El desenvolupament de nous sistemes de transport que connecten les principals ciutats de la Comunitat amb els seus nuclis industrials és una de les propostes que ha plantejat el grup d’especialistes en Automoció i Mobilitat Sostenible que assessora l’Agència Valenciana de la Innovació (*VI).
El comité d’experts, que integra a representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat advoca per explorar solucions innovadores en infraestructures que faciliten la mobilitat interurbana.
Així mateix, insten a desenvolupar una nova plataforma de gestió de la mobilitat que s’integre amb els sistemes ja existents i s’anticipe a les necessitats que es generaran amb el desembarcament del vehicle autònom. Per exemple, aquesta plataforma podria advertir a l’usuari d’incidents en ruta i a l’Administració, per la seua part, li proporcionaria una valuosa informació sobre l’impacte ambiental del transport.
També s’han detectat oportunitats per al desenvolupament de noves fórmules d’interacció entre els usuaris i el propi vehicle mitjançant la personalització de l’interior i la integració de noves tecnologies. L’objectiu és adaptar el disseny a les necessitats de cada tipus de passatger.
Vehicle com a sensor
De la mateixa manera, el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Automoció i Mobilitat Sostenible convida a explorar el concepte de vehicle com a sensor. En aquesta línia, es proposa el desenvolupament de funcionalitats perquè el propi turisme monitore, per exemple, l’estat físic del conductor, llija els senyals de trànsit o advertisca a altres vehicles de problemes en la circulació i incidències en la via.
Els sistemes de càrrega del vehicle elèctric també han sigut sotmesos a anàlisi per aquests especialistes, que per a millorar la seua sostenibilitat plantegen atorgar-los una segona vida com a unitats d’emmagatzematge energètic quan el seu rendiment caiga.
Així mateix, aquest grup de treball considera d’interés convertir les estacions de càrrega en actius intel·ligents de la xarxa elèctrica, de manera que els gestors de la xarxa elèctrica de distribució puguen disposar de l’energia emmagatzemada en les bateries dels vehicles.
Per a optimitzar els sistemes de gestió tèrmica, el comité advoca per desenvolupar nous materials que reduïsquen el pes, milloren l’aïllament i minimitzen el soroll de tot tipus de vehicles. I en el cas dels híbrids i elèctrics, nous recobriments que permeten evacuar millor la calor que acumulen les bateries.
Coordinat pel president del Grupo Segura, Francisco Segura, a proposta de la patronal autonòmica, l’equip multidisciplinar també disposa d’altres dos representants del teixit productiu: Pablo Bayo (Faurecia) i Antonio Ortín (Etra I+D); així com un ampli ventall de científics i tecnòlegs. Es tracta d’Hendrik Jan Bolink (Instituto de Ciencia Molecular-CSIC), Gustau Camp-Valls (Universitat de València), Raúl Payri (Universitat Politècnica de València), a més de Laura Olcina (ITI) i Marta García Pellicer (ITE) per part dels instituts tecnològics.
Últim cicle de reunions
Amb aquesta trobada es tanca la segona ronda de reunions dels comités especialitzats, en la qual els experts que col·laboren amb l’AVI han plantejat un ventall de solucions innovadores i tecnològiques dirigides a la seua implementació per part de les empreses.
En l’últim cicle de reunions, analitzaran les capacitats existents per a desenvolupar aquestes innovacions, així com el seu impacte en la Comunitat i estudiaran què incentius resulten idonis per a completar el seu desenvolupament.
L’objectiu és que els diferents equips multidisciplinaris remeten els seus respectius informes de conclusions al llarg del pròxim octubre per a la seua validació en el Comité Estratègic d’Innovació (CEI), que presideix Avelino Corma.