Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Sin categorizar

El comité d’especialistes que assessora a l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la identificació de solucions innovadores en l’àmbit de l’economia circular ha proposat el redisseny del mobiliari urbà com a primera missió de la futura plataforma de programari col·laboratiu que promourà l’ecodisseny en la Comunitat Valenciana.

D’aquesta manera, s’advoca per actuar sobre papereres, contenidors, enllumenat o bancs, entre altres equipaments públics, amb la finalitat de reduir des del disseny el seu impacte ambiental al llarg de tot el cicle de vida. Els experts s’han decantat per aquest tipus de béns perquè combinen diferents materials com a plàstic, metall o fusta; resulta senzill integrar components reciclats en la seua fabricació i no estan subjectes a una estricta reglamentació que limite la creativitat en el disseny.

Per a incentivar la participació de les empreses en aquesta plataforma, s’ha plantejat constituir una comunitat que reunisca i identifique als agents d’excel·lència en el camp de l’ecodisseny, a més de vincular la marca Comunitat Valenciana a la sostenibilitat.

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular insta també a treballar en la cerca de materials alternatius més sostenibles. En aquesta línia, focalitzen els seus esforços en la simplificació dels envasos alimentaris plàstics i mixtos (és a dir, aquells compostos de plàstic i altres materials) que presenten una estructura multicapa.

Imprimir en 3D recanvis descatalogats

Amb l’objectiu d’allargar la vida útil dels productes destinats al consum i evitar la seua obsolescència programada, aquest equip multidisciplinari proposa que es fabriquen i comercialitzen reposats ja descatalogats amb impressores 3D. La comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat pretenen aprofitar així l’experiència acumulada en la Comunitat entorn de l’ús d’aquesta tecnologia. De fet, conviden a constituir laboratoris en els instituts tecnològics perquè les empreses puguen realitzar assajos de fabricació.

Els especialistes han reiterat la necessitat d’impulsar l’ús de l’aigua regenerada en entorns urbans i agrícoles amb el desenvolupament de tractaments alternatius que reduïsquen les restes de fàrmacs i plaguicides, entre altres contaminants, així com la salinitat de l’aigua. L’objectiu pansa per millorar la seua qualitat rebaixant, en la mesura que siga possible, l’import final de la factura.

També s’ha demanat la col·laboració dels legisladors perquè es commine a usar aigua regenerada en el reg de, per exemple, parcs, jardins o camps de golf. I s’ha demandat el suport de l’Administració per a desmentir les falses creences que posen en qüestió la qualitat d’aquesta aigua.

Compra pública innovadora

El grup de treball defensa, al seu torn, l’impuls de programes de compra pública innovadora per a implantar un nou sistema de marcat dels residus urbans que permeta optimitzar la recollida i classificació de materials en les plantes de tractament obtenint d’aquesta manera noves matèries preval amb un major nivell de puresa.

Coordinat pel director d’AIDIMME, Mariano Pérez, el comité d’economia circular està compost pels científics Juan Bautista Carda (Universitat Jaume I), Joaquín Melgarejo i Jorge Olcina (Universitat d’Alacant), Eduardo Palomares (Instituto de Tecnología Química-UPV) i compta amb la participació de José Antonio Costa (Aimplas) i Susana Aucejo (Itene).

L’equip es completa amb Maite Castillo (UBE Corporation *Europe), Eva Giner (SPB) i Amelia Navarro (Hidraqua) en representació del sistema productiu. A més, a aquesta reunió han assistit com convidat Miguel Ángel Martínez (Institut Tecnològic del Calçat i Connexes).

Els membres del comité portaran la seua proposta de solucions al ple de l’Alt Consell Consultiu en I+D+i, que se celebrarà el pròxim 19 d’octubre, mentre treballen en l’elaboració del document de conclusions, que presentarà en les pròximes setmanes a l’òrgan coordinador del Comité Estratègic d’Innovació (CEI).

0

Premsa, Sin categorizar

L’equip d’especialistes que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la identificació de noves solucions tecnològiques en l’àmbit de la agroalimentació ha proposat el desenvolupament de sistemes d’intel·ligència artificial que faciliten el coneixement exacte de les plantes. D’aquesta manera, el col·lectiu agrícola seria més eficient en l’ús dels recursos productius.

La intel·ligència artificial també emergeix com un aliat tecnològic per a aconseguir una producció més flexible i personalitzada. El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació suggereix incorporar sistemes que permeten gestionar persones, matèries primeres i capacitat productiva de forma òptima. I aposta per incorporar robots en els processos de fabricació.

En aquesta última reunió, els representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat han aconseguit amplis consensos entorn del conjunt d’innovacions a desenvolupar per a atendre els desafiaments empresarials en aquest camp. I han conclòs, a més, que existeix capacitat científica, tecnològica i empresarial per a dur-los a terme en la Comunitat Valenciana.

Els experts advoquen per introduir solucions inèdites per a enfortir la capacitació tecnològica dels agricultors amb la finalitat de facilitar-los la gestió de les seues explotacions agràries. Entre altres plans i, amb la finalitat d’impulsar l’agricultura de precisió, es planteja l’ús de tecnologia de visió artificial per a verificar l’estat i la qualitat del fruit.

Per a fer front a les necessitats dels col·lectius amb al·lèrgies i intoleràncies, els experts proposen explorar noves tècniques per a la identificació d’al·lergògens en línia i en temps real, al que igual insten a desenvolupar nous mètodes de diagnòstic per a la nutrició personalitzada.

Així mateix, el comité aposta per potenciar el desenvolupament d’ingredients funcionals dirigits a col·lectius diana, com la població infantil, les persones de la tercera edat o amb síndrome metabòlica (que inclouen els problemes cardiovasculars, la diabetis, l’obesitat, etc.) i optimitzar els sistemes per a la seua administració.

Sensors en l’envasament

L’equip multidisciplinari que coordina el conseller delegat de Dulcesol, Rafael Juan, a instàncies de la patronal autonòmica, planteja la introducció de la sensórica en l’envasament perquè, per exemple, s’alerte al consumidor en el cas que s’haja trencat la cadena del fred.

De la mateixa manera, han acordat el desenvolupament de solucions biodegradables i compostables que minimitzen l’impacte mediambiental de la agroalimentació, en cooperació amb el comité d’Economia Circular, amb el qual col·laboren per a definir noves solucions als problemes associats a l’ús dels envasos.

En el transcurs de la trobada, els experts han proposat una sèrie d’instruments per a incentivar que els agents del sistema valencià de la innovació s’impliquen en el desenvolupament d’aquestes solucions. Aquestes polítiques comprenen des de les subvencions al suport no financer, passant per la concessió de préstecs a baix interés a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF).

A més del coordinador, en aquest equip interdisciplinari participen els científics José María García Álvarez-Coque (Universitat Politècnica de València), Cristina Molina (Instituto de Agroquímica y Tecnología de los Alimentos), José Pío Beltrán (Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas) i Luis Navarro, a més de María José Peris, de el Instituto Tecnológic Agroalimentario (AINIA). La visió empresarial l’aporten Mª Carmen Morales (Anecoop), Luis Plá (Mercadona), Raúl Martín (Embutidos F. Martínez) i Daniel Ramón (Biopolis).

Finalitzat l’últim cicle de reunions, els membres del comité afronten l’elaboració del document de conclusions, que presentaran en les pròximes setmanes a l’òrgan coordinador del Comité Estratègic d’Innovació (CEI), presidit pel científic Avelino Corma. Prèviament, el pròxim 19 d’octubre, portaran les seues propostes al ple de l’Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Presidència de la Generalitat, que tindrà lloc a Alacant.

0

Uncategorized @ca
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) connecta a empresaris i gestors d’àrees industrials amb representants de centres d’investigació i instituts tecnològics a fi d’identificar innovacions capaces de respondre als grans desafiaments en la gestió dels parcs industrials. En concret, aquests diàlegs tecnològics, que tindran lloc en diferents punts de la província, se centraran en la gestió intel·ligent dels subministraments, residus, mobilitat i seguretat. Així mateix, les trobades abordaran la resilencia davant desastres i gestió d’emergències, modelat d’informació i gestió del manteniment i tendències en indústria connectada.

 

0

Uncategorized @ca

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Automoció i Mobilitat Sostenible celebra la seua tercera i última reunió per a ultimar el seu document de conclusions, que presentarà en les pròximes setmanes davant l’òrgan coordinador del Comité Estratègic d’Innovació (CEIE), que presideix el reconegut científic Avelino Corma.

10 hores

0

Uncategorized @ca

El periòdic Mediterráneo i Becsa organitzen la III Jornada Internacional d’Innovació, per a obrir una nou espai de diàleg amb el teixit empresarial de Castelló que impulse el desenvolupament tecnològic, la I+D+i i la competitivitat de les empreses d’aquesta provincia. Entre els ponents, destaca el coordinador del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Tecnologies Habilitadores per a la nova economia, José Duato.

9.00 hores.  Hotel Jaime I de Castellón

0

Uncategorized @ca

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Tecnologies Habilitadores per a la nova economia celebra la seua tercera i última reunió, on analitzaran les capacitats existents per a desenvolupar les innovacions, així com el seu impacte en la Comunitat Valenciana. El grup de treball, coordinat per José Duato, avançarà en la redacció del document de conclusions.

15.30 hores.

0

Uncategorized @ca

El Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Salut, coordinat per la científica María Jesús Vicent, es reuneix per tercera vegada per a analitzar les capacitats existents per a desenvolupar les innovacions que han proposat fins ara, així com el seu impacte en la Comunitat. A més, estudiaran què incentius resulten idonis per a completar el seu desenvolupament i implantació en les empreses.

10.00 hores.

0