Premsa, Sin categorizar
El comité d’especialistes que assessora a l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la identificació de solucions innovadores en l’àmbit de l’economia circular ha proposat el redisseny del mobiliari urbà com a primera missió de la futura plataforma de programari col·laboratiu que promourà l’ecodisseny en la Comunitat Valenciana.
D’aquesta manera, s’advoca per actuar sobre papereres, contenidors, enllumenat o bancs, entre altres equipaments públics, amb la finalitat de reduir des del disseny el seu impacte ambiental al llarg de tot el cicle de vida. Els experts s’han decantat per aquest tipus de béns perquè combinen diferents materials com a plàstic, metall o fusta; resulta senzill integrar components reciclats en la seua fabricació i no estan subjectes a una estricta reglamentació que limite la creativitat en el disseny.
Per a incentivar la participació de les empreses en aquesta plataforma, s’ha plantejat constituir una comunitat que reunisca i identifique als agents d’excel·lència en el camp de l’ecodisseny, a més de vincular la marca Comunitat Valenciana a la sostenibilitat.
El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular insta també a treballar en la cerca de materials alternatius més sostenibles. En aquesta línia, focalitzen els seus esforços en la simplificació dels envasos alimentaris plàstics i mixtos (és a dir, aquells compostos de plàstic i altres materials) que presenten una estructura multicapa.
Imprimir en 3D recanvis descatalogats
Amb l’objectiu d’allargar la vida útil dels productes destinats al consum i evitar la seua obsolescència programada, aquest equip multidisciplinari proposa que es fabriquen i comercialitzen reposats ja descatalogats amb impressores 3D. La comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat pretenen aprofitar així l’experiència acumulada en la Comunitat entorn de l’ús d’aquesta tecnologia. De fet, conviden a constituir laboratoris en els instituts tecnològics perquè les empreses puguen realitzar assajos de fabricació.
Els especialistes han reiterat la necessitat d’impulsar l’ús de l’aigua regenerada en entorns urbans i agrícoles amb el desenvolupament de tractaments alternatius que reduïsquen les restes de fàrmacs i plaguicides, entre altres contaminants, així com la salinitat de l’aigua. L’objectiu pansa per millorar la seua qualitat rebaixant, en la mesura que siga possible, l’import final de la factura.
També s’ha demanat la col·laboració dels legisladors perquè es commine a usar aigua regenerada en el reg de, per exemple, parcs, jardins o camps de golf. I s’ha demandat el suport de l’Administració per a desmentir les falses creences que posen en qüestió la qualitat d’aquesta aigua.
Compra pública innovadora
El grup de treball defensa, al seu torn, l’impuls de programes de compra pública innovadora per a implantar un nou sistema de marcat dels residus urbans que permeta optimitzar la recollida i classificació de materials en les plantes de tractament obtenint d’aquesta manera noves matèries preval amb un major nivell de puresa.
Coordinat pel director d’AIDIMME, Mariano Pérez, el comité d’economia circular està compost pels científics Juan Bautista Carda (Universitat Jaume I), Joaquín Melgarejo i Jorge Olcina (Universitat d’Alacant), Eduardo Palomares (Instituto de Tecnología Química-UPV) i compta amb la participació de José Antonio Costa (Aimplas) i Susana Aucejo (Itene).
L’equip es completa amb Maite Castillo (UBE Corporation *Europe), Eva Giner (SPB) i Amelia Navarro (Hidraqua) en representació del sistema productiu. A més, a aquesta reunió han assistit com convidat Miguel Ángel Martínez (Institut Tecnològic del Calçat i Connexes).
Els membres del comité portaran la seua proposta de solucions al ple de l’Alt Consell Consultiu en I+D+i, que se celebrarà el pròxim 19 d’octubre, mentre treballen en l’elaboració del document de conclusions, que presentarà en les pròximes setmanes a l’òrgan coordinador del Comité Estratègic d’Innovació (CEI).