Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Premsa

  • L’Agència presenta la seua nova convocatòria de suport a la innovació en una jornada informativa organitzada en col·laboració amb Alicantec

La Generalitat ha impulsat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un total de 147 projectes innovació en l’àmbit de les tecnologies habilitadores, que comprenen disciplines amb un gran impacte en el teixit productiu com la robòtica, la nanotecnologia o la biotecnologia, a més de les pròpies de la digitalització.

El vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha realitzat aquest balanç durant el desenvolupament d’una jornada per a informar de la pròxima convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, que s’ha organitzat en col·laboració amb Alicantec i en la qual han participat una vintena d’entitats.

Les iniciatives recolzades ofereixen resposta als principals desafiaments del sistema productiu mitjançant la incorporació de tecnologies disruptives, que optimitzen els processos, milloren la gestió i obrin noves vies i models de negoci.

La major part dels projectes que han obtingut el suport de l’Agència s’alineen amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en tecnologies habilitadores, un grup expert constituït per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, que ha identificat oportunitats de R+D+i en aquest àmbit.

Més control i eficiència en la indústria


A través d’aquests incentius, els agents del sistema d’innovació col·laboren en el desenvolupament de noves solucions per a optimitzar les operacions en les empreses mitjançant la incorporació de les tecnologies de la digitalització, com la Intel·ligència Artificial, el Big Data o la Internet de les Coses; el desenvolupament de sistemes de visió artificial més robustos mitjançant la configuració de nous algorismes; o la posada en marxa de solucions que eleven l’eficiència en la generació, emmagatzematge i gestió de les energies renovables.

Els fons de l’Agència estan permetent monitorar i predir les avaries en la indústria de l’automoció mitjançant intel·ligència artificial, desenvolupar cirurgies més precises a través de sistemes de marcat de regions tumorals avançats o establir una plataforma per al desplegament i gestió de flotes de vehicles autònoms i robots logístics en pimes, entre altres projectes.

La vigilància mitjançant visió i intel·ligència artificial en àrees industrials, el monitoratge i control de la qualitat de l’aire en nuclis urbans o el disseny i validació d’un sistema intel·ligent d’avaluació de la salut estructural dels ponts són altres exemples de les iniciatives que s’estan duent a terme amb el suport de l’AVI i dels Fons de Desenvolupament Regional (Feder), que cofinança des de 2021 aquestes convocatòries.

En l’obertura de la jornada, el vicepresident d’Alicantec, Joaquín Garrido, ha subratllat la necessitat de consolidar un pol d’innovació a la província d’Alacant vinculat al desenvolupament tecnològic i ha animat a les empreses i organitzacions presents a configurar aliances amb la finalitat d’aprofitar els incentius a la R+D+i que ofereix l’Agència.

De la mateixa manera, el cofundador d’Alicantec i president de 1MillionBot, Andrés Pedreño, ha destacat el potencial de la província en aquest àmbit de coneixement i ha recordat el compromís de l’organització amb el desenvolupament de l’economia digital i els sectors de futur basats en tecnologia.

A continuació, l’AVI ha presentat els diferents programes d’ajuda, amb el focus situat en els projectes estratègics en col·laboració i de cadena de valor, així com en els incentius a la incorporació de personal investigador i tècnic, atés que tots ells estan oberts a la participació d’empreses.

A més, s’han dut a terme una desena de reunions bilaterals amb entitats interessades a concórrer en la pròxima convocatòria amb la finalitat de resoldre dubtes i rebre assessorament en relació al procés.

0

Premsa

  • Josefina Bueno assegura que la Generalitat aposta per posar la innovació i la intel·ligència artificial en el centre de la investigació mèdica per a aconseguir una sanitat d’excel·lència


Un test ràpid per a diagnosticar i predir l’evolució de la sèpsia i el xoc sèptic; un sistema robotitzat dirigit a persones amb diversitat funcional o en procés de rehabilitació, que controla els moviments de la monyica i l’avantbraç, o noves substàncies biocides i materials antimicrobians que prevenen les infeccions hospitalàries són algunes de les innovacions que s’han desenvolupat amb el suport de la Generalitat en l’àmbit de la salut, a través de les ajudes que atorga l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).


La cerca de solucions als principals reptes sanitaris que, a més, contribuïsquen a consolidar un nou sector empresarial, constitueix una de les línies estratègiques de l’AVI, que des de 2020 ha finançat més d’un centenar de projectes d’innovació relacionats amb el desenvolupament de la cirurgia robòtica, el monitoratge no invasiu i la medicina personalitzada i de precisió, entre altres tecnologies i disciplines d’avantguarda.


Per a la consellera d’Innovació, Ciència, Universitats i Societat Digital, Josefina Bueno, “aquesta aposta per posar la innovació i la intel·ligència artificial en el centre de la investigació mèdica respon a la prioritat d’aquest Consell: dedicar tots els recursos a una sanitat d’excel·lència que permeta previndre una de les principals causes de mort en el món com és la sèpsia”.


Avalat per especialistes


L’aposta per estimular la innovació en aquest àmbit se sustenta en les propostes del Comité Estratègic d’Innovació (CEI), un òrgan consultiu integrat per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, que considera prioritari aprofitar les oportunitats d’R+D+i relacionades amb la salut i el benestar per a elevar el valor afegit i la competitivitat de l’economia de la Comunitat Valenciana.


Cal assenyalar que una cinquena part dels projectes recolzats per l’AVI respon a reptes i solucions que prèviament ha consensuat un grup d’especialistes en salut. Aquest comité advoca en el seu informe de conclusions per incorporar tecnologies com la intel·ligència artificial o el big data per a monitorar de manera no invasiva patologies cròniques i de la tercera edat, així com optimitzar els processos quirúrgics, a fi de reduir els possibles efectes secundaris i previndre les infeccions dins dels centres sanitaris.


Precisament, per a reduir-ne la incidència, l’AVI ha destinat més de cinc milions d’euros en ajudes a 26 iniciatives d’R+D+i, que ataquen aquesta problemàtica des de diferents punts de vista. Així, s’han dissenyat noves substàncies bactericides que, aplicades al mobiliari hospitalari, són capaços de reduir, fins i tot, el risc de contagi en un terç. Es tracta del projecte ‘MOBACT’, en el desenvolupament del qual han cooperat l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), l’Institut de Tecnologia dels Materials de la Universitat Politècnica de València (ITM UPV) i les empreses Industrias TAYG i Lamberti Iberia.


En la mateixa línia, el projecte ‘Multicide’ ha validat quatre formulacions antimicrobianes altament efectives, que no sols desinfecten superfícies en entorns clínics, sinó que eviten la recolonització en les zones ja tractades. L’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt entre CSIC i UPV i l’empresa Betelgeux, s’han sumat, en aquest cas, a Aimplas, ITM-UPV i IIS La Fe en l’execució dels treballs.


El desenvolupament d’un test ràpid per a diagnosticar i predir l’evolució de la sèpsia i el xoc sèptic, una de les principals causes de mort a tot el món, és un altre dels reptes que ha afrontat el Sistema Valencià d’Innovació amb suport de l’AVI. El projecte ‘HISTSHOCK’, impulsat per Incliva, ha complit aquest objectiu combinant l’anàlisi de biomarcadors i algorismes d’intel·ligència artificial per a identificar de manera primerenca pacients que necessitaran teràpies de suport vital. El kit de diagnòstic es troba en l’actualitat a l’espera d’obtindre el permís de les autoritats sanitàries.


Així mateix, la Universitat Miguel Hernández, en col·laboració amb l’Institut Tecnològic del Calçat, Inescop, ha validat un sistema robòtic vestible, que pot usar-se en processos de rehabilitació, tant en entorns hospitalaris com des de casa; a més de per a l’assistència a persones amb diversitat funcional que no puguen controlar els moviments de la monyica i de l’avantbraç.


El dispositiu, que ja s’ha provat amb èxit en pacients amb diferents patologies, ofereix solucions personalitzades a les necessitats específiques de cada persona usuària, gràcies al sistema de monitoratge i els algorismes d’intel·ligència artificial que són capaces d’ajustar, en cada cas, el grau d’assistència.

0

Premsa

  • Aquest instrument de planificació preveu un total de 12 línies de subvenció, la dotació econòmica de les quals augmenta un 10% en aquest període
  • L’Agència reforça la línia que impulsa els projectes estratègics i de cadena de valor, que augmenta un 40% i aglutina el 64 % de tots els fons


El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat el nou pla estratègic de subvencions de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per al període 2023-2025, que preveu la concessió de 205 milions d’euros en ajudes per a impulsar un total de 885 accions i projectes d’innovació durant el seu període de vigència.


El nou pla, que està confinançat pel Programa 2021-2027 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), preveu un increment del 10 % en la seua dotació econòmica respecte al període anterior. Un augment que permetrà reforçar l’impuls als projectes estratègics en col·laboració i de consolidació de la cadena de valor empresarial, els dos programes d’ajuda en concurrència competitiva amb més demanda i impacte en el teixit productiu.

A través d’aquests estímuls, l’Agència pretén incentivar el desenvolupament de solucions innovadores a reptes de gran importància i rellevància econòmica, social i mediambiental mitjançant la col·laboració d’empreses, universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana.


Amb la finalitat d’optimitzar i quantificar l’eficàcia d’aquests estímuls, aquest instrument d’índole tècnica estableix un marc de gestió, planificació i control de l’activitat en matèria de subvencions, que guiarà l’acció de l’AVI durant aquest any 2023 i els dos següents.


“El nou pla estratègic atorga a l’Agència les eines necessàries per a continuar proporcionant suport a projectes d’innovació que resolguen els problemes de les nostres empreses mitjançant la incorporació de coneixement científic i tecnologia. La nostra intenció és impulsar, d’aquesta manera, la transformació del model productiu de la Comunitat Valenciana”, ha assegurat el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche.


Aquest document, que s’ha aprovat per resolució de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, preveu un total de 12 línies de subvenció, dotades amb 67,4 milions d’euros en el seu primer exercici, per a la consecució de quatre objectius estratègics.


La millora de la connexió entre els diversos agents que constitueixen el sistema d’innovació, la incorporació del coneixement tecnològic en les empreses, la dinamització de la compra pública d’innovació en l’Administració, així com l’augment del contingut tecnològic de les activitats productives constitueixen les principals metes de l’Agència per a aquestes tres anualitats.


Reforç dels programes amb més impacte


El nou pla estratègic consolida les línies de subvenció que nodreixen la convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva de l’AVI. Entre totes aquestes destaca especialment la que finança de manera específica els projectes estratègics en col·laboració i els de consolidació de la cadena de valor empresarial, que aglutina el 64 % de la dotació prevista per a aquest període.


En concret, aquesta partida experimenta un increment superior al 40 %, en passar dels 94,2 milions previstos en el pla anterior a un total de 132,3 milions d’euros en el nou. D’aquesta manera, es garanteixen els fons necessaris per a atendre els incentius de l’AVI que generen més impacte en el teixit productiu.


El programa de suport als projectes estratègics en col·laboració potencia la cooperació de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat en el desenvolupament conjunt de solucions a reptes d’interés comú. Es tracta d’iniciatives que requereixen necessàriament la col·laboració dels diversos agents del sistema d’innovació per la complexitat i l’elevat esforç econòmic d’aquests projectes, que superen els 500.000 euros.


Per la seua banda, el programa d’impuls a la consolidació de cadena de valor empresarial dona suport, al seu torn, al desenvolupament de solucions que impliquen novetats en productes o processos, o bé millores en l’intercanvi d’informació i els procediments de treball amb impacte en el conjunt de la cadena de valor.


En la concessió de les ajudes en concurrència competitiva, l’Agència prioritza els projectes alineats amb els reptes i les solucions prèviament identificats pel Comité Estratègic d’Innovació de l’AVI, així com les línies mestres de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana.


A més, es mantenen les ajudes destinades als parcs científics per a impulsar la transferència de coneixement i tecnologia entre universitat i empresa, així com el suport al desenvolupament i la promoció de les tecnologies innovadores a través de l’Aliança de Tecnologies Habilitadores.


De la mateixa manera, també es donarà suport a l’actualització de competències en col·laboració amb els centres que formen part de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit). La promoció del disseny com a sector i eix estratègic de la innovació és una altra de les línies que continuen actives, junt amb la que promou la posada en marxa de l’Arxiu valencià del disseny.


Totes aquestes actuacions constitueixen les accions prioritàries de l’AVI, que formen part, al seu torn, de l’estratègia del Govern autonòmic per a la transformació i la millora del model productiu i s’han dissenyat en sintonia amb el Pla estratègic de la indústria valenciana (PEIV).

0