Your address will show here +12 34 56 78
Premsa

  • Ampere Energy desenvolupa amb la col·laboració de l’ITE un carregador intel·ligent que permet la bidireccionalitat de l’energia i optimitza el procés de càrrega
  • Els automòbils es converteixen en bateries connectades per a alimentar d’electricitat a la llar o proporcionar suport a la xarxa elèctrica
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza un projecte de la signatura valenciana Ampere Energy per a desenvolupar un nou carregador de vehicle elèctric d’ús domèstic que optimitze l’actual procés de càrrega, reduint els temps, i permetent, a més, la bidireccionalitat o càrrega inversa.

D’aquesta manera, la persona usuària no sols ‘repostarà’ el seu vehicle més ràpid, sinó que podrà alimentar el seu habitatge amb l’energia emmagatzemada o aportar-la a la pròpia xarxa, la qual cosa en la pràctica converteix el parc mòbil elèctric en bateries portàtils.

En l’actualitat, la càrrega de vehicles elèctrics es fa habitualment en corrent altern, però atés que les bateries només són capaces d’obtindre i aportar l’energia en corrent continu, els fabricants instal·len un convertidor a l’interior dels automòbils per a dur a terme la transformació.

Es tracta d’un equip de gran grandària, pesat i costós, que la indústria limita en grandària i potència, la qual cosa redunda al seu torn en un major temps de càrrega.

El projecte d’Ampere Energy, en el qual col·labora l’Institut Tecnològic d’Energia (ITE), resol aquesta limitació en integrar el convertidor de corrent en el propi carregador domèstic, igual que les estacions de servei de càrrega ràpida. Però, a més, dotarà a aquest dispositiu de capacitat de gestió i bidireccionalitat en el flux d’energia.

Els avantatges d’aquestes funcionalitats, que amplien les d’altres alternatives existents en el mercat, són múltiples. En primer lloc, permet la càrrega del vehicle de manera adaptativa i intel·ligent per a, per exemple, ajustar el procés de ‘proveïment de carburant’ al límit de potència elèctrica contractada o a la disponibilitat d’energies renovables, en el cas de comptar amb una instal·lació d’autoconsum.

No obstant això, el convertidor també serà capaç de transferir energia des del vehicle elèctric a l’habitatge en moments puntuals com, per exemple, davant un tall de subministrament o com a resposta a un consum superior a la potència contractada.

Aquesta flexibilitat en la gestió dels fluxos d’energia no es limita a l’entorn domèstic, sinó que obri la porta al fet que un operador de xarxa puga gestionar els recursos energètics d’aquests vehicles per a, per exemple, alleujar la congestió durant pics de demanda o per a absorbir la sobreproducció d’energia d’origen renovable.

Amb la contribució de l’ITE

El projecte comprén el disseny del carregador, però també desenvolupaments en camp del programari per a integrar aquest nou sistema de càrrega en les aplicacions de monitoratge i gestió elèctrica d’Ampere, a fi de dotar a l’usuari d’un control total dels fluxos d’energia de la seua llar.

En aquest àmbit se situa, precisament, una de les principals contribucions de l’ITE. En concret, els seus tècnics participen en el desenvolupament dels algorismes necessaris per a incorporar els carregadors i els propis vehicles elèctrics en el sistema de gestió integral.

Ampere preveu obtindre els primers resultats del projecte a mitjan any pròxim, que es completaran a la fi d’aquest mateix exercici amb una nova versió del dispositiu adaptada a un segon protocol de càrrega. Per tant, el nou carregador serà compatible amb les tecnologies desenvolupades pels principals fabricants del sector de l’automoció.

Valor afegit per a l’autoconsum energètic

La càrrega bidireccional resulta especialment atractiva per a les instal·lacions d’autoconsum, ja que el vehicle elèctric es converteix en una bateria per a la llar, que permet, per exemple, aprofitar l’energia d’origen renovable no consumida per l’habitatge.

Aquesta flexibilitat en la gestió comporta, a més, un sensible estalvi econòmic per a l’usuari, que pot consumir en hora punta l’energia emmagatzemada en el seu automòbil i recarregar-lo en hores barre, quan el seu cost és inferior.

La bateria es pot utilitzar, a més, com a font de potència, la qual cosa obri la porta a reduir la potència contractada, amb el consegüent estalvi en el terme fix de la factura.

El projecte s’alinea amb els reptes i solucions identificades pel comité estratègic d’innovació especialitzat (CEIE) de l’AVI en l’àmbit de l’automoció i la mobilitat sostenible.

En les seues conclusions, aquest grup d’especialistes defensa com un dels objectius prioritaris el desenvolupament de millores en les comunicacions de les estacions de càrrega que permeten la bidireccionalitat de l’energia.
0