Premsa
- Està impulsat per la Universitat de València en col·laboració amb Aimplas i pretén obtindre envasos que allarguen la vida útil dels formatges en rodanxes
- El projecte, que finalitzarà en 2020, utilitza sèrum de llet sobrant de la fabricació del formatge per a reduir l’ús d’additius sintètics
A través d’aquest projecte, batejat com NaturCheese, els investigadors del Grup d’Investigació en Contaminació d’Aliments (COAL) de la Universitat de València busquen reduir la utilització d’additius en els formatges mitjançant un nou tipus envase, que incorporarà diversos ceps de Lactobacillus plantarum aïllades de tomaques cherry i fermentades en sèrum de llet de cabra.
Més específicament, l’objectiu de NaturCheese és generar un demostrador d’envàs antimicrobià per a formatge en rodanxes que continga en el film i el paper en contacte amb l’aliment molècules bioactives extretes de la fermentació del sèrum de llet mitjançant microorganismes.
Aquestes molècules són capaces d’inhibir el creixement de fongs alteradors i productors de toxines, que estan relacionats amb diverses patologies de tipus crònic.
La investigació que lidera la Universitat de València té el seu origen en diferents projectes tant nacionals com internacionals i respon a una demanda social i de mercat, com és la reducció d’ús d’additius i l’ús de tècniques de processament d’aliments menys agressives amb la finalitat de donar lloc productes que reunisquen les mateixes característiques organolèptiques que proporciona l’aliment fresc o tradicional.
Aquest nou envàs actiu permetrà, a més, la reutilització i valorització del sèrum de la llet de cabra, que hui es considera un residu de la fabricació del formatge, amb el que es tanca un cercle de sostenibilitat en la producció.
En permetre la reducció del número i quantitat de conservants i d’additius sintètics inclosos en l’elaboració del formatge, resulta, a més, d’especial interés per a les empreses formatgeres de productes gurmet o d’elaboració artesanal, si bé els avantatges d’aquesta tecnologia s’estenen a tot el sector lacti i d’envasament d’aquests productes.
No en va, l’augment de la vida útil d’un producte és un factor crític per a afavorir la seua exportació i la seua comercialització, per la qual cosa aquest envàs bioactiu obri la porta a explorar mercats internacionals més llunyans.
Així mateix, les fàbriques d’envasos flexibles podran implementar aquesta solució en la seua línia de producció desenvolupant envasos actius, la qual cosa pot suposar l’obertura d’una nova línia de negoci.
Innovació sostenible per a una indústria potent
Encara que els resultats definitius d’aquesta investigació veuran la llum en 2020, es preveu un notable impacte i acolliment en la indústria làctica, que a Espanya produeix cada any 7,6 milions de tones de productes lactis amb un creixement del 12% en general, i del 28% en el cas particular dels formatges.
D’altra banda, el total del mercat espanyol d’envasos flexibles va ascendir en el 2017 a 1.465 milions d’euros. La Comunitat Valenciana alberga, a més, a sis de les 73 empreses amb major facturació a nivell nacional, la qual cosa demostra l’interés potencial que pot suscitar NaturCheese en el teixit productiu més pròxim.
Fins a 2022, l’Agència recolzarà aquest projecte amb una aportació de més de 145.000 en el marc del seu programa d’ajudes a la valorització dels resultats d’investigació cap a les empreses.