Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Premsa


  • L’Institut d’Aplicacions de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions Avançades (ITACA) de la UPV coordina este projecte estratègic en el qual participen AIDIMME i les empreses G-Agua, Geminis Tools i Sciling
  • Es crearà una plataforma digital que combinarà dades de satèl·lits, estacions terrestres i models predictius mitjançant l’ús de IA i teledetecció


La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, finança a través d’Ivace+i Innovació el desenrotllament d’un nou sistema per a predir i emetre alertes sanitàries associades a episodis de contaminació atmosfèrica.


L’objectiu és crear una plataforma que combine dades de satèl·lits, estacions terrestres i models predictius mitjançant l’aplicació de tecnologies d’avantguarda com la intel·ligència artificial (IA) i la teledetecció.


L’Institut d’Aplicacions de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions Avançades (ITACA) de la Universitat Politècnica de València   (UPV) coordina este projecte estratègic, denominat ‘PREDATICS’, en el desenrotllament del qual també participen el centre tecnològic AIDIMME i les empreses Sciling, Geminis Tools i G-Agua. L’iniciatiu compta, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027.


A través de ‘PREDATICS’ es pretén desenrotllar una solució que permeta alertar dels episodis de contaminació atmosfèrica que impliquen un risc per a la salut els col·lectius amb malalties respiratòries agudes i cròniques, que són els més exposats a la presència de contaminants i altres partícules en l’aire.


Per a fer-ho, l’equip multidisciplinari que impulsa esta iniciativa treballa en el desenrotllament d’un sistema predictiu pioner capaç d’estimar la qualitat de l’aire amb antelació suficient i a una escala a peu de carrer, perquè tant la població com les autoritats sanitàries puguen o bé evitar unes certes activitats o bé prendre mesures per a mitigar l’impacte de la contaminació sobre la salut de les persones.


El desafiament del projecte radica a conéixer amb més exactitud les relacions entre contaminació, condicions meteorològiques, qualitat de l’aire i salut aprofitant el potencial de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) per a poder predir pics de contaminació i alertar la ciutadania de manera primerenca.

Esta plataforma digital complementarà les dades que ja proporcionen les estacions de qualitat de l’aire de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica amb els registres obtinguts mitjançant el processament de dades satel·litàries. A més, es desplegaran sengles xarxes de sensors terrestres: una per a mesurar partícules en els municipis de l’interior i una altra per a quantificar, en la ciutat de València, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), un gas que generen els processos de combustió dels vehicles dièsel i gasolina.


Amb tota esta informació, es desenrotllarà un model predictiu que associarà les dades de contaminació amb les condicions meteorològiques i l’ús de recursos sanitaris per part de pacients amb malalties respiratòries. A més, les persones usuàries podran fer consultes usant llenguatge natural. Per a fer-ho, es programarà un model de IA generatiu que afavorirà la interacció amb la ciutadania.


Col·laboració del sistema d’innovació


El repte associat a esta iniciativa és de tal magnitud, que per a dur a terme el desenrotllament s’ha constituït un consorci en el qual participen cinc agents de l’ecosistema d’innovació. Com a coordinador del projecte, ITACA-UPV aporta el coneixement generat per dos dels seus grups d’investigació, especialitzats tant en el desenrotllament d’aplicacions TIC en l’àmbit de la salut com en la lluita contra el canvi climàtic.


No obstant això, este equip de treball integra altres tres empreses i un institut tecnològic, AIDIMME, que contribuïx amb la seua experiència en teledetecció, anàlisi d’imatges satel·litàries i conservació del patrimoni mitjançant escanejos làser i fotogrametria.


Per part seua, G-Agua treballa en projectes relacionats amb la qualitat de l’aire i altres indicadors ambientals¸ Geminis Tools ha desenrotllat programari per a la presa de decisions en mesures correctores de contaminació i canvi climàtic, mentres que Sciling està especialitzada en processament de llenguatge natural, visió artificial, mineria de dades i IA, amb experiència en monitoratge de contaminants derivats del trànsit rodat.


Els socis destaquen que ‘PREDATICS’ no sols aspira a millorar la qualitat de vida a escala regional, sinó també a convertir-se en un model europeu d’innovació tecnològica i sostenibilitat”. A més, recorden que es dissenyarà “una aplicació web interactiva que facilitarà la visualització de dades en temps real i la realització de consultes de manera senzilla”.


La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en salut, que insta a desenrotllar noves vies per a controlar i previndre la cronicitat i la fragilitat. En concret, la plataforma permetrà controlar i previndre episodis aguts en malalties cròniques mitjançant l’ús de ferramentes de IA i dades massives (big data) aplicades a les dades d’històries clíniques, consum de servicis sanitaris, contaminants i variables meteorològiques.


Així mateix, el projecte també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

0