Premsa
– La Agència visita l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) del CSIC, al qual finança 6 projectes per un import superior al milió d’euros
– Un total de 14 iniciatives d’I+D+i impulsades pel CSIC han obtingut el suport de l’AVI en les seues convocatòries en concurrència competitiva
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha destinat més de sis milions d’euros des de 2018 en ajudes i incentius per a impulsar la innovació i la transferència de coneixement en els instituts del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) radicats en la Comunitat Valenciana, segons ha precisat el seu vicepresident executiu, Andrés García Reche, durant una visita a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre del CSIC situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV).
En aquesta trobada de treball, García Reche i la secretària general de l’AVI, Olivia Estrella, han repassat la contribució de l’Agència al desenvolupament d’iniciatives d’innovació impulsades pels centres del CSIC que, amb la creació de l’AVI, han vist reforçats els instruments de suport en l’Administració autonòmica que incentiven la connexió de les seues línies de treball amb les necessitats específiques del teixit productiu valencià.
Així, el CSIC ha aconseguit en les convocatòries dels programes de l’AVI en concurrència competitiva més de 2,4 milions en ajudes en els últims quatre anys, amb els quals s’han executat un total 14 projectes d’I+D+i en col·laboració amb altres entitats i empreses. Un import al qual se sumen 3,8 milions addicionals que l’Agència ha aportat per a la constitució d’Unitats Científiques d’Innovació Empresarial (UCIE) en centres d’excel·lència científica del CSIC.
En concret, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC UV-CSIC), l’Institut de Neurociències (IN UMH-CSIC), l’Institut de tecnologia Química (ITQ UPV-CSIC) i l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M UPV-CSIC), centres mixtos titularitat del CSIC i les universitats de València, Miguel Hernández i Politècnica, compten ja amb aquesta nova figura, que ha impulsat la transferència de coneixement i el desenvolupament de solucions tecnològiques i innovacions dirigides a les empreses de la Comunitat Valenciana.
Aquesta estreta col·laboració amb els centres s’estén també a l’àmbit institucional. Prova d’això és la incorporació del Consell Superior d’Investigacions Científiques com a soci de l’Aliança Inndromeda, en la qual la comunitat empresarial, les universitats, els centres tecnològics i d’investigació sanitària i les Administracions Públiques sumen forces per a garantir el desenvolupament i la incorporació efectiva de les tecnologies habilitadores en el teixit empresarial.
L’IATA, al capdavant en projectes recolzats
Durant la visita institucional a l’IATA, el director del centre, Jose F. Marcos; la vicedirectora, Amparo López; i la responsable de la Unitat de Transferència del Coneixement, Teresa Jiménez; han donat a conéixer als representants de l’Agència les fites aconseguides en els sis projectes d’innovació que ha finançat l’AVI, i la quantia de la qual supera el milió d’euros, pràcticament la meitat dels fons recaptats pel CSIC a través de les diferents convocatòries d’ajuda en concurrència competitiva. Entre ells, destaca la figura de l’agent d’innovació que, es va crear en 2020 i ja s’ha consolidat en l’estructura.
Aquestes iniciatives estan permetent desenvolupar un nou sistema biotecnològic de neteja i desinfecció de patògens; obtindre ingredients funcionals alimentaris a partir de residus agrícoles o aprofitar les restes de posidònia marina per a la fabricació d’envasos biodegradables.
Així mateix, també s’està avançant en la producció de probiòtics de nova generació per a l’obesitat o l’ús d’un bacteri intestinal com a ingredient funcional per a previndre el desenvolupament de la síndrome metabòlica i la diabetis. En tots aqueixos projectes , l’IATA col·labora amb altres agents del sistema valencià d’innovació, mobilitzant i incorporant el coneixement científic i tecnològic al sistema productiu.
L’objectiu, segons ha manifestat Marcos, és intensificar la cooperació ja existent amb l’Agència, per a això s’estan preparant noves sol·licituds de suport vinculades a projectes d’innovació per a la pròxima convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, que s’obrirà en breu.
“En l’IATA no sols estem compromesos amb la investigació bàsica, sinó que amb l’ajuda de l’AVI hem reforçat la nostra capacitat de transferència per a ajudar les empreses a ser més competitives i aconseguir que els resultats de les nostres línies de treball arriben al consumidor final”, ha precisat el seu director.
Per part seua, el vicepresident de l’Agència Valenciana de la Innovació ha subratllat el paper que desenvolupa IATA com un dels centres de referència a Espanya en la producció sostenible d’aliments de qualitat, la seua seguretat, l’impacte sobre la salut i l’acceptació per part del consumidor.
“Al llarg de més de mig segle d’història, l’IATA ha contribuït a fer de l’agroalimentació un dels motors econòmics de la Comunitat a través d’una intensa activitat investigadora que ha revertit en múltiples innovacions que han incorporat les nostres empreses. Des de l’Agència treballem per a amplificar aquesta labor potenciant encara més la col·laboració amb altres agents del sistema” ha assenyalat García Reche.
Per al delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, “la creació de l’AVI representa un clar punt d’inflexió en el sistema d’innovació de la Comunitat Valenciana. En el CSIC estem convençuts del seu enorme valor tecnològic i impacte social, i estem disposats a continuar col·laborant i impulsant les seues actuacions”.