Your address will show here +12 34 56 78
Premsa


– Més de 50 empreses participen en una jornada tècnica per a ajudar-los a concórrer a aquesta convocatòria estatal de suport a innovació empresarial
– Els reptes que estableix aquest programa estatal, dotat amb 125 milions d’euros, connecten amb les línies d’ajuda en cooperació de l’AVI

Más de mig centenar d’empreses de diferents grandàries i sectors d’activitat han participat en una jornada tècnica organitzada per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) a fi d’impulsar la presentació de projectes al programa Missions Ciència i Innovació 2022, que promou el Govern central a través del CDTI, l’Agència Estatal de finançament de la Innovació.

Dotada amb 125 milions d’euros, aquesta convocatòria en concurrència competitiva potència la cooperació entre empreses per a donar resposta a desafiaments estratègics de la societat i economia espanyoles mitjançant el desenvolupament de solucions innovadores. El termini per a sol·licitar aquestes ajudes finalitza el pròxim 5 de setembre.

La presidenta de CEV València, Eva Blasco, i el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, han inaugurat aquesta sessió informativa, que s’ha desenvolupat en format híbrid en la seu de la confederació empresarial. La jornada ha comptat, a més, amb el suport i la col·laboració del CDTI, que ha desgranat els detalls d’una convocatòria en la qual tenen cabuda tant pimes com grans empreses a través de les dues categories de participació previstes.

Durant la seua intervenció, la dirigent de CEV València ha animat a les empreses valencianes a configurar aliances per a optar a alguna de les sis missions que recull aquest instrument, amb les quals es pretén fer front a reptes en l’àmbit de l’hidrogen verd i les energies renovables, les tecnologies habilitadores aplicades a la indústria, l’agroalimentació, el sector naval, la substitució i valorització de recursos minerals o el desenvolupament de la fotònica integrada.

“Aquesta iniciativa del Ministeri de Ciència i Innovació constitueix una oportunitat per a sumar esforços i elevar la nostra competitivitat gràcies a la innovació”, ha subratllat Eva Blasco, qui ha recordat que les petites i mitjanes empreses compten amb una línia específica, Missions Pimes, per a la qual s’ha reservat un mínim de 20 milions d’euros.

Per part seua, el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha incidit en les similituds d’aquesta iniciativa amb els programes impulsats per l’Agència, que també se sustenten en la resolució de reptes d’innovació amb impacte en el sistema productiu a través de la col·laboració entre diferents agents.

“Les missions que proposa el CDTI connecten directament, amb els reptes i solucions identificats pels nostres comités estratègics d’innovació en agroalimentació, descarbonització, economia circular o tecnologies habilitadores. Són, precisament, en aqueixos camps on existeixen capacitats diferencials en el nostre sistema d’innovació.”, ha precisat.

Per part del CDTI, Juan Antonio Tébar, director de Programes Europeus i Cooperació Territorial, ha situat la convocatòria en el context de l’estratègia d’aquesta entitat pública empresarial, que en 2021 va concedir 1.340 milions d’euros en ajudes directes a través dels seus diferents programes de suport a la investigació industrial, el desenvolupament experimental i la innovació.

Tébar també ha repassat els principals resultats de les edicions precedents, on la Comunitat Valenciana s’emplaça entre les regions amb un major nombre d’empreses participants, per darrere de Madrid i Catalunya i molt prop d’Andalusia i el País Basc. A través del programa de Missions, el CDTI ha concedit des de 2019 més de 200 milions d’euros per a incentivar el desenvolupament de solucions innovadores en el camp de la mobilitat sostenible, les energies netes i la incorporació de les tecnologies habilitadores en la indústria, entre altres àrees.

Les característiques de l’actual convocatòria han sigut presentades per la cap del departament de Promoció Institucional i Cooperació Territorial del CDTI, Pilar González Gotor, qui ha exposat els requisits d’accés a les ajudes, així com els diferents criteris d’avaluació dels projectes, una vegada es tanque el termini de sol·licitud el pròxim dia 5 de setembre.

De la mateixa manera, González Gotor ha insistit que les Missions Ciència i Innovació requereixen de l’agrupació d’empreses per a dur a terme els treballs previstos, així com de la subcontractació amb centres generadors de coneixement, en un percentatge que oscil·la en funció de si es tracta d’un projecte liderat per una mitjana o gran empresa.

Sobre aquest tema, la secretària general de l’Agència Valenciana de la Innovació, Olivia Estrella, ha oferit a les entitats interessades el suport de l’AVI per a identificar persones especialistes que resulten idònies en cada cas. “L’Agència posa els seus recursos a la disposició del teixit productiu amb l’objectiu de promoure la participació reeixida de les empreses de la Comunitat, gràcies a la col·laboració de tot el sistema valencià d’innovació”, ha conclòs.
0

Premsa


– L’Agència visita la fàbrica de CEMEX a Alacant i manté una reunió de treball per a conéixer les iniciatives d’I+D+i de la planta alacantina
– Des de 2018, s’han impulsat tres comités d’innovació directament vinculats amb aquests sectors i s’han recolzat una trentena de projectes

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha destinat més de 6 milions d’euros des de 2018 per a recolzar el desenvolupament de projectes d’innovació dirigits al sector de la construcció i de l’hàbitat, segons ha precisat el seu vicepresident executiu, Andrés García Reche, durant la visita que ha efectuat a la fàbrica de ciment de la multinacional CEMEX a Alacant.

En els últims quatre anys, l’AVI ha finançat prop de 30 iniciatives d’I+D+i per a resoldre els principals desafiaments als quals s’enfronta aquesta indústria, i que es vinculen a l’optimització de processos, la valorització de residus i reducció de la petjada ambiental, i el desenvolupament de nous materials, entre altres línies estratègiques.

Abans de recórrer les instal·lacions de la factoria alacantina, García Reche i la secretària general de l’Agència, Olivia Estrella, han mantingut una reunió de treball amb el director d’Assumptes Públics i Relacions Institucionals de CEMEX per a Espanya, Antonio Cases, el director d’operacions de Llevant Sud, Óscar Nasarre, i la Alternative Energy & Process Manager, Cecilia Berganza.

En aquesta trobada, els representants de la multinacional han traslladat les principals línies de treball en la Comunitat Valenciana, així com els projectes d’innovació que està desenvolupant la companyia, que es troba immersa en un procés de reducció d’emissions de diòxid de carboni.

La companyia ha participat, de fet, en el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat en Descarbonització, coordinat pel professor i premie princesa d’Astúries d’Investigació Científic i Tècnica, Avelino Corma, i promogut per l’AVI amb la finalitat d’impulsar la transició energètica del teixit productiu proporcionant solucions innovadores que ajuden les empreses a adaptar-se a les regulacions sobre aquesta matèria.

Sobre aquest tema, García Reche ha recordat que l’aposta per la sostenibilitat s’estén a tots els sectors, no sols al de la construcció, i ha animat a les empreses a aprofitar els avantatges competitius que ofereix aquest canvi de paradigma: “Són moltes les empreses que estan treballant en el desenvolupament d’innovacions que no sols redueixen l’impacte de la seua activitat en el medi ambient, sinó que millora la seua posició per a competir en el mercat global abans fins i tot que entren en vigor noves mesures més restrictives en matèria d’emissions”.

D’altra banda, el director d’Operacions de CEMEX en la Comunitat Valenciana, Óscar Nasarre, ha destacat que “la fàbrica d’Alacant és, des de fa anys, un clar referent en innovació per al grup CEMEX.

La companyia manté una clara aposta perquè ho continue sent. Exemple recent és l’ús d’hidrogen per a la millora del procés de combustió del forn, que contribueix a reduir el consum de combustibles fòssils i les emissions de CO₂ associades. El ciment produït a Alacant contribueix a una edificació i infraestructures més sostenibles i amb menor petjada de carboni”.

I és que, segons afig Oscar Nasarre, “Futur en Acció, la nostra estratègia i full de ruta global per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, representa el ferm compromís de *CEMEX per a continuar liderant la descarbonització i la millora de l’economia circular en la nostra indústria”.

Més de 15 propostes d’innovació

L’Agència també ha exposat les línies d’acció que està duent a terme per a incentivar la I+D+i en cooperació amb les diferents baules del sistema d’innovació i ha recordat que des de 2018 s’han impulsat dos comités d’especialistes vinculats amb el sector de l’hàbitat, la construcció i les obres públiques que han identificat 15 propostes concretes de desenvolupament.

Així, entre les conclusions del comité especialitzat en hàbitat sostenible figura l’optimització del comportament real dels edificis i habitatges per a millorar el seu rendiment i manteniment; la implementació de materials i sistemes constructius més sostenibles, l’impuls dels edificis de consum energètic quasi nul i la millora de la flexibilitat dels immobles per a adaptar-se a les necessitats canviants dels seus residents.

Al seu torn, el comité de mobilitat, infraestructures i transport advoca per incentivar el desenvolupament de sistemes per a detectar l’estat de les infraestructures i les seues necessitats de manteniment; dissenyar, construir i explotar d’infraestructures resilients que ajuden a mitigar els efectes del canvi climàtic i l’impacte de les seues conseqüències; així com reduir les emissions de diòxid de carboni en el cicle d vida de la infraestructura.
0