.

Esta tecnologia, que s’ha dissenyat específicament per a la recol·lecció de la pitaia o fruita del drac, un cultiu procedent de Mèxic que s’està introduint a la Comunitat Valenciana, combina la visió per computador i la intel·ligència artificial per a identificar el grau de maduració de la collita. La proposta servirà com a model per a poder ser aplicat en altres cultius d’alt valor afegit.

La Universitat Politècnica de València (UPV) coordina este projecte, denominat ‘DRAGONBOT’, en col·laboració amb les empreses Greenvision, Inderen i Nutai, amb la finalitat de potenciar una agricultura més sostenible, també des del punt de vista econòmic. La iniciativa compta, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.

A través d’este desenrotllament es pretén avançar en la mecanització del camp i en la implantació d’hivernacles sostenibles com a via per a reduir l’impacte de l’activitat agrícola en el medi ambient i, sobretot, per a elevar la rendibilitat actual de les explotacions agràries.

L’automatització d’esta tasca agrícola no solament reduïx de manera significativa els costos de mà d’obra, sinó que també rebaixa les necessitats de magatzematge, ja que únicament es retiren les pitaies en estat òptim de maduració, i millora la qualitat de la fruita, que roman més temps en l’arbre.

Reptes d’un cultiu emergent

El principal repte del projecte radica, en este cas, en la dificultat de collir i manipular de manera automatitzada i en el moment idoni de maduració un fruit molt pesat i que és també molt susceptible a patir danys. La fruita de pitaia suposa un repte per al despreniment i agafada mitjançant arpes de robot, ja que es tracta d’un fruit molt pesat, molt delicat i amb el peduncle immers en la carn de la penca.

S’ha dissenyat un sistema robòtic equipat amb un sistema d’anàlisi d’imatge capaç identificar la posició del fruit en la planta. A més, per a determinar si la fruita està madura o no s’apliquen tècniques multiespectrals capaces d’estimar l’estat de cada peça de fruita, basant-se en paràmetres externs, com el color, que ajuden a identificar els paràmetres interns de maduresa.

Després de la fase d’identificació i decisió, el procés de recol·lecció es completa amb un braç robòtic que incorpora una arpa dissenyada específicament per a subjectar el fruit de pitaia mentres el talla i deposita, de manera autònoma i sense danys, sobre una safata. El sistema d’arpa robot construït és capaç de separar el fruit de la planta mitjançant un sistema precís de tall elèctric i agarrar-lo amb uns dits de disseny propi per a aconseguir un tracte molt delicat d’una fruita molt susceptible a danys.

Es tracta d’un sistema sostenible i circular, atés que les bateries del robot s’alimenten amb l’energia elèctrica procedent de les plaques fotovoltaiques integrades en l’hivernacle.

Com a coordinadora del projecte, la UPV participa en estos desenrotllaments a través del centre de l’Institut Universitari d’Automàtica i Informàtica Industrial i el Laboratori de Robòtica Agrícola (ARL, per les seues sigles en anglés). Però, a més, compta amb suport d’un consorci d’entitats privades especialitzades en hivernacles sostenibles, automatització industrial i estudi de la qualitat de fruites i hortalisses.


De fet, el desenrotllament del sistema d’anàlisi de les imatges espectrals per a avaluar la qualitat dels fruits correspon a Greenvision, mentres que Nutai treballa en el de localització de les pitaies. Per la seua part, Inderen aporta l’hivernacle sostenible experimental a on s’estan duent a terme els assajos de camp.

Primers assajos

Precisament esta col·laboració multidisciplinària està permetent avançar en el desenrotllament de la plataforma robòtica. Ara com ara s’han testat dos prototips d’arpes dissenyats específicament per a la pitaia i s’ha fabricat, a més, un prototip de calibrat de fruita per a determinar la seua qualitat.

La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació, que advoca per impulsar l’agricultura de precisió mitjançant la planificació de la recol·lecció en funció de mapes de maduresa del fruit i tenint en compte les previsions meteorològiques. Així mateix, ‘DRAGONBOT’ també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

0