Premsa
L’AVI finança el desenvolupament de nous productes per al control natural de plagues i malalties agrícoles
- L’empresa Idai Nature explora nous formulats a partir d’extractes botànics junt amb AINIA i especialistes de la Universitat de Girona
- L’objectiu és desenvolupar nous productes amb biocides que prescindisquen de químics de síntesi i siguen respectuosos amb el medi ambiente
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dona suport al desenvolupament de nous formulats orientats al biocontrol agrícola usant com a base extractes botànics, respectuosos amb el medi ambient i els ecosistemes i aptes per a una agricultura sostenible.
L’empresa valenciana Idai Nature lidera aquesta iniciativa, que ha rebut el suport de l’Agència en l’última convocatòria que ha llançat en concurrència competitiva, en la qual col·laboren en l’execució l’Institut Tecnològic de la Indústria Agroalimentària (AINIA) i la Universitat de Girona.
A través d’aquest projecte es pretén desenvolupar noves solucions naturals basades en tecnologies innovadores que permeten el tractament de fruites i verdures prescindint de productes químics de síntesi, que són aquells que no hi són en forma natural, en línia amb l’estratègia ‘De la granja a la taula’, que impulsa la Unió Europea per a garantir l’obtenció d’aliments saludables, assequibles i sostenibles per a la ciutadania.
La reducció dels químics de síntesi en els processos agrícoles respon, de fet, a una demanda del mercat, que reclama cada vegada més el desenvolupament d’una nova generació de productes fitosanitaris més sostenibles, com a alternativa als formulats tradicionals.
El projecte que lidera Idai Nature respon, per tant, a la preocupació dels consumidors pels components que s’han emprat en la producció dels aliments que consumeixen i prioritza tot el que és natural com un factor clau de compra.
En el desenvolupament d’aquest projecte, la firma valenciana col·labora amb el centre tecnològic AINIA, que contribueix a la potenciació de les biomolècules mitjançant noves tecnologies d’encapsulació. Al seu torn, la Universitat de Girona aporta l’experiència, precisament en la investigació d’eines per a la protecció de cultius mitjançant el desenvolupament de noves molècules naturals.
Les dues col·laboracions han sorgit en el marc de BioProtag, que és com s’ha batejat aquesta iniciativa que es troba ja en l’última anualitat d’execució, d’acord amb la programació de la convocatòria corresponent a 2020.
Aquest projecte s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Agroalimentació que promou l’AVI, que proposa solucions innovadores per a optimitzar l’aplicació de tractaments fitosanitaris i l’ús de productes ecocompatibles en la detecció i el control de malalties i plagues.
De la mateixa manera, BioProtag entronca directament amb l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a RIS3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, compleix amb l’objectiu de desenvolupar solucions tecnològiques, fàcils d’implementar pel sector primari, que contribuïsquen a una producció sostenible d’aliments.