El pla es fonamenta en huit diàlegs tecnològics, que s’han desenvolupat al llarg d’aquesta setmana, amb la finalitat de proporcionar respostes des de la I+D+i als reptes que presenta la gestió d’aquestes instal·lacions, en línia amb els principis i objectius de la Llei d’Àrees Industrials que van aprovar Les Corts al maig.
En les diferents taules de treball han participat representants de les entitats de conservació i de les empreses usuàries d’aquests parcs, que han posat en comú les seues necessitats i desafiaments amb el personal científic i dels instituts tecnològics.
L’Agència pretén identificar així solucions inèdites en el mercat que permeten millorar significativament àmbits fonamentals de la gestió dels parcs empresarials com l’aprofitament de l’aigua i l’energia, els residus, la mobilitat i logística, la seguretat i la resiliència davant desastres i coordinació d’emergències.
Els experts també han explorat fórmules transversals per a optimitzar el manteniment dels espais públics, equipaments i infraestructures dels polígons, així com les tendències en indústria connectada, a fi d’anticipar-se als diferents requeriments de les empreses a mitjà i llarg termini.
Algunes de les solucions proposades al final del procés de diàleg s’aplicaran, en una primera fase i a l’efecte de demostració al Parc Industrial Juan Carles I d’Almussafes, en el marc d’un projecte pilote que s’executarà abans que finalitze 2018. El suport de l’AVI s’estendrà, no obstant això, a la resta de polígons que opten amb un projecte d’innovació a la pròxima convocatòria d’ajudes de l’entitat.
Per les diferents reunions, que s’han celebrat Alacant, Castelló, València i Almussafes, han passat, a més d’una nodrida representació del teixit productiu i entitats de conservació, una trentena d’investigadors de les cinc universitats públiques i dels instituts tecnològics, així com una delegació dels ajuntaments de les tres capitals de província, Alcoi i Petrer. En total, han participat prop d’un centenar de persones en aquesta iniciativa.
Els diàlegs tecnològics han comptat, a més, amb la col·laboració de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la Federació de Polígons Industrials de la Comunitat Valenciana (Fepeval).