Premsa
- L’AVI i Creu Roja impulsen aquest diàleg tecnològic amb l’objectiu de dissenyar respostes innovadores enfront de la soledat no desitjada
- L’equip multidisciplinari advoca per explorar tecnologies disruptives per a promocionar les relacions personals
El comité d’innovació contra la soledat no desitjada en col·lectius vulnerables que impulsa l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en col·laboració amb Creu Roja Comunitat Valenciana ha identificat com un dels reptes prioritaris la cerca de solucions tecnològiques capaces de motivar a les persones vulnerables que es troben en aquesta situació perquè accedisquen als suports i recursos assistencials existents.
Per als representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i de l’empresariat que integren aquest equip multidisciplinari és necessari desenvolupar eines innovadores que permeten dimensionar el problema i predir el risc de la soledat en els seus diferents vessants, amb la finalitat de facilitar la presa de decisions i prioritzar els casos més greus. A més, han conclòs que l’accés a aquests nous instruments ha de ser universal i, per això, ha de garantir-se la interoperabilitat de les dades.
Coordinat per la vicepresidenta de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i professora titular de la Universitat de València, Sagrament Pinazo, aquest grup de treball s’ha reunit de nou aquest dimecres a fi de prioritzar els desafiaments que han d’afrontar les entitats que assisteixen als col·lectius de risc, fonamentalment majors, persones amb diversitat funcional, migrants, dones i joves.
Aquest punt de partida, segons el parer de Pinazo, té en la innovació una potencial aliada. “La tecnologia és essencial perquè els col·lectius vulnerables puguen trencar amb el cercle de la soledat-aïllament”, ha assegurat.
A aquest efecte, el comité estudiarà en la pròxima sessió, que tindrà lloc al març, el desenvolupament d’instruments que permeten promocionar les relacions socials entre els diferents grups de població, procurant alimentar l’autoestima, el sentit d’utilitat i el valor social de les persones.
Així mateix, també s’exploraran noves vies per a visibilitzar la soledat i revertir la seua estigmatització, un altre dels reptes més apressants als quals oferir resposta, segons han coincidit les persones especialistes.
Aquest grup de treball està integrat pels representants de la comunitat científica Daniel Ruiz (Universitat d’Alacant), Javier Palanca i Vicente Traver (Universitat Politècnica de València) i Rosa Baños (Universitat de València), a més de Rocío Zaragozá (AIJU) i Rakel Poveda (IBV) per part dels instituts tecnològics.
De la mateixa manera, el teixit productiu aporta quatre integrants, avalats per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV). Es tracta de Soledad Alonso (Gesmed), Celia Sánchez (One Million Bot S.L.), Joaquín Rieta (PrevenPro) i Pau Amat (Soft Home Services), que durant el desenvolupament del comité no actuen en representació de les seues respectives empreses, sinó en defensa de l’interés general.
Com a principal beneficiària d’aquest diàleg tecnològic, participen per part de Creu Roja la directora autonòmica d’Intervenció Social, Teresa Navarro; la presidenta de la comissió d’Educació d’aquesta organització en la Comunitat Valenciana, Amparo Pérez; així com el director del departament de Serveis Tecnològics Digitals de Creu Roja Espanyola, Carlos Capataz.
A més, per part de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, assisteix la directora general de Persones Majors, Mercedes Santiago. En aquesta última sessió, ha participat també la directora general de Bretxa Digital, María Muñoz.