Your address will show here +12 34 56 78
Premsa, Premsa

  • AIMPLAS coordina un projecte estratègic en el qual participen la Universitat de València i les empreses GDV Mobility i Recuintec
  • Es pretén recondicionar i donar una segona vida a les bateries de dispositius electrònics i de mobilitat i recuperar els metalls quan no siga possible


L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, finança el desenrotllament de tècniques noves per a reciclar i reutilitzar les bateries d’ió liti que inclouen la majoria d’aparells electrònics amb la finalitat d’optimitzar l’aprofitament de recursos, evitar que acaben en abocadors al final de la seua vida útil i reduir l’impacte sobre el medi ambient.


L’objectiu passa, per tant, per recondicionar dispositius usats i proporcionar-los aplicacions noves o, en el cas d’haver de rebutjar-los, millorar els processos de valorització per a recuperar el liti i la resta de metalls i minerals d’alt valor amb els quals estan fabricats.


L’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) coordina este projecte estratègic, denominat METALLON, en l’execució del qual col·laboren el Grup d’Investigació en Enginyeria Ambiental (GI2AM) de la Universitat de València i les empreses GDV Mobility i Recuintec. L’iniciatiu compta, a més, amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.


METALLON oferix una eixida en l’àmbit de la sostenibilitat a la gestió de l’important volum de bateries que es rebutgen cada any procedents d’aparells electrònics, com ara mòbils o ordinadors, i de dispositius vinculats a la mobilitat elèctrica, com ara patinets, bicicletes, motos o vehicles elèctrics.


En l’actualitat, els acumuladors d’energia ja usats s’emmagatzemen en abocadors, la qual cosa comporta riscos de seguretat i per al medi ambient. A causa de la composició que tenen, estos dispositius poden calar-se foc o, fins i tot, explotar, la qual cosa suposa una amenaça tant durant la fase de transport com en les plantes de tractament. A més, a mesura que es degraden, les substàncies químiques que contenen poden arribar a alliberar-se en el medi natural, per la qual cosa són una font potencial de contaminació.


L’aposta per la mobilitat elèctrica ha multiplicat la demanda de liti, la qual cosa incentiva també la recuperació. De fet, la mateixa Unió Europea ha inclòs este metall en el seu catàleg de matèries primeres considerades crítiques per la importància estratègica i econòmica que té, ja que s’estima fonamental per a la transició cap a una economia baixa en carboni.


No obstant això, els processos actuals de reciclatge de bateries d’ió liti, com la pirometal·lúrgia, presenten limitacions com, per exemple, la impossibilitat de recuperar el liti mitjançant mètodes estàndard, l’elevat cost energètic, l’ús intensiu d’àcids inorgànics o la generació de gasos i aigües residuals molt contaminants durant el transcurs del procediment.


Reciclatge més sostenible


L’objectiu de METALLON se centra, precisament, a explorar noves tècniques de recuperació de metalls que superen estos obstacles per a reduir l’impacte ambiental, segons explica l’investigador en reciclatge químic d’AIMPLAS, Santiago Llopis: “Substituirem els àcids inorgànics per altres agents menys hostils, com els solvents verds, i estudiarem els processos hidrometal·lúrgics com a alternativa innovadora, més neta i econòmica, perquè empren reactius biològics i requerixen un consum d’energia mínim”.


Estes tècniques s’aplicaran com a últim recurs en els casos en què les bateries fora d’ús resulten inservibles, perquè la primera opció és aprofitar estes unitats i reduir la generació de residus.


A este efecte s’aborden mètodes per a identificar, primer, l’estat de salut dels acumuladors d’energia al final del seu cicle de vida i, a continuació, determinar el seu possible recondicionament i reaprofitament en sectors com el de la mobilitat o l’elèctric-electrònic.

0

Premsa, Premsa

  • L’empresa Darwin Bioprospecting coordina este projecte estratègic en cooperació amb el centre tecnològic AINIA, IATA-CSIC i Frutinter
  • L’objectiu és posar a la disposició del sector un nou producte més eficaç i sostenible que els fungicides que estan presents en el mercat

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, finança el desenrotllament de nous tractaments naturals contra els patògens causants de la podridura verda i àcida en cítrics, dos de les malalties més importants durant la fase de postcollita d’este cultiu.

Amb este objectiu s’estan explorant noves estratègies de biocontrol, que empren microorganismes aïllats de la mateixa microbiota dels cítrics capaços d’inhibir el creixement dels fongs Penicillium digitatum i Galactomyces citriaurantii.

L’empresa Darwin Bioprospecting coordina este projecte estratègic, denominat ‘POSTHARVEST LIFE’, en col·laboració amb el centre tecnològic AINIA, l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) i Frutinter. A més, disposa de finançament de la Unió Europea en el marc del Programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

A través d’esta iniciativa es pretén dissenyar tractaments innovadors, més eficaços i sostenibles, per a posar-los a la disposició de les explotacions agràries amb la finalitat de fer front a les principals malalties postcollita en la citricultura, que causen cada any importants pèrdues econòmiques. De fet, les organitzacions agràries estimen que al voltant del 45 % de tota la producció de fruites i verdures es perd per defectes de qualitat o podridura.

‘POSTHAVEST LIFE’ posa el focus en el fong Penicillium digitatum, que arriba a causar fins al 80 % de les podridures que afecten les taronges després de ser collides de l’arbre, i en el Galactomyces citri-aurantii, la incidència del qual augmenta sobretot en les campanyes plujoses.

Els agricultors i agricultores han combatut tradicionalment l’acció d’estos patògens mitjançant fungicides sintètics, no obstant això, els nous ceps han desenrotllat resistència davant les formulacions comunes. Hui són molt pocs els productes autoritzats que resulten eficaços, especialment després de la retirada del mercat de la guazatina i el propiconazol, en 2011 i 2019, respectivament.

L’ús de químics de síntesis s’ha limitat en les últimes dècades pels riscos per a la salut i el medi ambient que es deriven de la seua aplicació. De fet, l’estratègia ‘Farm to fork’ de la Unió Europea, que forma part del Pacte Verd Europeu, té com a objectiu reduir en un 50 % l’ús de plaguicides químics en 2030, al mateix temps que augmenta la producció ecològica fins al 25 % del total.

Els tractaments que es plantegen en el marc d’este projecte s’erigixen en una alternativa més sostenible a la dels fitosanitaris convencionals, ja que se sustenta en l’ús de microorganismes per al control de les plagues de manera natural.

Ceps presents en els cítrics

En este cas, s’han identificat i aïllat de la mateixa microbiota dels cítrics els ceps amb més activitat fungicida, amb la finalitat de seleccionar i validar en assajos en laboratori les que aconseguisquen inhibir el creixement d’estos fongs amb més efectivitat.

A més d’optimitzar les condicions de cultiu dels microorganismes, l’equip tècnic establirà un mètode d’estabilització i microencapsulació per a garantir la seua eficàcia i prolongar la seua presència en el temps.

En l’execució d’esta iniciativa, Darwin Bioprospecting, empresa biotecnològica centrada en l’aïllament, caracterització i producció de microorganismes, es basa en l’experiència en microbiologia i biologia molecular de IATA-CSIC i en la capacitat de desenrotllament de bioproductes per a l’agricultura que acredita AINIA, que ha formulat nous biofertilitzants, bioestimulants, microorganismes de control biològic i substàncies que estimulen el sistema immune de les plantes.

Completa este consorci Frutinter, mercantil especialitzada en el cultiu, recol·lecció, tractament, confecció i comercialització de cítrics i melons, entre altres fruites i verdures.

‘POSTHARVESTLIFE’ s’alinea així amb les conclusions del comité d’innovació especialitzat en Agroalimentació, que planteja nous desenrotllaments per a optimitzar l’aplicació de tractaments fitosanitaris i l’ús de productes ecocompatibles en la detecció i control de malalties i plagues, per a promoure així el residu zero. Així mateix, este projecte també s’enquadra en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

0

Premsa, Premsa

  • El centre tecnològic AITEX, en cooperació amb l’empresa de Cocentaina Textiles Joyper, desenrotlla este producte d’alt valor afegit
  • La combinació d’atributs del nou teixit permet destinar-lo a aplicacions industrials i comercials sense necessitat de modificar-lo


L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, finança el desenrotllament d’un nou teixit polivalent i multifuncional amb capacitat d’adaptar-se a diferents camps d’aplicació a partir de PET reciclat, un tipus de plàstic d’ús habitual en envasos alimentaris.

L’objectiu és obtindre un producte versàtil i sostenible, amb propietats tècniques millorades, a través de la combinació de diferents matèries, del desenrotllament d’estructures tèxtils avançades i de la implementació de processos de teixidoria.

El projecte, denominat TOTALTEX, està liderat per l’empresa alacantina Textiles Joyper en cooperació amb el centre tecnològic AITEX i té finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

A través d’esta iniciativa, es pretén potenciar l’economia circular en la indústria tèxtil, si bé l’avantatge diferencial radica en l’obtenció d’un teixit polivalent que és capaç d’adaptar-se a diferents tipologies d’ús sense necessitat de modificar les seues característiques.

Amb este objectiu, se sotmet el PET reciclat a diferents processos que transformen este material en un teixit sintètic al qual se li conferixen propietats avançades com són l’alta resistència, sostenibilitat, suavitat, estabilitat, transpirabilitat i solidesa. El resultat és un producte d’alt valor afegit al qual es distingix per la seua qualitat i versatilitat davant d’altres alternatives ja existents en el mercat.

Per a optimitzar els atributs d’este teixit s’ha aplicat una metodologia de desenrotllament iterativa, que comprén proves experimentals i anàlisis quantitatives per a identificar les configuracions de matèries i processos més eficaços per a aconseguir les propietats desitjades. És precisament la combinació d’estes característiques tècniques la que possibilita que el teixit resultant oferisca un rendiment superior i versàtil en diverses aplicacions industrials i comercials.

En la fase final de desenrotllament


Després de dos anys de treball, el producte es troba en la fase d’optimització final per a acabar de cohesionar les diferents característiques tècniques de manera adequada i en la qual es determinarà si complix amb tots els objectius establits a l’inici del projecte.


Al capdavant d’esta iniciativa se situa Textiles Joyper, empresa radicada a Cocentaina que centra la seua activitat en la fabricació de teixits per a la decoració de la llar. Així mateix, el centre tecnològic AITEX ha aportat la seua experiència en el desenrotllament de projecte, a més de la seua capacitat per a fer proves a escala de laboratori, la qual cosa reduïx la quantitat de matèries preval i recursos invertits en el procés d’I+D+i.

En concret, la participació d’AITEX ha comprés tasques com el texturat de fils, el desenrotllament de millores en les estructures tèxtils empleades, la realització de proves de teixidoria de calada i caracteritzacions sobre matèries i teixits.

TOTALTEX s’alinea amb les conclusions del Comité d’Innovació en Economia Circular, que aposta per la incorporació de criteris d’ecodisseny perquè els productes siguen més duradors i fàcils de reparar, actualitzar i reciclar i incorporen més percentatge de materials reciclats, sostenibles i de proximitat.

Així mateix, el projecte s’emmarca en els eixos principals de l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

0