Premsa
- L’empresa castellonenca RPB desenvolupa al costat d’Ainia una estratègia per a obtindre àcid làctic, un compost clau per a sintetitzar biopolímers
- El projecte, que s’ha desenvolupat durant 2018, s’ha provat en la planta de tractament de residus d’RPB en el municipi d’Algímia d’Alfara
Reciclados Palancia Belcaire (RPB), empresa castellonenca del grup Mosaiq, ha executat, amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un projecte d’R+D+i a fi de fabricar bioplásticos i productes biodegradables a partir de residus urbans.
A través d’aquesta iniciativa, batejada com Biolac, s’ha definit una estratègia per a obtindre àcid làctic mitjançant la fermentació de deixalles. Aquest compost químic és clau per a sintetitzar àcid polilàctic, conegut com a PLA (per les seues sigles anglés), un biopolímer amb el qual és possible produir bioplàstics i recobriments polimèrics biodegradables a un cost menor que altres opcions disponibles en el mercat.
En els últims anys, la demanda global d’àcid làctic està experimentant, a més, un ràpid creixement gràcies a les seues diverses aplicacions alimentàries, farmacèutiques, cosmètiques i també industrials
L’Agència ha contribuït al projecte amb 70.000 euros en el marc de les seues ajudes a la consolidació de la cadena de valor empresarial corresponent a l’exercici passat, un programa que, com tots els de l’AVI, requereix de la participació de diversos agents del sistema valencià d’innovació.
En aquest cas, RPB ha fet els treballs en cooperació amb el centre tecnològic Ainia, que ha aportat els seus coneixements i experiència entorn del desenvolupament de biorrefinerías, i particularment en la producció sostenible d’àcids carboxílics com a compostos precursors de biopolímers o productes químics de base biològica.
Durant el desenvolupament del projecte, Ainia ha realitzat assajos de laboratori que han servit de base per a estudiar les diferents alternatives i definir l’estratègia de metafermentació més favorable, atés que les estructures químiques i propietats (per a substituir al terme isòmer) d’àcid làctic que s’obtenen en aquest procés poden variar en funció de quina espècie bacteriana o consorci microbià que s’utilitze.
A més, el centre tecnològic també ha prestat assessorament als tècnics d’RPB en el disseny i execució del prototip del projecte, que s’ha provat en la planta de tractament de residus d’RPB en el municipi d’Algímia d’Alfara.
Alternativa sostenible
Es tracta, en qualsevol cas, d’un punt de partida perquè en el futur molts tractaments tradicionals per als bioresidus com el compostatge o la biometanització seran substituïts o complementats amb bioproductes com l’àcid polilàctico.
Alineat amb els principis de desenvolupament sostenible i de l’economia circular, Biolac explota el concepte de biorrefineria per a fabricar bioproductes utilitzant residus com a matèria primera.
El projecte respon, a més, als reptes i solucions que ha identificat el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular de l’AVI. En el seu informe de conclusions, aquest equip multidisciplinari, en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, considera prioritari focalitzar la innovació en el desenvolupament d’envasos més sostenibles fabricats amb nous polímers més ràpidament biodegradables.