Premsa, Premsa
- El comité d’especialistes que assessora l’AVI i que coordina la científica María Jesús Vicent proposa una dotzena de solucions innovadores
- Insten a dissenyar noves metodologies de diagnòstic amb biomarcadores o a aplicar Intel·ligència Artificial i Big Data per a identificar i controlar els problemes de salut mental
El desenvolupament de nous dispositius mèdics que permeten configurar quiròfans híbrids, és a dir, espais quirúrgics equipats amb dispositius avançats d’imatge de radiodiagnòstic d’alta resolució, realitat virtual, impressió 3D i altres tecnologies habilitadores és una de les solucions de R+D+i que el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Salut ha proposat per a fer front als principals reptes en aquest àmbit de coneixement. L’objectiu, en aquest cas, és el de dur a terme cirurgies personalitzades que, per tant, afavorisquen la ràpida recuperació del pacient.
En aquesta segona sessió, l’equip d’especialistes que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha plantejat una dotzena de propostes d’innovació per a atendre els desafiaments prioritaris del sistema sanitari i incentivar, a més, la consolidació d’un teixit productiu especialitzat en salut.
La implantació efectiva de la medicina personalitzada s’erigeix en una altra de les metes del comité, que aposta per explorar el desenvolupament de bessons digitals a partir de dades clíniques per a reproduir el funcionament d’òrgans humans i optimitzar la detecció de patologies, així com el disseny de noves metodologies de diagnòstic basades en *biomarcadores.
En aquesta mateixa línia, s’insta a avançar en el prototipat de teixits cel·lulars miniaturitzats i dissenyats en laboratori que emulen a òrgans per a provar la resposta a teràpies avançades, el disseny de tests capaços de certificar la fiabilitat, eficiència i bioseguretat dels medicaments innovadors o el desenvolupament d’eines que permeten implementar processos de monitoratge, control, producció i escalat industrial d’aquests fàrmacs.
A fi de previndre, identificar i controlar els problemes de salut mental i malalties cròniques, el CEIE que coordina la científica María Jesús Vicent, del Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF), advoca per desenvolupar i integrar eines d’intel·ligència artificial i big data, així com diferents sistemes d’informació per a escometre anàlisi predictiva.
De la mateixa manera, el comité manté la seua preocupació davant la incidència de les infeccions hospitalàries i proposa solucions vinculades amb la detecció i identificació en temps real d’aerosols patògens en ambients sanitaris, el desenvolupament de sistemes més eficients de purificació d’aire i el disseny de noves eines i equips capaços d’elevar la seguretat dels professionals sanitaris.
Per part seua, María Jesús Vicent s’ha marcat el repte de desenvolupar les iniciatives plantejades en el si del comité en un termini màxim de tres anys, al mateix temps que ha incidit en les oportunitats d’innovació que ofereixen les noves línies de treball en l’avantguarda mèdica: “En la Comunitat Valenciana existeixen capacitats base per a construir un teixit empresarial capaç de prestar serveis d’alt valor afegit en el procés de desenvolupament i ús de teràpies avançades i medicaments innovadors”.
Des d’empreses a persones usuàries finals
L’equip multidisciplinari està integrat per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, així com per professionals sanitaris que seran els usuaris finals d’aquestes innovacions.
El comité compta, per tant, amb la participació, des de l’esfera científica, de Cristina Botella (Universitat Jaume I), Salvador Martínez, (Institut de Neurociències), Josep Redón (Institut d’Investigació Sanitària Incliva) i Damià Tormo (Fundació Columbus), a més de Javier Sánchez, de l’Institut de Biomecànica de València (IBV) com a part dels centres tecnològics.
El teixit productiu està representat per amb Mara Gracia (Surgival), Francisco Sanchís (Elix Pharma) i José Manuel Santabárbara (Grup Ascires), a més de José María Lagarón (Bioinicia), que constitueix una de les altes en l’equip. La segona novetat recau sobre Esther Soler (Hospital General d’Elx), que s’uneix a María Isabel Acién (Hospital de Sant Joan d’Alacant), per a aportar la visió i necessitats dels professionals sanitaris.
Està previst que, en les pròximes setmanes, aquest grup de treball emeta les seues conclusions definitives, que es posaran a la disposició de tots els agents que conformen el Sistema Valencià de Innovació prèvia validació per part del Comité Estratègic d’Innovació (CEI).
L’Agència, per part seua, es compromet a prioritzar a partir de 2024 aquells projectes de R+D+i que suposen el desenvolupament i implementació d’aquestes iniciatives en el marc de la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva.