Agenda, Agenda, Agenda, Agenda, Agenda AVI, Agenda AVI, Agenda AVI, Agenda AVI
Innovació finança un projecte que monitora en temps real la concentració de pols de sílice en la indústria ceràmica
- Es tracta d’un dispositiu de mostreig i detecció de material particulat, que es desenrotlla en col·laboració amb empreses del sector
- La proposta se suma a les mesures que esta indústria ja està implementant en matèria de prevenció de riscos laborals
Amb el propòsit de millorar les condicions laborals de les persones treballadores en este sector, Unimat Prevenció lidera el projecte ‘SENSEI’, una iniciativa que quantifica en temps real la concentració de pols de sílice a fi d’evitar riscos per a la salut de la plantilla.
L’objectiu principal de la iniciativa és el desenrotllament i implementació d’una plataforma que integra les dades recaptades a través de múltiples sensors, que permeten el monitoratge i control de l’exposició a sílice cristal·lina respirable de manera automatitzada.
Per a això, s’està desenrotllant un dispositiu de mostreig i detecció de material particulat que aporta informació de la concentració de sílice minut a minut i en temps real a l’entorn de treball. Esta informació queda registrada digitalment i permet a l’empresa saber en quin moment i fases de producció es genera major concentració de sílice. A més, ajuda a contribuir i promoure la cultura preventiva de l’empresa en higiene industrial.
En una fase posterior del projecte, este dispositiu es connectarà amb altres equips de mesurament de pols respirable, mitjançant els quals es realitzarà el monitoratge de les concentracions de sílice en temps real en diverses zones estratègiques del centre de treball.
Fases de desenrotllament
En l’actualitat, ja s’han finalitzat les dos primeres fases del projecte. En la fase inicial, s’ha realitzat un estudi i caracterització de l’ambient en els sectors d’interés. Per a això, s’ha tendit en compte la generació de material particulat amb presència de sílice cristal·lina respirable mitjançant la definició dels grups d’exposició similar (GES) i llocs de treball del sector ceràmic i esmaltero més exposats a este risc higiènic.
La segona fase ha consistit en el desenrotllament i validació, en condicions de laboratori, d’un dispositiu de mostreig i detecció de pols respirable de sílice cristal·lina, així com en el disseny dels elements necessaris per a la connexió del sistema a equips de tercers, a través de protocols Internet de les Coses (IoT, en les seues sigles en anglés), per al seguiment de les concentracions de sílice en temps real.
Actualment, el projecte es troba en la tercera fase de desenrotllament, en la qual es crearà una plataforma per a estimar el risc d’exposició i una aplicació per a gestionar diferents mòduls del servidor web.
En este projecte, Unimat Prevenció col·labora amb les empreses del Grup STN (Ceràmica Nulense, Azulmed i Ceràmiques Tesany), totes elles situades a la província de Castelló i relacionades amb la fabricació de paviments i revestiment ceràmic, així com amb empreses del Grup Altadia (Esmalglass i Fritta) del sector d’esmalts, fregides i colors ceràmics.
Per a l’execució de les diferents etapes de desenrotllament s’ha comptat amb l’assessorament de l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística (ITENE) i l’empresa d’enginyeria industrial INGESOM.
Una idea amb valor diferencial
A diferència d’altres productes ja en el mercat, la solució del projecte ‘SENSEI’ permet controlar en temps real la concentració de sílice cristal·lina respirable a través d’equips de mesurament situats en les pròpies instal·lacions de l’empresa. Estos equips permeten monitorar i disposar d’un mapatge de sílice en temps real.
Esta tecnologia ajudarà les empreses a detectar tant punts crítics com situacions on es pot generar concentracions anormalment altes de sílice lliure cristal·lina, així com a aplicar mesures preventives efectives.
El projecte d’innovació ‘SENSEI’ s’alinea amb les conclusions dels comités Estratègic d’Innovació Especialitzats (CEIE) en Mobilitat, Transport i Infraestructures, Hàbitat Sostenible i Tecnologies Habilitadores. Així mateix, la solució s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.