Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Premsa

  • L’executiu europeu reconeix el “clar compromís” de la regió “per a millorar la coordinació i direcció de les seues inversions i polítiques d’I+D”
  • La consellera Nuria Montes destaca la “fita” que representa l’accés a este programa d’impuls de la innovació, que està dotat amb 116 milions


La Comunitat Valenciana ha sigut distingida per la Comissió Europea amb el segell Vall Regional d’Innovació i participarà en un programa homònim per a promoure la investigació, la innovació i el desenrotllament regional, en línia amb els objectius de l’Agenda Europea d’Innovació i la política de cohesió.

Així consta en la carta que ha rebut la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, i que està firmada per la comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova, i la seua homòloga de Cohesió, Elisa Ferreira.

Montes ha destacat la fita que representa este reconeixement de Brussel·les, “que permetrà a la Comunitat Valenciana participar i accedir a un programa d’impuls a la innovació europeu que està dotat amb 116 milions d’euros”.

La Comissió Europea destaca “el clar compromís” de la regió “per a millorar la coordinació i direcció de les seues inversions i polítiques d’I+D en suport dels principals desafiaments socials d’interés clau per a la UE”. En concret, la missiva cita l’esforç per a reduir la dependència dels combustibles fòssils, el domini de la transformació digital, la millora de l’assistència sanitària, l’impuls de l’economia circular i l’increment de la seguretat alimentària, segons ha explicat Montes.

En total, Brussel·les ha seleccionat 149 regions europees per a participar en esta iniciativa, entre les quals figuren 14 comunitats autònomes espanyoles. A través del programa Valls Regionals d’Innovació es pretén enfortir els ecosistemes d’innovació regionals, així com millorar l’acompliment de la innovació a Europa.

A este efecte, la Comissió donarà suport als territoris amb activitats específiques per a construir comunitats, esdeveniments d’aparellament, accions de comunicació i convocatòries de suport.

0

Premsa, Premsa

  • L’empresa tèxtil Rubén Gandía e Hijos impulsa este projecte juntament amb Clóchinas Navarro i Feedect Entogroup i col·labora amb AITEX i ITENE
  • Els compostos, que procedixen de fonts renovables i es degradaran més ràpidament que els derivats del petroli, s’aplicaran en la indústria alimentària


L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, dona suport al desenrotllament de nous processos que permetran aprofitar les petxines de bivalves, com les clòtxines, així com restes d’insectes per a produir envasos alimentaris més sostenibles.

L’objectiu és obtindre nous materials i additius d’alt valor afegit que, a diferència dels compostos convencionals derivats del petroli, siguen ràpidament degradables i provinguen de fonts renovables, amb la finalitat de reduir l’impacte en el medi ambient.

L’empresa de filatures Rubén Gandía e Hijos coordina este projecte juntament amb Clóchinas Navarro i Feedect Entogrup, si bé també col·laboren els centres tecnològics ITENE i AITEX, especialitzats en envasos i embalatges i tèxtil, respectivament.

La iniciativa, que es denomina ‘Valvospack’, està alineada amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i compta també amb finançament de la Unió Europea en el marc del Programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

Es tracta d’un projecte amb impacte en la cadena de valor empresarial que no solament impulsa l’economia circular a través de la innovació, sinó que avança també cap a la consecució de la simbiosi industrial i el residu zero, en línia amb els objectius que en matèria mediambiental ha establit la Unió Europea.

Per a això, ‘Valvospack’ treballa en una doble direcció. D’una banda, pretén valorar les petxines de clòtxina per a obtindre carbonat de calci i, d’altra, aprofitarà les restes d’escarabats adults de l’espècie Tenebrio molitor, les larves del qual es coneixen popularment com a ‘cucs de la farina’, per a recuperar quitina, un biopolímer amb propietats antibacterianes present en l’exoesquelet dels insectes.

En l’actualitat, tant el carbonat càlcic com la quitina són dos additius que susciten l’interés de la indústria per la seua capacitat de millorar les propietats dels biopolímers termoplàstics. De fet, el coordinador d’esta iniciativa, l’empresa Rubén Gandía e Hijos, està provant la incorporació dels dos compostos per a produir fibres sintètiques més sostenibles, aptes, a més, per al seu ús en envasos alimentaris.

Fase de validació

El projecte, que finalitza en este any, es troba ja en plena fase de validació, cosa que significa que s’estan assajant diverses formulacions de bioplàstics amb els additius extrets de bivalves i insectes. Els que obtinguen els resultats més prometedors s’empraran per a teixir una malla destinada a l’envasament de clòtxines.

En este punt, Rubén Gandía e Hijos col·labora amb AITEX, el centre tecnològic de referència per al sector tèxtil, mentres que ITENE, institut especialitzat en el desenrotllament de solucions per a la indústria de l’envàs i embalatge, coopera amb Clóchinas Navarro i Feedect Entogrup en la recuperació i implementació dels additius procedents de mol·luscos i insectes.

La iniciativa s’alinea amb les conclusions del Comité d’Innovació en Economia Circular, que aposta per desenrotllar innovacions que incidisquen en una valorització més eficient dels residus. Així mateix, ‘Valvospack’ s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

0

Agenda Innoagents, Agenda Innoagents

 

Cartel del Congreso de Economía circular CONECOO 2024


CEDELCO, en colaboración con GREENE ENTERPRISE, ELCHE PARQUE EMPRESARIAL y el Parque Científico de la UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ, organiza la tercera edición de CONECOO, que se celebrará el día 29 de octubre (de 09:00 a 13:15) con el objetivo de crear una plataforma para el avance de las alianzas ODS en el espíritu del Objetivo 17, a partir de la consolidación de la economía circular.

El evento tendrá lugar en el Centro de Congresos “Ciutat d’Elx” (Elche), siendo de asistencia abierta e inscripción gratuita, y en él se expondrán diversos puntos de vista y experiencias prácticas para conformar una visión amplia del estado actual de la tecnología y medios para una transición orientada a los ODS marcados por las directrices europeas.

Los interesados pueden consultar el programa e inscribirse a través de este enlace.

09:00 h. Centro de Congresos “Ciutat d’Elx
Carrer del Filet de Fora, 1, 03203 Elche (Alicante)
0