Premsa
– L’Agència ha destinat 21 milions d’euros des de 2018 per a finançar més de 90 iniciatives d’innovació relacionades amb la salut
– La jornada informativa, organitzada per Fisabio, reuneix a al voltant de 90 representants del sistema d’innovació interessats a col·laborar amb l’AVI
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha exposat a prop de 90 representants dels centres d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana la seua estratègia, línies d’actuació i incentius per a impulsar el desenvolupament d’innovacions i tecnologies amb impacte en el camp de la salut i amb capacitat per a contribuir a la construcció d’un sector empresarial potent en aquest àmbit.
L’Agència ha participat en una sessió informativa, organitzada per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio). En la jornada també han format part l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial), l’Hospital Provincial de Castelló, així com les fundacions IIS La Fe, Incliva i FIHGUV.
A més, s’han sumat altres institucions amb projectes d’I+D+i actius en l’àmbit de la salut com el Parc Científic d’Alacant, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC UV-CSIC), l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) o la Universitat Jaume I de Castelló, entre altres.
Tots ells han mostrat el seu interés pels programes previstos en la convocatòria anual d’ajudes en concurrència competitiva de l’AVI, que es publicarà en les pròximes setmanes. Així mateix, s’ha aprofitat la sessió per a resoldre les consultes i dubtes relatius a la configuració de projectes i presentació de sol·licituds.
L’obertura de la jornada ha sigut a càrrec del vicepresident executiu de l’Agència, Andrés García Reche, i de la responsable de l’Àrea de Gestió de Projectes de Fisabio, Mónica Vázquez, qui ha subratllat en la seua intervenció el compromís d’aquests centres amb la investigació aplicada, que es tradueix, en última instància, en millores concretes i palpables en el sistema valencià de salut.
Per part seua, García Reche ha destacat la necessitat d’aprofitar el potencial científic en salut per a edificar un sector empresarial que se situe a l’avantguarda espanyola: “Al voltant d’un terç dels nostres grups d’investigació s’enquadren en aquest àmbit de coneixement, per la qual cosa el repte ara passa per transferir els resultats d’aquestes investigacions per a ajudar a crear un nou sector d’acord amb el seu pes específic”.
Durant la sessió, s’han exposat, a més, les principals oportunitats d’innovació en el sector sanitari, d’acord amb les conclusions del comité multidisciplinari d’especialistes que assessora l’AVI en aquesta matèria, integrat per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat.
Més de 20 milions a projectes sobre salut
Aquestes propostes concretes d’innovació s’han traduït ja en més de 60 projectes d’I+D+i recolzats per l’Agència, que ha concedit fins a aquest any més de 14 milions d’euros per a finançar el seu desenvolupament. Ara bé, l’import total de les ajudes a iniciatives que es relacionen directament amb la millora de la salut supera els 21 milions si s’inclouen la trentena de projectes enquadrats en altres àrees prioritàries d’innovació, com l’agroalimentació, les emergències o les tecnologies habilitadores.
Totes aquestes actuacions s’alineen amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a impulsar la innovació en el teixit productiu de la Comunitat Valenciana.
Els centres i fundacions d’investigació sanitària són, a més, un dels principals beneficiaris de les polítiques d’estímul de l’AVI en aquest àmbit. Des de la seua posada en marxa, se’ls ha dotat amb més de 9 milions d’euros, que han impulsat les unitats específiques d’innovació en els Departaments de Salut; la incorporació, com en el cas de Fisabio, de quatre agents d’innovació (tres d’ells en actiu en aquests moments), i el desenvolupament de projectes en col·laboració amb altres agents del sistema.
A través d’aquestes iniciatives d’I+D+i, els centres i fundacions d’investigació sanitària estan oferint solucions a reptes de gran impacte en la salut de la població i en el propi sistema sanitari, com la prevenció de les malalties hospitalàries, el desenvolupament efectiu de la medicina personalitzada o el control de la fragilitat.
Els projectes recolzats per l’AVI en els quals participen aquests agents ascendeixen a mig centenar i comprenen, entre altres desenvolupaments, la posada en marxa de sistemes avançats d’ajuda al diagnòstic mèdic i a la presa de decisions, nous tractaments per a malalties com el càncer o sistemes de monitoratge no invasius.