Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Premsa
Ivace+i Innovación apoya el desarrollo de fertilizantes y estimulantes sostenibles a partir de residuos del sector hortofrutícola
  • El projecte ‘Integral’ aborda noves tècniques d’extracció i fermentació per a obtindre extractes botànics i microorganismes que potencien el creixement de les plantes
  • La proposta, que contribuïx a impulsar l’economia circular en el sector primari, reduirà els costos que han d’afrontar els agricultors
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través de Ivace+i Innovació el desenrotllament d’un nou projecte per a obtindre i formular productes biofertilizantes i bioestimulantes a partir de residus generats per l’activitat agrícola. Este desenrotllament, denominat ‘Integral’, combina tecnologies químiques i biològiques per a obtindre solucions riques en microorganismes promotors del creixement vegetal a partir de subproductes hortofructícoles. Es tracta, doncs, d’una iniciativa que impulsa l’economia circular en el sector agrícola per a millorar, a més, la sostenibilitat del camp.

L’empresa Valenciana de Gestió Agrària, una entitat vinculada a l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), coordina este projecte, que es desenrotlla en cooperació amb la mercantil Alfredo Iñesta SL. La iniciativa compta amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) per al període 2021-2027.

Solució innovadora de ‘quilòmetre zero’

‘Integral’ introduïx alguns elements diferencials respecte a la majoria d’alternatives en el mercat, que no aposten de forma tan directa per l’ús de subproductes agraris com a matèria primera per a l’obtenció de compostos bioestimulantes. En este cas, a més, l’objectiu és aprofitar productes locals, oferint una solució de ‘quilòmetre zero’ als agricultors de la Comunitat Valenciana.

A més del component circular, el projecte també aborda tècniques d’extracció i fermentació noves que permeten obtindre tant extractes botànics com microorganismes beneficiosos per a potenciar el creixement de les plantes. El producte final, en nodrir-se dels residus agrícoles, permet substituir els fertilitzants i estimulants convencionals pels subproductes obtinguts, la qual cosa representa un avantatge econòmic per a l’usuari final, que és l’agricultor.

En l’actualitat, el projecte es troba en la fase final de validació sobre el terreny, després que els extractes i formulats obtinguts a partir de restes hortofructícoles s’hagen testat en condicions controlades. L’objectiu és determinar si estos nous productes registren els mateixos resultats tant en ambients reals de cultiu com quan se sotmet a les plantes a condicions d’estrés. De fet, es pretén demostrar que estos bioestimulantes ajuden els cultius a resistir condicions ambientals adverses com a situacions de sequera, inundacions o temperatures extremes, entre altres.

Col·laboració directa i indirecta

El consorci que desenrotlla el projecte és el resultat de la col·laboració de Valenciana de Gestió Agrària (VGA), que aporta la seua experiència en la gestió de subproductes agrícoles i validació de productes en el camp, i Alfredo Iñesta, empresa especialista en biotecnologia agrícola, que lidera el desenrotllament de processos de producció i formulació de productes.

Les dos organitzacions compten en este projecte amb el suport tecnològic de dos centres capdavanters, ITENE i l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP-CSIC). ‘Integral’ s’alinea amb els reptes del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (*CEIE) en Economia Circular, que insta a optimitzar la valorització de residus i la utilització d’aigües regenerades. Així mateix, el projecte també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
0

Premsa, Premsa

  • Al voltant de 40 entitats de tota Espanya participen en la presentació d’esta Consulta Preliminar al Mercat que recaptarà possibles solucions i propostes tècniques
  • La iniciativa combina tecnologies disruptives i compta amb un pressupost aproximat de 3 milions per al seu desenrotllament i implementació
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, amb l’assessorament tècnic de Ivace+i Innovació, impulsa el desenrotllament d’una plataforma digital d’orientació acadèmica i professional personalitzada dirigida als estudiants de la Comunitat Valenciana.

La iniciativa, que combina tecnologies com la intel·ligència artificial amb disciplines com la neuropsicologia o els marcadors comportamentals, compta amb un pressupost aproximat de tres milions d’euros. Així ho han anunciat la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, *Xaro Escrig; i el director general d’Innovació, Juan José Cortés, durant l’acte de presentació d’este repte d’I+D+i, en el qual també ha participat el subdirector general d’Informàtica per a Educació i Innovació, Juan José Zamorano.

El projecte ha arrancat amb una Consulta Preliminar al Mercat en el qual les empreses, entitats i organitzacions interessades disposen fins al 28 de juliol per a presentar les seues propostes tècniques. A l’acte, amb format en línia, han assistit al voltant de 40 firmes tecnològiques i centres d’investigació, tant de la Comunitat Valenciana com procedents d’altres autonomies. 

Segons ha explicat la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, la plataforma té com a finalitat “universalitzar l’accés a una orientació de qualitat, inclusiva i basada en dades” amb l’objectiu de reduir les taxes d’abandó acadèmic, millorar l’adequació entre els interessos de l’alumnat i la seua elecció formativa, potenciar l’ús ètic i explicable de tecnologies disruptives, i generar una analítica avançada que reforce la presa de decisions públiques.

Ferramenta front l’abandó universitari

En la Comunitat Valenciana, la taxa d’abandó universitari en primer curs se situa entorn del 18,8 % en el cas dels estudis de grau i del 10,12% en màsters, d’acord amb les últimes dades disponibles en el Sistema Integrat d’Informació Universitària (*SIIU). Esta nova ferramenta busca combatre el risc de fuga de talent associat a la falta de correspondència entre les motivacions de l’estudiant i la titulació triada.

De fet, el projecte espera aconseguir impactes mesurables en esta direcció, com incrementar en un 40  % la precisió de les recomanacions vocacionals, reduir en 15 punts percentuals el desajustament vocacional o aconseguir que, almenys, el 80  % dels usuaris declaren haver aclarit les seues expectatives professionals després de l’ús de la plataforma, ha exposat Escrig.

Per part seua, Juan José Cortés ha destacat l’esforç de la Conselleria que dirigix Marián Cano per a dinamitzar la Compra Pública Innovadora (CPI) en la Comunitat Valenciana i aprofitar així el potencial que este instrument oferix per a millorar la qualitat dels servicis que l’Administració presta a la ciutadania i “dinamitzar del teixit productiu i l’ecosistema solucionador”.

En el capítol d’oportunitats, el director general d’Innovació ha posat en valor que el projecte optarà la convocatòria d’ajudes de la línia FID, amb el qual el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats subvenciona projectes de Compra Pública d’Innovació d’entitats públiques de tota Espanya.

Des de la Direcció General d’Infraestructures Educatives s’ha recordat que esta iniciativa s’emmarca en el Pla Estratègic d’Educació Digital (2024-2028) que promou la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació i s’ha incidit, a més, en el component tecnològic. “Una solució d’estes característiques només pot ser factible a través de l’aplicació de tecnologies innovadores, com la IA multimodal, la realitat estesa, el *metaverso o el desenrotllament de marcadors comportamentals”, ha puntualitzat el subdirector general, Juan José Zamorano.

Primera fase

En esta primera fase de Consulta Preliminar al Mercat, Educació i Ivace+i pretenen conéixer les solucions, tecnologies o productes existents; arreplegar les propostes tècniques de potencials proveïdors i rebre la informació necessària per a definir adequadament una potencial licitació de Compra Pública Innovadora (CPI). Ivace+i promou activament la Compra Pública d’Innovació (CPI) amb l’objectiu de posicionar a la Comunitat Valenciana com a referent en l’ús d’este instrument, d’acord amb l’estratègia del Govern autonòmic en este àmbit.
0

Agenda, Agenda, Agenda, Agenda, Agenda SVI, Agenda SVI, Agenda SVI, Agenda SVI

  • El projecte AQUA2VAL té com a principal objectiu el desenrotllament de solucions noves per a fomentar l’economia circular i sostenible en els sectors industrials estratègics valencians consumidors d’aigua i generadors d’aigües residuals
  • AQUA2VAL promou l’adaptació al canvi climàtic de la indústria valenciana i es garantix la seua resiliència hídrica en anticipar-se a un futur sostenible
El projecte AQUA2VAL aborda temàtiques relacionades amb gestió de residus, economia circular, digitalització, gestió integral del cicle de l’aigua i ús d’aigües no convencionals amb la finalitat d’impulsar nous desenrotllaments científics i tecnològics que posicionen a les empreses col·laboradores al capdavant de les tecnologies del sector. AQUA2VAL promou diverses estratègies, entre elles:

1. Disseny i síntesi de nous materials, alguns procedents de residus o fonts biològiques, per a l’eliminació de micro-contaminants i contaminants emergents en aigües residuals industrials.
2. Validació de tecnologies avançades de tractament, com l’ús de plasma i membranes ceràmiques *fotocatalíticas.
3. Desenrotllament i validació de tecnologies netes, sostenibles i econòmicament viables per a la valorització de subproductes i la recuperació de compostos d’alt valor a partir d’aigües residuals.
4. Definició d’estàndards de qualitat per a l’aigua regenerada en entorns industrials a partir del perfil d’aigua tractada en *EDAR.
5. Producció d’aigua regenerada industrial per a la seua reutilització en processos productius, amb l’objectiu de disminuir el consum d’aigua convencional.

Telèfon e email del coordinador
Telèfon: 965554475
E-mail: enriqueanyo@aiju.es

Horari
No especificat
0