Premsa

L’AVI recolza un projecte per a transformar els llots de les depuradores en bioplàstics, biogàs i fertilitzants


  • L’empresa castellonenca FACSA desenvolupa aquests treballs al costat del centre tecnològic AINIA, que s’encarregarà de les primeres fases d’experimentació
  • Posarà en marxa una planta pilot en la EDAR d’Alcoi per a estudiar com transformar els residus en recursos i nous productes de valor afegit
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza un projecte de FACSA, en col·laboració amb el centre tecnològic AINIA, per a estudiar la posada en marxa de noves línies d’aprofitament i valorització dels subproductes que es generen durant el tractament de les aigües residuals. En concret, l’empresa castellonenca pretén convertir els llots resultants del procés de depuració en bioplàstics, biogàs i fertilitzants per al camp.

Per a això, es posarà en marxa una planta pilot en l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) d’Alcoi que transformarà el procés convencional de tractament de llots en una biorrefineria capaç de generar productes de valor afegit.

En l’actualitat, la valorització d’aquest subproducte presenta limitacions. Encara que els llots se sotmeten a un tractament per a la seua estabilització, la qual cosa obri la porta a la seua reutilització com a abonament, una part d’aquests residus acaba incinerada o en l’abocador.

Amb una duració de dos anys, el projecte permetrà estudiar com, a través de l’aplicació combinada de diferents processos biotecnològics com la digestió anaeròbia en doble fase, la bioacumulació de polihidroxialcanoats (PHA) i polifosfats (Poli-P) i el cultiu de microalgues, és possible transformar els residus en recursos i nous productes de valor afegit.

En el desenvolupament d’aquesta iniciativa, batejada com Bioedaria, FACSA compta amb la col·laboració d’AINIA, que s’encarregarà de les primeres fases d’experimentació a escala de laboratori i aporta el seu coneixement en el camp de la valorització de residus orgànics.

Aquesta és una de les iniciatives que ha rebut enguany el suport de l’AVI, que contribuirà amb més de 53.000 euros en el marc de les seues ajudes a la consolidació de la cadena de valor empresarial.

A més d’afavorir el tractament sostenible de les aigües residuals, Bioedaria estimula la implantació d’un model de gestió d’economia circular a l’entorn de les EDAR per a valorar i donar una segona vida als residus, reduint al màxim la fracció que acaba en els abocadors.

El projecte se situa, a més, en sintonia amb els reptes i solucions identificades pel comité estratègic d’innovació especialitzat (CEIE) de l’AVI que ha identificat reptes i solucions en l’àmbit de l’economia circular. En les seues conclusions, aquest grup d’especialistes advoca explícitament per innovar en el desenvolupament de tècniques de revaloració de llots de depuradora com un dels objectius prioritaris.

Author